La capital d’Espanya, Madrid, es troba amb dificultats per assegurar la celebració del Gran Premi de Fórmula 1 previst per al 2026
Tot i l’interès i els esforços de les autoritats locals, el projecte enfronta desafiaments importants degut a la manca d’inversors privats disposats a assumir els riscos financers. Aquesta situació s’ha convertit en una barrera significativa per avançar en els plans de celebrar una cursa en un circuit urbà als voltants d’IFEMA.
Engracia Hidalgo, responsable de l’Àrea de Govern d’Economia, Innovació i Hisenda del consistori madrileny, ha reconegut que “no s’han trobat socis qualificats en condicions d’assumir les estrictes exigències”. Segons Hidalgo, el contracte de gestió inclou moltes clàusules addicionals que han dificultat trobar una empresa que vulgui assumir el risc inicial. Això ha portat l’ajuntament a optar per “delimitar les prestacions necessàries per albergar el Gran Premi”.
Tot i aquestes dificultats, Hidalgo ha assegurat que la prova generarà “un impacte econòmic important” i serà rendible per a IFEMA. Això es deu, en part, al fet que la cursa tindrà lloc durant un període de baixa activitat firal, i els beneficis previstos d’altres activitats d’IFEMA compensaran les possibles pèrdues inicials.
Una situació previsible
La dificultat per trobar inversors no és sorprenent. Organitzar un Gran Premi de Fórmula 1 requereix una inversió inicial significativa, amb costos que inclouen la construcció o adaptació d’un circuit, la logística, i les tarifes exigides per la Fórmula 1. A més a més, la rendibilitat a curt termini no sempre està garantida, augmentant així el risc per als inversors.
Aquesta situació és similar a la que es va viure a València amb el seu circuit de Fórmula 1. Inaugurat el 2008, el Circuit Urbà de València va acollir el Gran Premi d’Europa durant cinc anys. No obstant això, la ciutat i la regió van enfrontar dificultats financeres significatives degut als alts costos de manteniment i la manca de retorn econòmic esperat. Finalment, l’esdeveniment es va cancel·lar després del 2012, deixant un deute considerable i un circuit en desús.
El cas de València serveix com una advertència per a Madrid. Tot i l’entusiasme inicial i la inversió, els problemes financers i la manca de sostenibilitat econòmica van portar al fracàs del projecte. A València, l’esdeveniment no va aconseguir atraure la quantitat esperada de turistes i aficionats, resultant en ingressos insuficients per justificar les despeses.
Madrid podria estar en camí d’enfrontar desafiaments similars. La manca d’inversors disposats a assumir el risc podria ser un indici de les dificultats econòmiques que vindran. A més a més, si no s’assegura una font de finançament sòlida i un pla de negoci sostenible, Madrid podria trobar-se en una situació precària, similar a la de València.