Josep Maria Martí Sobrepera debuta aquesta temporada a la categoria OKJ (Junior). Competeix amb l’equip oficial de Tony Kart en les competicions internacionals i amb RC2 Junior Team a Espanya, juntament amb d’altres pilots com el fill de Juan Pablo Montoya. Té 12 anys i només fa dos que va començar en el kàrting. L’equip de formularapida.net ha parlat en exclusiva amb el jove pilot just després que es cancel·lés la 2a prova de les WSK Super Master a Lonato.

Com has portat aquest cap de setmana tan atípic?

Doncs ha estat tot molt estrany. Primer, quan vam arribar el dimecres i vam veure que nevava va ser impactant. Però és que quan vam veure que dijous seguia nevant, i que divendres tambén ja vam pensar: o es cancel·la, o es fa tot el diumenge. I finalment s’ha cancel·lat.

Vas estar la setmana passada a la Winter Cup en aquest mateix circuit. Com et va anar?

La Winter Cup va ser un guany d’experiència i, sobretot, d’amics. La majoria de pilots són molt oberts i parlen amb tu, i sobretot quan ja ha acabat el final de la cursa, si no t’ha anat bé, sempre està bé tenir una mica de suport. A la cursa pròpiament vam tenir la mala sort de fer dos ‘360º’, però amb el gas a fons vaig poder seguir i acabar la carrera.

Com portes el teu primer any aquí a les WSK competint amb l’equip de TonyKart oficial?

És molt diferent comparat amb el Campionat d’Espanya (CEK) perquè aquí el nivell és molt alt. Tots els pilots són bons i estan molt ben preparats. Per tant, és molt difícil. Els circuits d’Europa també són molt diferents als d’Espanya.

¿Notes molta diferència a nivell físic respecte al kart petit?

Hi ha força diferència. Sóc bastant alt per la meva edat, i això m’ajuda una mica més a aguantar. Entre tanda i tanda hi ha temps per descansar i es porta bastant bé. He intentat adaptar-me el millor que he pogut en el menor temps possible, però és molt complicat perquè els traçats, les gomes i les corbes són diferents. Tot és molt diferent en general.

Com et prepares físicament per fer front tots aquests canvis?

Faig exercicis específics, i a més jugo al tennis. També faig futbol de vegades.

Què tal amb l’equip, TonyKart?

Molt bé la veritat, són molt amables i m’ajuden molt. Hi ha molt respecte entre cada persona. La gent sap el que ha de fer.

Per què et vas ficar en el kàrting?

A la meva família sempre hi ha hagut un element en comú que és la gasolina. Ens ha agradat sempre la F1 i jo des de petit sempre volia provar els karts fins que un dia vàrem trobar un lloc a Lliçà (Kartòdrom de Catalunya). Primer vam fer entrenaments, i després vam començar a participar en els campionats. Vam veure que anàvem bé i ens ha portat fins aquí.

Què diuen els teus amics sobre el fet de que estiguis corrent en kàrting fora d’Espanya?

Als meus amics del kàrting els agrada però veuen que és un nivell diferent. Als de casa els sembla bé i s’alegren quan va millorar.

Tens algun ídol a la F1?

Fernando Alonso. Sempre m’he guiat amb ell. Els seus atacs i les seves estratègies tan originals que feia, per exemple quan estava a Ferrari, em semblaven molt interessants. I sabia aprofitar-les per aconseguir victòries i podis. És el meu referent.

T’agradaria arribar a la Formula 1?

Sí! Molt! És la meva prioritat, òbviament. Si no una altra categoria que m’agrada molt és el DTM.

I aquestes categories en què s’està ficant ara Alonso, com la resistència, què et semblen?

Les categories de resistència m’agraden, però no és una cosa que m’encanti. Sobretot pels seves cotxes, perquè ara s’estan posant més en el camp elèctric. I clar, perd el so i tot l’atractiu que té la F1.

Aquest any competeixes al Campionat d’Espanya i també a les WSK, a l’Europeu CIK-FIA i el Mundial CIK-FIA, fet que suposa molts dies fora de casa i del col·legi.

Sí, és veritat. Bé, intento adaptar-me a tot i fer-ho el millor possible.

Quin és el teu objectiu en el Campionat. d’Espanya (CEK)?

Probablement estar en top 5. Perquè hi ha circuits que no em conec, com ara el de Fernando Alonso, i clar vulguis que no això és un petit handicap.