L’italià Leonardo Fornaroli es va proclamar campió de la Fórmula 3 a Monza el passat cap de setmana, competint amb l’equip Trident

Leonardo Fornaroli ha assolit aquest 2024 un dels majors èxits de la seva carrera en proclamar-se Campió de Pilots de la Fórmula 3. Aquest triomf marca un punt culminant en una trajectòria que va començar als circuits de kàrting d’Itàlia i que ha estat marcada per una evolució constant i la determinació d’un jove que somia a arribar al més alt del món del motor.

Els inicis en el kàrting: un jove talent emergent

Fornaroli va començar a competir en el món del kàrting al voltant dels deu anys al seu país natal, Itàlia. L’any 2016, es va donar a conèixer guanyant la Mini Academy del campionat Championkart, un èxit que va marcar l’inici d’una prometedora carrera. L’any següent, va passar a la categoria X30 Junior, on va quedar subcampió del X30 Challenge Italy de 2017. Aquesta temporada va ser clau per al jove pilot, ja que va participar en esdeveniments internacionals de la IAME, adquirint experiència i reconeixement a escala mundial.

L’any 2018, Fornaroli va trobar encara més èxit, finalitzant tercer en el Campionat Italià de Kàrting i debutant a temps complet en el circuit europeu a la WSK Super Master Series. Aquesta etapa va ser crucial per al desenvolupament del pilot, que va demostrar una habilitat extraordinària al volant, guanyant-se un lloc entre els millors.

El 2019 va ser l’any de consagració de Fornaroli en el kàrting, quan es va convertir en un dels favorits a la WSK Euro Series durant el seu debut en la categoria OK. També va aconseguir un impressionant tercer lloc en el prestigiós Trofeu Andrea Margutti, un dels esdeveniments més destacats en el món del kàrting. A finals d’any, Fornaroli va ser seleccionat per participar en la 16a edició del Supercorso Federale a Vallelunga, un esdeveniment anual que reuneix els millors joves talents del kàrting, organitzat per l’ACI Sport i l’Acadèmia de Pilots de Ferrari.

Els primers passos en el món de les monoplaces

Després de destacar en el kàrting, Fornaroli va fer el salt a les monoplaces el 2020, debutant en el Campionat d’Itàlia de Fórmula 4 amb l’equip Iron Lynx. Tot i ser la seva primera temporada, va aconseguir dos podis en 20 curses i va acabar novè a la classificació general amb 108 punts. Aquesta etapa va ser essencial per a l’aprenentatge i la seva adaptació a les monoplaces, mostrant signes del seu talent innat.

El 2021, Fornaroli va millorar els seus resultats en la Fórmula 4 italiana, aconseguint la seva primera victòria i set podis en 20 curses, la qual cosa li va permetre acabar cinquè en el campionat amb 180 punts. Aquell mateix any va competir en altres campionats de Fórmula 4, on va continuar acumulant experiència i reconeixements.

La Fórmula Regional: un nou repte en la seva carrera

El 2022 va suposar un nou desafiament per a Fornaroli, que va competir en el Campionat de Fórmula Regional Asiàtica amb l’equip Hitech Grand Prix. Tot i que la temporada va ser complicada i va acabar en la dissetena posició, va tenir una actuació molt més destacada en el Campionat de Fórmula Regional Europea amb l’equip Trident, on va finalitzar vuitè amb 83 punts.

La consagració a la Fórmula 3: el naixement d’una estrella

El 2023, Fornaroli va fer el salt a la Fórmula 3, on va disputar 18 curses, aconseguint un podi, una pole position i acabant en l’onzena posició amb 69 punts. Aquesta temporada va ser una de transició, però li va permetre demostrar el seu potencial en una categoria molt competitiva.

El 2024, Fornaroli s’ha consagrat com un dels millors pilots de Fórmula 3, competint en 20 curses, aconseguint set podis, dues voltes ràpides i una pole position. Aquests resultats li han permès sumar 150 punts i guanyar el Campionat de Pilots, confirmant-se com una de les grans promeses de l’automobilisme.

A Monza, Fornaroli va ser capaç de guanyar el campionat a l’últim revolt durant l’última volta, després de realitzar un avançament sobre Christian Mansell. Luke Browning i Gabriele Minì també podien acabar campions. No obstant això, el britànic va tenir un mal dia, i Minì va ser desqualificat.