Els tests oficials de pretemporada de Formula 1 es disputaran al llarg de les properes dues setmanes. Com ja és habitual, el Circuit de Barcelona-Catalunya és l’escenari en què els nous monoplaces completaran els seus primers quilòmetres. Aquests tests són, des de fa molts anys, oberts al públic, i el Circuit ha anunciat les novetats que oferirà als aficionats aquest any.

Montmeló, ubicació idònia

Des de la seva arribada a la Formula 1 l’any 1991, el circuit de Barcelona-Catalunya s’ha erigit com un dels traçats més mítics del calendari. Des de sempre s’ha apreciat que el traçat és molt complet i propici per fer proves. En els últims anys s’ha dit que aquell cotxe que va bé a Montmeló pot anar bé en qualsevol circuit.

Aquesta és la principal raó per la qual els tests de pretemporada es disputen al traçat català i per la qual recentment va desplaçar als també espanyols Xest i Jerez, però no és l’única. Els hiverns són freds a la província de Barcelona, ​​però l’estabilitat tèrmica que aporta la influència del Mediterrani sol propiciar unes condicions climatològiques més favorables i properes a les d’un GP que les que es troben en aquestes dates en traçats de l’Europa continental com Hockenheim , Spa o Paul Ricard entre d’altres (les tempestes de sorra van deixar clar que Bahrain tampoc era el lloc adequat). No va ser fins l’any passat que el fred i la neu van fer inservible un dia de tests al Circuit, i aquell dia van sorgir els rumors sobre un possible canvi d’escenari. Com era d’esperar, no es va materialitzar cap canvi.

Informació general i novetats per a l’aficionat

Les dates triades aquest any per a la realització de la pretemporada es distribueixen al llarg de dues setmanes. A la primera, hi haurà test de dilluns a dijous, és a dir, del 18 al 21 de febrer. A la segona setmana, l’activitat començarà el dimarts 26 de febrer i finalitzarà el divendres 1 de març.

L’experiència d’anar al circuit a presenciar els tests en viu difereix substancialment d’un Gran Premi. No obstant això, aquestes jornades ofereixen la possibilitat de veure la màxima categoria rodar, sense la tensió d’una carrera, a un preu assequible. Al Circuit, les entrades mantenen el seu ja habitual preu de 18 € (gratuït per a socis del Circuit i per a qui ja hagi adquirit la seva entrada per al GP d’Espanya) i, a més, ofereixen una atractiva novetat per a l’aficionat.

Aquest afegit respecte als últims anys és que qualsevol persona que adquireixi una entrada podrà també accedir al pàdoc, on es desenvolupa tota l’activitat de la F1 més enllà de la pista. Aquest lloc, habitualment de difícil accés per a l’aficionat ‘comú’, podrà ser visitat i qualsevol podrà presenciar de prop tot el moviment de mecànics, periodistes i fins i tot pilots, entre d’altres. A més d’aquesta novetat, el Circuit va confirmar, mitjançant un comunicat de premsa emès el passat dia 11, que també es podrà visitar el pit-lane durant el període de descans programat per al migdia.

A més d’aquestes novetats es mantenen totes les opcions que la seu del GP d’Espanya ha ofert habitualment. Amb l’entrada, es pot accedir lliurement a totes les tribunes i zones de ‘pelouse’ que es trobin obertes (no sol ser el cas de les tribunes A, L, F, K i J) i és possible canviar d’ubicació.

Cada jornada de proves comença a les 9 del matí i finalitza a les 6 de la tarda, amb una aturada d’una hora després de les primeres 4 hores de sessió. El primer dia de test, el dilluns 18, té l’interès afegit que, abans que comencin a rodar els monoplaces, Alfa Romeo presentarà el monoplaça que Kimi Räikkönen i Antonio Giovinazzi pilotaran aquesta temporada; un acte que tot aficionat que arribi aviat al Circuit i s’ubiqui a la tribuna principal podrà presenciar.

Arribada a l’Circuit i serveis disponibles

El Circuit de Barcelona-Catalunya està situat a uns 20 quilòmetres al nord de Barcelona, ​​entre els municipis de Montmeló, Parets del Vallès i Granollers. És possible arribar sense dificultat des de la ciutat comtal en transport públic i privat. L’aparcament del circuit és gratuït i pot acollir amb solvència a tots els aficionats que acudeixin.

A més, dins el recinte del circuit s’habiliten diversos punts de restauració i de venda de marxandatge. Una altra de les novetats d’enguany és la posada en marxa d’una pista de karts elèctrics situada després de la tribuna principal, en la qual qualsevol aficionat podrà adquirir tandes per rodar.

Com ja s’ha esmentat anteriorment, la majoria de tribunes es troben obertes al públic. Les vistes del circuit més privilegiades es troben a la tribuna C i en la principal, així com a la grada VIP, a la qual únicament s’accedeix des del pàdoc. A cada jornada de tests, cada equip posa a rodar a un sol dels seus cotxes, de manera que no hi haurà mai més de deu monoplaces en pista.

Habitualment, els equips alternen als seus pilots al llarg dels dies, encara que també sol donar-se el cas que un equip alineï els seus dos pilots el mateix dia: un al matí i l’altre a la tarda. És freqüent veure també com algunes escuderies donen l’oportunitat de rodar a alguns dels seus pilots de proves o de desenvolupament. Durant els propers dies, els equips aniran anunciant la distribució dels seus pilots en els diferents dies de pretemporada.