Una bandera vermella dóna per finalitzada les 12 hores de Bathurst de manera prematura. El motiu: un brutal accident a la part alta del Mount Panorama. Andy Soucek, KO abans de mitja cursa.


Acabar una cursa icònica per bandera vermella no és una circumstància que es veu sovint, però, en aquest cas, era necessari. El que s’ha vist a la part alta del Mount Panorama ha posat els péls de punta a tots els espectadors. Un accident monstruós ha causat la bandera vermella i, per tant, la decisió d’una cursa típica de resistència.

La fiabilitat no és un problema avui dia. La tecnologia ha avançat tant que les curses de resistència es converteixen en mers sprints amb canvi de pilots. Què destaca llavors? La qualitat dels mateixos, i el lloc on es competeix. El Mount Panorama no perdona, i a les 12 hores de Bathurst de 2018 són el millor exemple d’això.

Un total de 16 períodes de Safety Car han assegurat la incertesa, la estratègia al mililitre i la tensió constant. Cada metre recorregut era una aventura, ja fos trobar-se o no amb un cotxe creuat, trencat, o fins i tot trobar-se amb un cangur. Per sort, la fauna ‘aussie’ només s’ha vist dins dels cotxes.

En especial Chaz Mostert. Com hem adelantat a les primeres dues cròniques, el pilot del #43 de BMW s’ha marcat un primer relleu estratosfèric. Els cotxes de seguretat i una penalització en forma de drive-through han llastrat el ritme del M6 GT3 de la marca de Baviera.

Un cop s’ha tornat a pujar Mostert, ja per encarar la part final de la cursa, el ritme ha tornat a florir al BMW. Augusto Farfus Marco Wittmann se les han vist per igualar el seu company d’equip en temps, però un cop la bèstia ha tocat les mans de Mostert, aquesta ha tornat a la vida.

Tot anava de cara per ells, doncs la remuntada era clara. Fins que La Muntanya els ha despatxat. Es parla molt que el Mount Panorama té vida pròpia i, en aquest cas, és fins i tot creïble. En meitat d’un doblatge i en lluita directa amb el Bentley #17, Mostert s’ha tocat amb un Porsche i, de rebot, s’ha emportat el Bentley, que s’ha emportat un segon Porsche. Resultat: abandonament pel BMW a menys de tres hores pel final i una multa de 2000 dòlars australians, 1000 dels quals suspesos en cas de reincidència.

I la resta? La resta sobrevivia. Audi ho va planejar bé tota la cursa. Els dos principals candidats eren el #74 i el #22. El primer va sortir amb el BMW #43, i es va beneficiar de tot el que havia succeït a Mostert i companyia. Les contínues neutralitzacions de cursa repartien molts rivals davant de l’Audi, però el fet d’anar amb estratègia alternativa els ha beneficiat a llarg termini. Fins que, de nou, Bathurst ha tatxat els líders de la seva llista.

Primer l’Audi #22, amb Kevin Van Der Linde al volant. L’alemany ha xocat amb el mur en la baixada i ha danyat la suspensió del darrere del cotxe. Reparació llarga i pèrdua de voltes amb el #74. Però això no ha sigut tot per Audi.

El #74 ha trencat a menys de dues hores per al final. En aquests moments es perfilava un final d’escàndol, dels que entren de ple als llibres d’història. Markus Winkelhock ha pujat per al relleu final a l’R8, i un miserable i petitíssim error els ha costat la victòria.

El cèlebre alemany ha trepitjat la vorada exterior de Griffin’s Bend (revolt 2) de forma extrema. L’aerodinàmica i la poca alçada respecte el sòl dels GT han fet que el diferencial fregués el piano, i amb això ha acabat per trencar-se la transmissió. El cotxe ja no accelerava, encara que sí que pujava de revolucions. Winkelhock s’ha aturat al mig de la pujada i el món se li ha caigut a sobre.

I per si fos poc, l’última hora i mitja ha estat de bojos. No pels avançaments, sinó per com s’ha cuinat lentament la salsa de curses llargues: l’estalvi de combustible.

El Porsche #911 i el Mercedes AMG GT3 #55 han liderat la prova des que s’ha donat la bandera verda a falta de 90 minuts. Amb 22 voltes a l’esquena, ells sabien que havien de parar de nou, de manera que els pilots han espremut cada litre de combustible de les seves màquines. La intenció era ampliar al màxim la diferència amb els altres cotxes, que han anat a una estratègia totalment diferent. I, aquí, apareix Audi.

Audi ha seguit viu amb un cotxe: el #37. Robin Frijns, Stuart Leonard i Dries Vanthoor no han fet molt soroll al llarg de la prova. La seva presència en el liderat s’ha donat per estratègia, i a menys d’una hora per al final. I no eren els favorits a guanyar.

Per gestió de combustible, el cotxe favorit a guanyar era el Porsche #911 esmentat. Romain Dumas, Frederik Makowiecki i Dirk Werner han repostat el més tard que han pogut, i això els ha escurçat la parada a boxes. En la seva baralla personal amb el Mercedes #55, aquesta parada més curta els ha valgut 14 segons d’avantatge. Ells eren els favorits, perquè tots els de davant s’han posat a estalviar combustible.

Per ells, s’entén l’Audi R8 #37, el Mercedes AMG #75 (Tristan Vautier, Jamie Whincup, Raffaele Marciello i Kevin Habul) i el Porsche #991 (Earl Bamber, Kevin Estre i Laurens Vanthoor. Ja amb menys intensitat en aquest estalvi, el Porsche # 12 (Matt Campbell, Patrick Long, Alex Davison i David Calvert Jones), que tot i perfilar-se com favorit, no les han tingut molt clares.

Conforme han passat els minuts de l’última hora, els temps han augmentat. Estalvi de combustible claríssim, fins que l’Audi R8 #69 i el MARC Mazda V8 #95 s’han tocat a Reid Park. L’Audi ha quedat creuat enmig del traçat i, a tota velocitat, el Mercedes AMG #19 ha impactat contra la part del darrere del R8 en una maniobra evasiva. Accident descomunal que ha deixat a la carrera en règim de cotxe de seguretat, i posteriorment de bandera vermella.

La confusió ha durat deu minuts, temps que ha trigat direcció de carrera a donar per liquidada la cursa. I, així, l’equip WRT amb l’Audi R8 #37 ha guanyat les 12 hores de Bathurst.

¿I els Bentley? Doncs de ser una de les marques favorites per guanyar, a no poder fer res per impedir una nova decepció a Bathurst. La primera, i al front: el Bentley #18 ha tingut problemes a la caixa de canvis en les primeres hores, tal com us hem explicat. Després de la reparació, Maxime Soulet ha buscat acabar la prova però una punxada ha destrossat les opcions de veure la bandera a quadres.

El Pirelli davanter dret del Continental GT3 ha esclatat a l’arribada a The Chase, la xicana després de la recta Conrod. Aquesta deflagració ha arrencat de soca-rel el parafangs i ha danyat el cotxe, que al seu torn ha quedat encallat en l’àmplia escapatòria de grava.

Soulet ha hagut de ser rescatat i, en tornar el cotxe al garatge, s’ha optat per abandonar. Andy Soucek no ha pogut ni rodar, i el cotxe no ha arribat viu ni a meitat de carrera.

L’altre Bentley, tocat després de l’accident amb el BMW #43, ha pogut acabar la cursa. La distància amb el primer ha estat de més de sis voltes.

Així doncs acaba una de les carreres més dures de l’any. Bathurst és un lloc de llegenda, i avui, tot i que s’ha acabat de forma abrupta, la llegenda segueix escrivint: és La Muntanya qui decideix qui són els reis. Perquè sí, el Mount Panorama té vida pròpia.