Fa uns dies el pilot de Moto 2, Alex Mariñelarena, va rebre l’alta mèdica després d’una llarga rehabilitació de gairebé vuit mesos. Tot es va produir arran d’un fort accident que va patir mentre rodava en un test de pretemporada al circuit de Paul Ricard. Des de Fórmula Ràpida, hem tingut el plaer de conèixer la seva història, a través d’una sèrie de preguntes que ens ha contestat molt amablement.


Alex Mariñelarena va néixer en una localitat navarresa anomenada Irurzun. Ja des dels 13 anys va començar a competir en diferents disciplines fins a arribar el 2011 a la categoria Stock Extreme 1000 del Campionat Espanyol de Velocitat. Aquell mateix any ja va guanyar el seu primer títol de pes, aconseguint ser Campió d’Espanya d’equips/pilots privats. El 2012, va seguir en el CEV, però ja en la categoria de Moto 2, on va aconseguir acabar cinquè a la general, i a meitat de temporada ja va efectuar el seu debut al Mundial de Moto 2; va ser al circuit de Motorland, on com Wild Car va aconseguir una destacada 19ª posició.

L’any passat va repetir al CEV, i va mantenir opcions al títol de Moto 2 fins a l’última cursa. A més, pel mig, Mariñelarena va tornar a disputar el Mundial de Moto 2, i aquesta vegada d’una forma més regular, corrent les últimes sis carreres al costat de l’equip Blusens Avintia. Per acabar de tancar aquesta gran campanya, al circuit de Motorland, -on ja va debutar en 2012-, va aconseguir sumar els seus dos primers punts mundialistes al finalitzar en 14ª posició, actuació que li va valer un lloc com a pilot titular en l’equip de Moto 2 , Tech3, per aquesta temporada 2014.

Durant el febrer de 2014, al circuit del Paul Ricard, s’estava duent a terme un test de pretemporada d’aquest equip, Tech 3. Durant el matí, un dels seus pilots, Alex Mariñelarena, va patir un fort accident que el va deixar diversos dies en coma i li va fracturar algunes parts del cos, com l’espatlla i el peu. Després de despertar, el pilot espanyol ha dut a terme un programa de rehabilitació de vuit mesos, que a dia d’avui, ja li permet entrenar-se per tornar a les pistes, gràcies al gran esforç i coratge que l’ha portat a superar aquesta dura etapa de la seva vida.

Des de Fórmula Ràpida hem tingut el plaer de conèixer la seva història per la seva pròpia mà, i aquestes han estat les seves paraules sobre aquest tema, exclusives per al nostre portal:

– Malauradament, fa vuit mesos vas patir un fort accident en el Paul Ricard que et va produir totes aquestes lesions que t’han portat tant de temps superar. Quin tipus de test estaves duent a terme aquest dia? Recordes alguna cosa de l’accident?

“Estàvem fent l’últim test de pretemporada abans de viatjar a Qatar per al primer GP de l’any, i no recordo res del moment de l’accident. L’única cosa que m’han explicat és que vaig tenir la caiguda al migdia al moment d’intentar marcar el millor registre del dia, amb la mala sort d’impactar contra un mur”.

– Explica’ns, després de recuperar la consciència, com van ser els primers dies? Quines fases de recuperació has anat seguint?

“Els primers dies, sobretot per a la meva família, van ser difícils d’afrontar, em trobava en coma induït i vaig estar així durant 6 dies. Després vaig estar 12 dies parlant però no vaig ser conscient d’això, jo l’única cosa que recordo va ser despertar 19 dies després de patir l’accident i no recordava ni que havia passat ni on em trobava”.

– En tornar a casa, seguies creient que podries tornar algun dia a la competició? Un contratemps així sol ser dur de superar, moralment com et vas trobar?

“Doncs sincerament, els primers 3-4 mesos tenia tanta il·lusió i tantes esperances de tornar a trobar-me en condicions de tornar aquest any que no arribava a plantejar-me una altra cosa. El moment en què he començat a ser realista i adonar-me del greu que ha estat l’accident, ha estat assimilar la difícil situació que en l’any del meu debut al Mundial amb l’equip Tech3, i recolzat pels patrocinadors, Targobank i HJC, no he pogut disputar ni un sol Gran Premi a causa de l’accident”.

– A mesura que han passat els mesos, el teu estat ha anat millorant cada dia més. Durant aquest temps, que feies a casa, com passaves les hores? Quan de temps dedicaves als exercicis de rehabilitació?

“Els primers mesos he estat centrat en la meva recuperació treballant a la Clínica Universitat de Navarra de dilluns a divendres. A casa, fins i tot he arribat a muntar un gimnàs per poder treballar i aprofitar el meu temps, a més d’entrenar també a Lekunberri, que és el poble al que normalment vaig a entrenar diàriament. I m’alegro d’haver superat una situació molt dura per a mi com ha estat l’haver passat per una depressió per totes les coses que han canviat en la meva vida, sobretot els canvis inesperats en la meva vida esportiva. Però em sento orgullós d’haver fet un pas endavant i sortir d’aquesta situació tan complicada”.

– Sabem que ja t’has començat a preparar per a un possible retorn a la competició en 2015. Ara mateix, quines són les teves expectatives per al futur? La teva intenció seria tornar el 2015 de nou a Moto2 amb el teu equip, Tech3, o penses que és millor retrocedir un any a Moto3 per preparar bé i estar en plena forma per al següent any a Moto2?

“Per a l’any que ve tinc un objectiu fixat, és el de participar en el Campionat d’Espanya en la categoria de Moto 2. En cap moment m’he plantejat baixar de categoria, i tot i no poder aportar noves notícies ara mateix, prometo que en breu, així que pugui tenir clar quin serà la meva estructura, ho anunciaré sense falta a través de les xarxes socials”.

– Cal destacar que encara ets molt jove, només tens 21 anys, i malgrat aquest dur accident que podria haver acabat amb la teva trajectòria esportiva, a poc a poc ho estàs superant. Creus que amb tot l’esforç i coratge que has demostrat en aquesta etapa de la teva vida, després de superar tot això podràs arribar algun dia a ser campió del món de Moto2 o MotoGP?

“Crec que a dia d’avui, el tema de pensar a aconseguir el Campionat del Món és una mica difícil de plantejar, però no impossible. Ara el meu objectiu és lluitar per tenir la possibilitat de recuperar el meu nivell en el FIM CEV Repsol de Moto 2 i esperar de nou aconseguir l’oportunitat de participar al Mundial”.

– Per acabar aquesta petita entrevista, una ràpida pregunta més: ¿Com et sents després d’haver superat aquesta lesió amb una recuperació de tanta durada? Ara, deixant enrere tot aquest llarg temps de recuperació, et sents motivat i confiat per tornar a la pista i fer-ho encara millor que abans?

“Crec que serà l’experiència més bonica fins ara en la meva vida, el fet de tornar a recuperar sensacions amb la moto, recuperar la meva feina, que tinc la sort de poder dir que a la vegada és la meva passió, i fer-ho després de un moment tan dur i difícil, és el que més necessito. Tinc moltes ganes d’anunciar meu retorn a la competició la veritat”.

Des de Fórmula Ràpida desitgem molta sort en la trajectòria esportiva d’Alex Mariñelarena, i esperem veure’l ben aviat de nou a les pistes!