Alex Lloyd (Dan Holland Racing) va aconseguir la victòria a la categoria Júnior a la final de la IAME International Final 2018 de Le Mans gràcies a la sanció a Lewis Gilbert (KR Motorsport), que havia guanyat la carrera després de remuntar des de la novena posició.

Alex Lloyd era el gran favorit i sortia des de la primera posició després d’imposar-se a la Pre Final unes hores abans, amb Dilano Van’t Hoff (Fusion Motorsport) al seu cantó. El britànic va mantenir el liderat després de defendre amb intel·ligència la seva posició a la sortida llançada, però l’holandès el va avançar a la segona volta.

Als primers compassos de la carrera, ningú aconseguia marcar diferències en un grup capdavanter molt comprimit amb avançaments constants. Lloyd va prendre de nou el liderat i Taylord Barnard (KR Motorsport) va intentar aprofitar-ho per superar també a Van’t Hoff, però va calcular malament la frenada i es van tocar.

Tots dos van perdre varies posicions i aquest incident va permetre a Lloyd obrir distància al capdavant. En aquest moment, Lewis Gilbert, que havia anat remuntant després de sortir novè, va prendre la iniciativa del grup perseguidor per evitar que el seu compatriota Lloyd s’escapés. Gilbert i Loris Cabirou (Cabirou Racing), que es va enganxar a la seva roda, van retallar la distància amb Lloyd i el pilot del KR Sport el va superar a la volta 5.

Lloyd, Gilbert i Cabirou van formar un triplet al capdavant de la cursa que, com es tornaria a veure al tram final de la carrera, van demostrar tenir ritme per deixar enrere a la resta. Però cap dels tres estava disposat a quedar-se a roda i els continus intents d’avançament van provocar l’arribada un altre vegada del grup perseguidor encapçalat per Barnard.

Cabirou va prendre el liderat amb un espectacular avançament per fora sobre Lloyd a la volta 8, però li van ensenyar la bandera d’avís per conducció temerària. Això va fer que definitivament els de darrere arribessin i que la carrera embogís per moments. Amb un grup capdavanter de fins a nou pilots separats per menys de dos segons, els constants intercanvis de posicions van fer que els nervis augmentessin a mesura que s’apropava el final de carrera.

Lloyd, Van’t Hoff i Gilbert es van arribar a tocar quan l’holandès intentava col·locar-se en primera posició. Els tres van fregar el límit però van aconseguir mantenir-se dins la pista, encara que aquesta acció tindria conseqüències després. Va ser en aquest moment, quan més comprimit estava tot, quan Gilbert va prendre el liderat i a falta de 3 voltes va començar a imprimir un fort ritme que no tots podien seguir.

El grup capdavanter va quedar reduït a quatre unitats. A més de Gilbert, Lloyd i Cabirou, l’inesperat convidat en la disputa per la victòria va ser Joshua Rattican (MSPort), que sense fer soroll y sense haver entrat en la lluita constant que van mantenir els seus rivals en les voltes anteriors va arribar a l’última volta a menys de mig segon del cap de cursa.

Gilbert va entrar a l’última volta liderant la carrera i li va tapar bé tots els forats a Lloyd, mirant contínuament cap enrere per veure per on venia. Cabirou i Rattican van entrar enganxats a ells, però tampoc van poder ensenyar-li el seu kart. Al creuar la línia de meta, els dos protagonistes del que semblava que seria un doblet britànic es van saludar en un gran gest d’esportivitat. Per darrere, Van’t Hoff va acabar cinquè, al imposar-se en la lluita final del grup perseguidor.

Però, minuts després de la carrera, els comissaris van decidir sancionar a Lewis Gilbert amb 5 segons i van desqualificar a Loris Cabirou, fet que canviava totalment el podi. Alex Lloyd va passar a ser el vencedor, amb Rattican segon i Van’t Hoff tercer. Taylor Barnard y Sam Balota (Eurokarting) van completar el top-5, mentre Gilbert baixava fins la desena posició per culpa de la penalització.

L’únic representant català en la Final, Josep Maria Martí (FA Racing Team), també va ser sancionat. Havia estat el millor dels espanyols en les classificatòries i en la Pre-Final i va creuar la línia de meta en 24a posició, però va ser penalitzat amb 5 segons i va baixar fins a la 31a plaça.