Mark Webber, Timo Bernhard i Brendon Hartley han aconseguit la quarta victòria de la temporada en el campionat del món de resistència al circuit xinès de Xangai. La marca del grup Volkswagen aconsegueix el quart doblet de la temporada i es proclama campiona del campionat de marques. Audi completa el podi.


Hora 1: La pluja aporta l’acció en pista

Les 6 hores de Xangai han començat darrere del cotxe de seguretat en els primers 10 minuts degut a la pluja. Al sortir la bandera verda, Marc Lieb cedia el liderat de la cursa al Porsche #17 seguit del Audi #7 de Lotterer que superava al seu company d’equip, el qual era atacat per el Toyota #1 i a continuació es tocava amb el Porsche #18 per pujar al segon lloc.

A LMP2, la cursa tenia un cop de teatre inicial important amb Nick Tandy deixant el KCMG a la grava després d’una virolla. Aquest fet provocava el cotxe de seguretat per dues voltes, mentre que a GTE Pro, Toni Vilander del AF Corse liderava la categoria.

En tornar la bandera verda, destacava els avançaments d’Alex Brundle amb el Pegasus Racing on pujava de la sisena a la segona posició de LMP2 en una volta, encara que al final de la hora, el britànic perdia el segon lloc amb “Pipo” Derani amb el G-Drive #28. Mentre que el Porsche #18 també entrava en la seva remuntada del darrer fins al cinquè lloc sota una pluja que anava a més.

L’emoció de la cursa en la primera hora passava en el GT Pro on el Porsche Team Manthey #91 de Richard Lietz, després de desfer-se del seu company d’equip, aconseguia el liderat del grup en superar el AF Corse #51 gràcies a un error per part de Toni Vilander. Un error el qual no era tan greu com el que feia Fréderic Makowiecki que es sortia de pista i regalava la tercera posició al AF Corse #71 de Davide Rigon.

Hora 2: Hartley amplia el liderat de la cursa

La segona hora començava amb el liderat sòlid del Porsche #17 seguit de ben a prop pels Audi #7 i #8, el Toyota #1 era quart per davant del Porsche #18 que havia remuntat des de l’última posició. A LMP2, Sam Bird amb el G-Drive Racing #26 liderava la cursa mentre que en el GTE Pro el Porsche Team Manthey #91 s’escapava en el liderat, abans d’iniciar les primeres aturades a box.

Unes aturades a box que perjudicaven a André Lotterer que perdia la segona posició general amb Oliver Jarvis. A LMP2, l’Extreme Speed Motorsports #30 aconseguia situar-se en el podi de la categoria en superar el Pegasus Racing #29.

En canvi a GTE Pro les aturades permetien a Davide Rigon pujar del quart al primer lloc però per poc temps, ja que Michael Christensen amb el Porsche Team Manthey #91 superava al italià per recuperar el primer lloc.

A meitat de l’hora entràvem en Full-Course-Yellow per culpa d’una sortida de pista de Danny Watts (Strakka Racing). Aquest fet l’aprofitaven tots els equips en totes les categories menys els Porsche i els Audi d’LMP1-HY per aturar-se a box.

Aquest fet sumat a l’augment de la pluja feia empitjorar la traçada, fet que provocaria més virolles i un altre FCY causat per el Rebellion #13 de Dominik Kraihamer. Això ho aprofitaven a Audi per fer el primer canvi de pilot. Lucas Di Grassi entrava per substituir a Oliver Jarvis, mentre que Benoît Tréluyer entrava en el lloc de Lotterer.

Hora 3: Audi planta cara a Porsche en el segon relleu

La tercera hora començava amb la bandera verda una altre vegada, la qual causava més errors com les virolles del Toyota #2 al revolt 1 i del Toyota #1 al últim revolt, a part del les múltiples sortides de pista del Corvette GT Am. El FCY tornava a sortir per aquests motius i aquest fet ara era aprofitat per els dos Porsche que feien el canvi de pilot. Timo Bernhard entrava substituint a Hartley, mentre Neel Jani feia el mateix amb Marc Lieb.

Aquesta aturada a box no ajudava gens al Porsche #17 que després de liderar dues hores la cursa, perdia la primera posició amb l’Audi #8, mentre que l’altre Audi mantenia el tercer lloc.

En marxar el FCY, Di Grassi aconseguia escapar-se de Bernhard gràcies a la bona gestió en avançar els doblats. L’alemany veia de seguida com Tréluyer amb el Audi #7 l’atacava per la segona posició.

A LMP2, també hi havia canvis, el Pegasus Racing seguia impressionant amb Alex Brundle pujant al primer lloc en superar el G-Drive Racing #28. Els seus companys d’equip, el G-Drive Racing #26 rebien un Drive Through per no respectar la velocitat en el FCY.

Però el liderat general de la cursa canviava i molt, amb un Audi #7 que superava al Porsche #17 i al Audi #8 per situar-se en primera posició i en el liderat virtual del campionat. També el Porsche #18 de Jaani superava al seu company d’equip per tal d’atacar al Audi #8 que de seguida es treia del damunt. Poc després també aconseguia superar a Tréluyer per el liderat de la cursa.

Mentrestant, Di Grassi amb el Audi #8 no aguantava el ritme dels capdavanters i perdia el tercer lloc amb el Porsche #17.

A GTE Pro, el Porsche Team Manthey #91 liderava la categoria per una volta respecte el seu company d’equip. A més a més el ritme que imposava Christensen a bord del #91 era tan alt que aconseguia superar a tots els LMP2 i rodar en la desena posició en general.

Hora 4: Porsche torna a mostrar-se intocable en LMP1 i GT’s

Al entrar a la quarta hora, els dos Audi entraven a boxes per tercera vegada. El Porsche #18 ho feia quatre voltes més tard i una més tard el Porsche #17 que gràcies a aquesta acció pujava a la segona posició, ambdós equips continuaven amb els pneumàtics de pluja, no com el Toyota #1 de Sébastien Buemi que es llençava a l’atac amb els pneumàtics híbrids –uns pneumàtics sense dibuix que serveixen per condicions humides.

Porsche s’escapava dels Audi i permetia que el #17 de Bernhard avances al #18 de Jaani per la victòria i per estendre el liderat en el campionat. Aquesta gran distància feia prendre mesures a Audi, on al fer el darrer canvi en el Audi #7 amb Marcel Fässler, introduïen els pneumàtics híbrids.

També a final de l’hora el Audi #8 faria el mateix canvi de pneumàtics i evidentment, també el darrer canvi de pilots.

A LMP2, les penalitzacions feien alterar els resultats en benefici del Signatech Alpine que pujava al segon lloc superant als dos G-Drive i situant-se a 30 segons del Pegasus que seguia dominant la cursa tot i les condicions “Hibrides” del traçat en aquells moments.

A GTE Pro, el domini del Porsche Team Manthey #91 seguia aquest cop a les mans de Richard Lietz que mantenia la desena posició general de cursa.

Hora 5: Canvi a LMP2, l’Alpine agafa el liderat

En aquesta hora hem vist com els Audi perdien les seves opcions a victòria, ja que els Porsche començaven a doblar als seus companys del Grup Volkswagen. Després de fer això a Porsche decidien fer l’últim canvi de pilots i quarta aturada a box.

També hem vist algun toc entre el Rebellion #13 i un el Porsche #88 Am, on el Rebellion després d’una cursa per oblidar feia una virolla que li danyava l’aleró posterior, obligant a Alexandre Imperatori aturar-se a box per sisè cop!

Pensàvem que la cursa estava pràcticament decidida quan Romain Dumas amb el Porsche #18 feia un error al revolt 2, que el feia perdre la segona posició amb Marcel Fässler, qui després de situar-se segon, s’aturava a box per ficar pneumàtics de sec.

El suís li treia 5 segons per volta i això feia reaccionar als dos Porsche que s’aturaven a box per defensar-se dels Audi que aconseguien situar-se en segona i tercera posició després d’aquesta última aturada a box.

A la resta de categories, el Signatech Alpine en el últim canvi de pilots amb el debutant Tom Dillmann aconseguien la primera posició gràcies a un bon pit stop per part dels francesos, i un mal pilotatge del Pegasus que baixava fins la quarta posició. En els GT’s, Porsche Team Manthey #91 seguia dominant, ara bé amb una distància que s’havia reduït.

Hora 6: Audi intenta enganyar Porsche però aquests reaccionen

Amb el primer lloc pràcticament decidit per Mark Webber i el Porsche #17, la lluita pel segon lloc era el punt decisiu de la cursa. Audi prenia accions per a que el cotxe #7 aconseguís aquest lloc, i canviaven a Tréluyer per Lotterer –considerat el millor pilot de Resistència, per tal de imposar un ritme molt ràpid per assegurar la segona posició.

Però a Porsche reaccionaven i mantenien a Dumas en pista per mantenir la segona posició, fent-lo parar a boxes per ficar benzina a falta de 15 minuts. D’aquesta manera el Porsche #18 mantenia el segon lloc per davant de Lotterer.

A GTE Pro, la cursa s’aproximava al final i el Ferrari de Gianmarina Bruni aconseguia trencar el domini de Porsche en pujarà a la segona posició a falta de 20 minuts pel final de cursa. Una lluita per la segona posició que veia com la bandera groga causada per el Rebellion #12 i el Strakka que havien xocat al segon sector de manera separada. El FCY aturava la lluita dins els GT.

El FCY tot i no ajudar a les aspiracions de Lotterer aquest aconseguia situar-se a 4 segons, però no podia evitar el 4 doblet de Porsche aquesta temporada. A LMP2 el final també mogut on el G-Drive #28 perdia el podi en sortir-se de pista. El podi el deixaven al KCMG que recordem havia començat la cursa amb una volta perduda.

Final – Porsche guanya el campionat de marques

Porsche aconsegueix la quarta victòria consecutiva, i la quarta per el trio de Webber-Hartley-Bernhard, que ajuden a assolir el quart doblet de la temporada, resultats excel·lents que han fet la marca alemanya campiona del WEC a falta d’una cursa.

Ara el Porsche #17 lidera el campionat amb 12 punts sobre Lotterer-Treluyer-Fässler que ha aconseguit acabar tercer i sumar un altre podi, mantenint remotes opcions de disputar el campionat a Webber i companyia.

A LMP2, primera victòria de la temporada per el Signatech Alpine format pels tres mosqueters: Chatin-Panciatici-Dillmann. En segon lloc ha acabat el G-Drive Racing #26 que amplia la distància en el campionat amb els KCMG –que han acabat tercers, fins a 16 punts. L’error del G-Drive Racing #28 els fa perdre les opcions al campionat on es situen a 26 punts dels seus companys.

A GTE Pro victòria per Christensen-Lietz, per davant del AF Corse de Bruni-VIlander i del altre Porsche Team Manthey de Makowiecki-Pilet.

La propera cursa i última cursa de la temporada es disputarà a Bahrain, el 21 de Novembre.