El Dakar és una història de superació i reptes, deixant-nos pinzellades de bellessa quan s’uneix l’humà, un vehicle i la naturalesa

Ens agradi o no el Dakar ha canviat, però és una prova que malgrat haver-se enfrontat a crisis polítiques, morts, amenaces terroristes i crítiques, ha creat una història inigualable en qüestió de 40 anys.

Thierry Sabine va ser el fundador del Dakar. Després de quasi morir enmig del desert va decidir donar-la a conèixer al món. Aquesta adrenalina i màgia del desert havia de ser viscuda per més gent.

El 26 de desembre de 1978 arrencava el Paris Dakar des de la capital francesa. 176 aventurers es van embarcar en una prova inaudita fins a la data. L’únic objectiu era arribar a Dakar (el Senegal), i per això no va haver-hi cronometratge. Cyril Neveau va ser el primer. La prova va ser un èxit rotund des del principi i el nombre de participants va anar en augment any rere any.

En la segona edició van participar els camions també coneguts com a “elefants del desert”, una idea eixelebrada amb l’objectiu d’assistir als vehicles. Les imatges van fer la volta al món.

La prova va anar guanyant tal reputació que la volien disputar els millors pilots del moment. Jacky Ick és la figura clau en aquests inicis. Pas de l’asfalt a la sorra del desert.

Imagen
Copyright: Dakar

Al llarg de la seva història s’han produït esdeveniments històrics en aquesta prova. Els més coneguts són els següents:

  • L’any 1988, Ari Vatanen perd el Dakar perquè li van robar el cotxe en l’última etapa.
  • L’any 1992 arriba el GPS a la prova. La competició feia un gir radical.
  • L’any 1995 la sortida del ral·li és des de Granada i l’any 2005 a Barcelona.
  • L’any 2001, Jutta Kleinschmidt es converteix en la primera i única dona fins a la data a guanyar una edició del Dakar.
  • L’any 2006 debuta Carlos Sainz.
  • L’any 2008 va haver-hi una amenaça terrorista a Mauritània i el Dakar se suspèn.
  • L’any 2009 debuta el Dakar a Sud-amèrica. El Dakar s’omple de colorit i s’obre a un públic que es bolca amb la competició. La prova perd la seva essència d’aventura i misticisme, però és substituïda per la passió dels seus aficionats i la velocitat dels preciosos paisatges sud-americans. Es converteix en pura competició.
  • L’any 2014 Nani Roma (cotxes) i Marc Coma (motos) guanyen les generales.
  • L’any 2020 el Dakar desembarca a Orient Mitjà, on es troba avui dia. Una volta als vells temps de dunes i sorres, on el desert i la navegació prenen el protagonisme.