Niki Lauda deia diumenge, abans de començar la cursa, que estava del tot segur que Lewis Hamilton no seria campió del món en el GP d’EEUU. I, tot i que era difícil (Sebastian Vettel havia d’acabar sisè i el britànic havia de guanyar), va haver-hi moments que aquesta possibilitat no va ser tan boja com des del principi s’havia pensat.

Un cop més Hamilton va guanyar sense oposició. I, de fet, això es va fer més evident quan el britànic va contestar amb una tranquilitat increible per ràdio després que Vettel, en una molt bona sortida, l’hagués superat. Poques voltes després de parlar per ràdio Hamilton avançaba sense pietat a l’alemany i s’escapava augmentant el gap de forma considerable. Tal com va dir al podi el mateix Vettel, el ritme de Hamilton havia sigut molt superior al d’ell. Contra això res es pot fer. A hores d’ara, sembla que només una catàstrofe pel que fa a la fiabilitat de Mercedes podria donar-li el títol a l’alemany.

No penseu que la diferencia ve de Mercedes-Ferrari. O no, al menys, en la seva totalitat. Perquè on estava en Valtteri Bottas? Es va veure superat fins i tot per Max Verstappen. El finlandés està fent un final de temporada tan apagat que encara tindrem alguna sorpresa durant l’hivern…

I arriba el moment de la polèmica. Van fer bé els comissaris treien del podi a Verstappen pel fet que l’holandés s’havés sortit dels límits de la pista avançant a Kimi Raikkonen? Crec que en el que estarem tots d’acord és que les normes s’han d’aplicar per tots igual. Dit això, considero que no és el mateix utilitzar espais que superen els límits de la pista per fer un avançament que encara no s’ha produit, que utilitzar els límits de la pista un cop ja has passat el revolt. Cert és que tens avantatge en els dos casos. Però en el cas de Verstappen no només guanyes aquesta avantatge, sinó que és aquest espai el que et permet fer un avançament que anant per dins dels límits potser no podries haver fet. De totes maneres la FIA hauria de parlar clar i dir si els límits de pista es poden utilitzar o no, i en quins casos. Jo personalment mai he sigut partidari d’aquestes escapatòries asfaltades. La millor opció per evitar aquests tipus de polèmiques i per veur la destressa dels pilots es posar quelcom més enllà de la línea blanca que faci perdre temps al pilot i no guanyar-lo.

Més enllà dels pilots dels tres primers equips, destacaria que entre Bottas (l’últim dels equips punters) i Esteban Ocon (el primer dels mortals) va haver-hi 56 segons de diferència, i això que Bottas va fer una parada després que Verstappen l’avancés. Sainz va protagonitzar una estrena espectacular amb Renault sumant sis punts molt valuosos per un equip que està en una línea ascendent claríssima. Llàstima no haver-lo vist lluitar contra un Hulkenberg el qual va patir molts problemes de fiabilitat. Però sembla que l’alemany de Ranult no ho tindrà tan fàcil com ho havia tingut fins ara. Y Kvyat va sumar un puntet en una cursa que encara no sabem si ha estat l’última per ell. Quina història més trista la de la caiguda del rus…