Han saltat les alarmes en l’últim tram del Ral·li Catalunya-Costa Daurada, on hi ha hagut una gran sorpresa inesperada. Sébastien Ogier ha estavellat el seu Polo R WRC a pocs quilòmetres de la meta, on Andreas Mikkelsen havia marcat el Scrach i s’havia col·locat per davant de Jari-Matti Latvala a la general. La sorpresa va deixar en xoc al noruec, que celebra així el seu primer triomf. Amb tot això, Dani Sordo puja inesperadament al podi.


Quin final d’infart hem tingut al Ral·li de Catalunya! El monopoli de Volkswagen era evident, i semblava que tot acabaria més o menys igual però al final tot canviaria, per sorpresa. Però comencem per l’inici, i és que el dia començava amb un primer bucle amb els trams molt seguits.

L’última jornada s’iniciava amb un curt tram de sis quilòmetres anomenat com ‘Els Guiamets’, en una de les carreteres secundàries que es troben entre Mora d’Ebre i Falset. Mikkelsen començava fort el dia marcant el millor crono, però amb una escassa diferència de menys de dos segons sobre els tres següents rivals: Latvala, Ogier i Sordo.

Poc després donaven pas al tram número 19, de gairebé vint quilòmetres, passant per la localitat de Pratdip. Mikkelsen seguia intractable en aquest gran dia per a ell, i tornava a fer el Scratch amb nou dècimes d’avantatge sobre Latvala i amb dos segons sobre Dani Sordo i Ott Tänak. En aquest tram Ogier es deixava fins a quatre segons, insignificants a la general, gràcies al seu ampli avantatge en el liderat. Més enrere, a la 15a posició, destacava el gran registre del ‘Cohete’ Suarez, que malgrat estar reenganxat ahir, feia una actuació espectacular en quedar segon a la seva categoria del WRC2.

I arribàvem al tram de Duesaigües, de tan sols 12 quilòmetres, que tancaria aquest primer bucle del dia i seria l’escenari del final d’aquesta prova a partir de les dotze del migdia. En la seva primera passada, era Latvala aquesta vegada el que defensava l’honor i la segona plaça, la qual només mantenia per nou dècimes. Darrere tornaven a estar als dos Volkswagen, seguits de tots dos Citroën, superiors als Hyundai en aquest tram.

Després una petita aturada, els pilots tornaven de nou mans a la feina amb el primer tram del bucle, que era la segona passada per ‘Els Guiamets’. En aquest Latvala perdia molt de temps, fins a nou segons respecte al seu principal rival per la novena plaça, Andreas Mikkelsen, que era l’autor del seu tercer scratx en aquest dia. Ogier i Meeke completaven el Top 3 del tram, però a la general el noruec li treia 8 segon al finlandès.

Però a Pratdip, la següent especial, els papers es canviarien entre aquests dos pilots de Volkswagen. Aquest cop Latvala marcava l’Scratch, mentre que Mikkelsen patia una petita virolla que li feia perdre sis segons respecte al segon classificat del Mundial. Darrere de Latvala, Meeke i Paddon marcaven els millors temps, amb Sordo quart, que es mantenia a una certa distància del podi, tot i que amb poques opcions de aconseguir-ho.

D’aquesta manera s’encarava la ‘Power Stage’, on es decidiria una segona plaça més valuosa del que els dos pilots pensaven abans de començar el tram de Duesaigües. Els primers pilots començaven encapçalats per Ott Tänak seguit de Robert Kubica, que havia tocat en alguna de les enllaçades tan ràpides d’aquest tram. Destacava també la mala actuació de Thierry Neuville, amb la part esquerra del cotxe destrossada, perdent gairebé dos minuts, però aconseguint mantenir la vuitena posició i quatre bons punts per Hyundai.

Arribaven els pilots de cap i els Citroën envoltaven al pilot estonià de M-Sport. Al darrere, arribava Latvala per marcar el millor temps provisional del tram. No obstant això, per darrere venia molt fort Andreas Mikkelsen, que s’adjudicava el Scratch amb gairebé dos segons sobre el finlandès. A més, el noruec mantenia la segona posició, i mentre li entrevistaven saltava la gran sorpresa del cap de setmana.

Sébastien Ogier perdia el control del seu Polo a un revolt ràpid, en la qual tocava el guardaraíl i la seva roda davantera dreta quedava incrustada en ell, quedant fora de combat. El campió havia abandonat, no acabaria per escassos quilòmetres al Ral·li Catalunya. La notícia arribava per sorpresa a Mikkelsen, que exaltant preguntava si era realitat, i quedant en xoc començava a celebrar la qual era la seva primera victòria al Mundial de Ral·lis.

Impressionant final i en definitiva tot el cap de setmana. Gran edició del Ral·li RACC Catalunya-Costa Daurada, que acaba d’una forma espectacular per a tots els aficionats. Mikkelsen guanya per tan sols tres segons de marge sobre Latvala, que assegura el seu tercer subcampionat consecutiu. Darrere, una altra agradable sorpresa, i és que Dani Sordo es colava al podi després de la baixa d’Ogier, sumant el primer podi de la temporada i el primer des d’Alemanya 2014.

Darrere Citroën surt reforçat de la lluita pel subcampionat de constructors en situar Mads Ostberg quart i Kris Meeke cinquè, després d’un gran final del britànic en tota la jornada d’avui, que a més aconsegueix un dels punts extra que s’han repartit en la Power Stage. Sisè acaba, amb una nova gran actuació, Hayden Paddon, que reforça la seva posició de cara a Gal·les, on serà pilot titular. Setè acabar Martin Prokop, vuitè pels pèls Thierry Neuville i desè Robert Kubica, sumant un punt in extremis.

Entre Neuville i Kubica, en novena posició, va acabar el guanyador del WRC2, Pontus Tidemand, que s’adjudica un aclaparador triomf amb el seu Skoda Fabia després picar a tots els seus rivals. Jan Kopecky ha acabat segon i el podi l’ha tancat Nasser Al-Attiyah, que revalida la seva corona en li WRC2 després de guanyar el Dakar aquest passat gener. Els millors espanyols després Sordo han estat José Luis Pelaez en 29a posició, un gran Pepe Lopez 33º i Mariano Parés 38º. Nil Solans va ser 49º després reenganxar dissabte, igual que el ‘Coet’ Suarez, que va fer uns grans temps avui.

El WRC tancarà aquesta apassionant campanya amb el Ral·li de la Gran Bretanya a Gal·les, que es disputarà del 12 al 15 de novembre.