Jari-Matti Latvala ha guanyat de forma impressionant el Ral·li de Finlàndia, davant la seva afició local. El finlandès ha marcat la velocitat mitjana més alta de tots els temps en els camins més veloços del calendari. Sébastien Ogier només ha pogut ser segon i es podria proclamar campió si guanya a Alemanya. El podi el va completar Mads Ostberg amb el Citroën DS3.

El finlandès s’ha imposat en la prova afectuosament coneguda com el “Gran Premi de Finlàndia” amb una velocitat mitjana de 125.44 km/h, superant l’anterior marca de 122.89 km/h aconseguida per Sébastien Loeb en aquesta mateixa cita en l’edició de 2012 .

Latvala ha superat al seu company d’equip a Volkswagen, Sébastien Ogier, per 13.7 segons després d’un emocionant duel sobre les ràpides pistes de terra pròximes a Jyväskylä. La victòria, la segona de la temporada i la catorzena de la seva carrera, ha situat a Latvala segon en el campionat per darrere d’Ogier.

Ogier i Kris Meeke lideraven la carrera abans de que Latvala se situés líder a mitja jornada de divendres. Però el francès es va negar a permetre que el finlandès volador gaudís d’un passeig triomfal per les especials del seu país i es va barallar amb ell a la dècima. Només a la tarda d’ahir, quan va colpejar una roca amb una roda, Latvala va poder distanciar-se del bicampió del món.

“Ha estat una de les millors actuacions de la meva vida”, va dir encantat Latvala, que va ser rebut a la meta de l’últim tram pel seu pare, Jari. “Avui estic orgullós de ser finlandès. He tingut una temporada difícil, però guanyar la prova de casa és com guanyar la meitat d’un campionat del món”.

“M’he centrat per complet en aquest ral·li durant tres setmanes. Després de la meva decepció a l’última cita de Polònia, vaig decidir que les meves aspiracions al títol s’havien esfumat i em vaig concentrar totalment a la preparació de Finlàndia, el que ha donat avui els seus fruits”, ha agregat.

Ogier, que va sumar la màxima bonificació, tres punts, en guanyar el Power Stage, emesa en directe per televisió, va incrementar el seu avantatge en el campionat a 89 punts i podria fer-se amb el seu tercer títol durant el ADAC Ral·li d’Alemanya, a finals d’aquest mes.

“Ha estat una baralla increïble i l’espectacle que hem ofert aquest cap de setmana ha estat fantàstic per a l’esport. No tinc cap problema que m’hagi batut Jari-Matti, ha estat molt fort”, va dir.

Mads Ostberg, de Citroën, ha assegurat el seu tercer podi de la temporada en finalitzar tercer, a 1 minut i 23.1 segons d’Ogier. El noruec va heretar aquesta posició quan el seu company d’equip, Kris Meeke, va trencar la suspensió del seu cotxe dissabte, després de xocar contra un arbre.

Thierry Neuville ha acabat quart amb un Hyundai i20, una gesta que semblava impossible, poc abans de la sortida de dijous, quan el seu equip va haver de reconstruir el cotxe a corre-cuita després que el belga xoqués violentament en el tram d’escalfament.

El cinquè lloc ha anat a parar a mans d’Ott Tanak, qui va remuntar després de completar la majoria de l’etapa de divendres amb un amortidor trencat en el seu Ford Fiesta RS, després d’un toc amb una roca. Juho Hänninen va completar els sis primers llocs de la general amb un altre Fiesta RS.

Martin Prokop ha finalitzat setè, per davant del guanyador del WRC 2, Esapekka Lappi, i del segon classificat, Pontus Tidemand. Lorenzo Bertelli ha sumat el seu primer punt de la temporada en acabar desè.

La primera prova d’asfalt pur de la temporada, l’ADAC Ral·li d’Alemanya, es disputarà a Trier del 20 al 23 d’agost.