Augusto Fernández s’ha coronat campió del món de la categoria de Moto2 sumant 9 podis, 4 d’ells en forma de victòria, i dos pole positions

El Gran Premi de la Comunitat Valenciana va acabar amb final feliç per un dels pilots més treballadors de la graella de Moto2. Augusto Fernández es proclamava Campió del Món de la categoria intermèdia després de marcar-se una espectacular temporada que va acabar al Ricardo Tormo amb una segona plaça i amb la caiguda del seu rival directe pel campionat: Ai Ogura. Però no tan sols va ser un dia de moltíssima emoció a ‘ca’ els Fernández, sinó també pels mallorquins. En qüestió de tres setmanes, Palma va veure com dos dels tres títols del campionat venien de pilots de casa. Primer, Izan Guevara es convertia en Campió del Món de Moto3 al GP d’Austràlia, i després, Augusto es coronava a Moto2. Un any rodó que evidencia el gran talent que està emergent al territori.

En el cas d’Augusto, no parlem d’un pilot tan explosiu i ràpid com Guevara. Són dos models totalment diferents. Parlem d’un pilot treballador, humil, i que a base de petits progressos, ha acabat aconseguint la millor de les recompenses: un campionat. Però, qui és Augusto Fernández? Nascut a Madrid el 23 de setembre de 1997, va ser criat a Sencelles (Mallorca) on ha viscut pràcticament tota la seva vida. Fernández es va iniciar a les motos sota la supervisió del seu pare als sis anys. De fet, el seu progenitor ha estat un factor clau dins la seva trajectòria, ja que encara és qui l’acompanya als circuits.

Augusto Fernández es proclama campió de l'European Junior Cup 2014
Augusto Fernández es proclama campió de l’European Junior Cup 2014 / European Junior Cup

Hi ha diverses escoles de pilotatge a Mallorca, però si destaca una per sobre de la resta, és ‘Lorenzo Competición’, dirigida pel pare de Jorge Lorenzo. Per ella han passat grans campions, com Joan Mir o el recent coronat Guevara. Augusto va arribar-hi als 8 anys. “Vaig començar entrenant en un pàrquing amb Chicho Lorenzo, una preparació similar a la que va rebre Jorge Lorenzo. Aquest era el seu mètode d’entrenament i tota la base l’he tret d’aquí, perquè vaig estar amb Chicho des dels 6 als 12 anys. Chicho va crear la Lliga Interescoles i corríem amb minimotards i d’aquí vaig saltar a la European Junior Cup, on vaig competir per primera vegada en un circuit gran i amb una moto més o menys de curses”, recorda dels seus inicis, en unes declaracions recollides per El Mundo Deportivo. També va passar pel Centre de Tecnificació.

Augusto Fernández en Superstock 600 / MotoGP
Augusto Fernández a Superstock 600 / Augusto Fernández

La trajectòria d’Augusto fins a arribar a ser Campió del Món no ha estat com la de la majoria dels pilots. Molts d’ells s’inicien a Moto3, però ell va arribar per una altra via, com altres grans talents com Franco Morbidelli o Fermín Aldeguer. El seu primer campionat va ser la Cuna de Campeones Bancaja, i l’any 2009 es va proclamar campió de minimotos i subcampió de Minimotard del campionat Balear. L’any 2011, va córrer a Magny-Cours com a wildcard a la European Junior Cup. El 2014, es va proclamar campió de la competició. L’any 2015 va fer el salt a l’Europeu de Superstock 600, on va guanyar una cursa i va quedar quart. Després, va passar a competir a l’Europeu de Moto2, on va ser millor rookie. Els seus progresos evidenciaven una prometedora trajectòria professional.

L’any 2017 va rebre una trucada de Lucca Boscoscuro que ho va canviar tot. El seu equip, el Speed Up, que ja ha repescat altres pilots com Alonso López, li va permetre debutar en el Mundial de Moto2, a Mugello, però no va tenir continuïtat al Mundial, ja que es va anunciar el fitxatge de Fabio Quartararo i Edgar Pons per la pròxima temporada, i va haver de tornar al FIM CEV de Moto2. Després d’això, Sito Pons el va reclutar pel GP de Catalunya per a reemplaçar a Héctor Barberá i aquesta segona oportunitat va ser la definitiva.

Augusto Fernández durant la seva etapa al equip HP Pons / MotoGP
Augusto Fernández durant la seva etapa a l’equip Pons HP 40 / MotoGP
L’any 2019 va ser la seva primera temporada completa al Moto2, de la mà del Pons. El seu inici va sorprendre molts per la seva gran actuació. Va demostrar el seu talent. El mallorquí va lluitar per primera vegada pel títol en la seva temporada de debutant. Malgrat perdre’s els Grans Premis d’Argentina i Austin per una lesió, va acabar cinquè en la classificació general, amb cinc podis, tres d’ells victòries. També va sumar una pole position. Per la temporada següent, el Marc VDS que es va moure ràpidament per fitxar a Fernández, però la temporada va acabar sent molt dura: tensions al box, moltes caigudesi falta de resultats. Les coses no acabaven de sortir bé.
Augusto Fernández durant la celebració de la victòria al GP de Gran Bretanya
Augusto Fernández durant la celebració de la victòria al GP de Gran Bretanya 2022 / Augusto Fernández
Finalment, tot va canviar aquest 2022. Els podis van tornar a convertir-se en una rutina, i tot i que Augusto ha tingut rivals durs com Ai OguraJake DixonAron Canet o Alonso López, ha sabut mantenir-se sòlid fins al final. El mallorquí s’ha coronat campió del món de la categoria de Moto2 sumant 9 podis, 4 d’ells en forma de victòria, i dos pole positions. Un any per al record que li ha valgut per a fer el salt a la categoria reina, sent l’any pròxim l’únic debutant en ella. Ho farà de la mà del GasGas Factory Team, i compartirà box amb tot un veterà com és Pol Espargaró. Sens dubte, un any per emmarcar que, finalment, ha tingut la seva recompensa.