S’ha acabat la temporada 2015 del Mundial de Ral·lis, però ho ha fet amb una última prova ben interessant pels enfangats camins de Gal·les, on el vigent campió, Sébastien Ogier, s’ha tornat a passejar amb el seu Volkswagen Polo. La pluja ha fet que sigui una prova de supervivència en la qual tots els pilots han tingut moltes dificultats per seguir endavant. Avui, es culmina un nou any a l’espera de tornar al gener amb les il·lusions recarregades.

El dia començava amb condicions pitjors que les d’ahir, i és que els vents i les pluges eren molt més pronunciades aquest cop. No obstant això, la pista es mantenia amb una bona adherència malgrat l’abundància de fang i tolls en tot el trajecte. Això sí, el que obria pista aquesta vegada sortia beneficiat, cosa que aprofitaria molt bé Jari-Matti Latvala, -reenganxat després de dos accidents-, que marcaria el primer Scratch del dia.

En aquest mateix primer tram de deu quilòmetres -que després seria l’escenari de la Power Stage-, vèiem la primera baixa important del dia. Ott Tänak, que rodava quart, es sortia en un revolt ràpid a dretes i provocava danys irreparables en el seu Ford Fiesta. D’aquesta manera, l’estonià regalava el seu quart lloc a Dani Sordo i el cinquè a Hayden Paddon, que seguien amb les esperances d’aconseguir el subcampionat per Hyundai, marcant el millor crono darrere dels dos Volkswagen.

Latvala va seguir dominant en el següent tram, beneficiat per obrir pista. Aquesta vegada, el finlandès, marcava el millor crono per davant de Mikkelsen i Meeke, els dos principals perseguidors de Sébastien Ogier. El francès mantenia una mica menys de mig minut sobre el nord-irlandès de Citroën, de manera que no arriscava gens i feia temps lluny del capdavant.

El tercer tram era el més curt del dia, de manera que les diferències eren mínimes entre els temps dels pilots. Tot i això, en els quatre quilòmetres de Great Orme, Latvala tornava a liderar un segon per davant de Robert Kubica, també dels primers a completar el tram. Hayden Paddon, per la seva banda, completava el tercer millor temps per mantenir a ratlla Elfyn Evans, que se li acostava perillosament en la lluita pel cinquè lloc.

I arribàvem a la Power Stage, que era una segona passada pel tram de 10 quilòmetres de Brenig. Els tres punts extres se’ls emportava Jari-Matti Latvala, completant així un dia perfecte amb quatre de quatre scratchs. No obstant això, el finlandès queda a més d’una hora de distància en la general. Darrera seu quedaria l’altre Volkswagen d’Andreas Mikkelsen, sumant dos punts més insuficients per atrapar el subcampionat de Latvala, que d’aquesta manera sumava el tercer en tres anys.

L’últim punt se li atribuïa a Robert Kubica, que sumat als dos de la novena posició en què ha acabat el fa concloure un dels millors ral·lis d’aquesta temporada, encara que no exent de problemes, ja que divendres va estar a punt d’abandonar. Així doncs, el polonès tanca una altra temporada una mica decebedora al WRC a l’espera de saber els seus plans per a 2016.

Finalment, Sébastien Ogier es va endur la victòria sense problemes per dedicar-la a tota la seva França natal després de la tragèdia de divendres. Pel que fa la lluita pel subcampionat de constructors ha acabat a favor de Citroën, que malgrat els problemes de Mads Ostberg ahir, el segon lloc de Kris Meeke els dóna la segona plaça a la general, sis punts per davant de Hyundai. La marca coreana va situar a Dani Sordo en quart lloc i Hayden Paddon en el cinquè, però no va ser suficient. L’any que ve estrenaran nou vehicle, on poden fer un pas més endavant.

Elfyn Evans va tancar un any discret de M-Sport en sisena posició i amb la incertesa de si ell i el seu company Tänak seguiran a l’equip. Setè va ser Ostberg, una altra de les peces a situar per a l’any que ve amb el seu futur en aire a Citroën. Vuitè ha acabat la jove promesa de Citroën, Stéphane Lefebvre, que ha tancat la seva millor actuació en el WRC sumant quatre bons punts. Novè ha estat Kubica i desè l’altra joia de l’automobilisme, Lorenzo Bertelli, que suma un valuós punt en una prova que per fi aconsegueix acabar, després d’abandonar en gran part de l’any.

D’aquesta forma doncs acaba l’any 2015 del Mundial de Ral·lis, en el qual hem viscut grans moments. Per als que tinguin ganes de més, hauran d’esperar fins a finals de gener, quan començarà la nova temporada al llegendari Ral·li de Montecarlo, on tots els equips portaran algunes de les seves novetats, en major o menor mesura.