Site icon FormulaRapida.net

Les W Series i com predicar la igualtat creant campionats diferenciats

w series

w series

La categoria, pensada per a afavorir la situació de la dona dins l’automovilisme, ha creat un debat sobre si és la millor opció per a lluitar contra les desigualtats de gènere

D’ençà que vaig saber de l’arribada de les W Series al calendari de 2019, he pensat si el propòsit d’aquesta categoria ens fa un favor a les dones o si, per contra, alimenta la idea que hem de competir en categories diferenciades perquè no som suficients per a les categories elitistes, històricament dominades per homes.

Jo, fan del motociclisme des de petita, mai no m’he qüestionat el perquè no existeix una categoria femenina al món de les dues rodes. Però si m’he qüestionat per què dones amb tant talent com l’Ana Carrasco o la Maria Herrera, no competeixen en categories elitistes com MotoGP. El mateix puc traslladar al món de l’automobilisme.

Les W Series son un arma de doble fil. El que pretén ser una solució es converteix en el problema. Em nego a pensar que pilots amb tant talent com la Nerea Martí, la Marta García o la Belén García – escombrant cap a casa – estiguin lluitant entre elles, podent passar-li la mà per la cara a pilots de la categoria masculina equivalent a la seva, la Fórmula 3. Em perdonareu, però els meus ideals feministes no concedeixen el fet que es creï una categoria expressament pensada per a pilots de gènere femení. 

Entenc que el principal propòsit de la categoria és donar suport econòmic a aquestes pilots, ja que és cert que gran part del problema ve donat dels patrocinadors. El gènere masculí és de costum la imatge de les seves marques, pel fet que és al que el públic està acostumat. La idea del campionat és bona. Però continuo creient que la solució hauria de ser fer-les competir en igualtat de condicions: amb pilots de diferent sexe.

Molts comparen les W Series amb el futbol. Que si al futbol hi ha lliga femenina, que si funciona a la perfecció, que si hi ha molt nivell, bla, bla, bla. Sí. En esports com el futbol, un format independent d’homes i un altre de dones pot funcionar. Però no crec que sigui el cas de les disciplines pertanyents al món del motor, on la diferència la marquen molts components independents del físic, com el talent, la astutesa i la potència de la màquina que es pilota. És, per tant, la disciplina de l’esport perfectament dissenyada per a competir en categories mixtes.

La categoria, creada amb la millor de les intencions, hauria de donar fruits aviat. De lo contrari, ens donarà la raó a tots els qui pensem que haver-la creat no contribuirà en fomentar la igualtat de les pilots envers els seus companys homes.