Site icon FormulaRapida.net

El combustible fet amb residus: el futur de MotoGP

Imatge del Gran Premi de Qatar de 2022, el primer de la temporada de MotoGP

Imatge del Gran Premi de Qatar de 2022, el primer de la temporada de MotoGP

MotoGP es prepara per a una transició energètica, ja que a partir de 2027 només es correrà amb combustible renovable, un combustible que ja va provar Marc Márquez el passat novembre.
MotoGP es prepara per al seu inici de temporada. Queden tan sols dinou dies perquè el soroll dels motors torni a rugir en una cita mundialista. La primera cursa del Mundial 2023 serà el pròxim 26 de març a Portugal. Les expectatives són màximes, amb diversos pilots com a possibles candidats al mundial: des de Pecco Bagnaia, vigent campió, fins a Fabio Quartararo, campió de 2021, passant per pilots com Jorge Martín o Enea Bastianini. Però si algú ha generat una gran expectació durant aquesta pretemporada, ha estat Marc Márquez. Després de dos anys sense poder competir al seu màxim nivell, el pilot de Cervera se sent de nou preparat i amb possibilitats per a ser campió del món.

L’objectiu és esprémer al màxim el rendiment de l’Honda RC213V, així com el màxim de si mateix. Així ho va demostrar el passat 10 de novembre en un test en el Circuit del Jarama a Madrid, on premsa i aficionats van poder gaudir de la seva destresa al llarg del traçat, amb una moto amb característiques molt similars a les de la seva MotoGP. No obstant això, la seva presència al circuit madrileny tenia un repte afegit: el combustible que estava fent servir no era el de sempre.

Marc Márquez, pilot de l'equip Repsol Honda de MotoGP, abans de fer provar amb la Profunda RC213V-S que utilitzarà biocombustible avançat fabricat amb residus com a matèria primera, en el Circuit del Jarama / Sergio Pérez - EFE
Marc Márquez, pilot de l’equip Repsol Honda de MotoGP, abans de fer provar el biocombustible avançat fabricat amb residus com a matèria primera, al Circuit del Jarama / Sergio Pérez – EFE

Durant les dotze voltes que va donar al circuit, la moto va dur un biocombustible desenvolupat a mesura a Technology Lab, el centre d’innovació de Repsol. “No he notat diferència”, comentava Márquez al seu equip tècnic en el moment de baixar-se de la moto. “És una molt bona notícia […] La resposta del gas, de la moto, era completament igual”, matisava el pilot de Cervera. No és un experiment casual, ja que la categoria reina es prepara per a la seva transició energètica cap a una mobilitat més sostenible mediambientalment, i els combustibles renovables, com el que va provar Márquez al Jarama seran claus per a aconseguir-ho.

De fet, aquest canvi no quedarà massa lluny. Dorna, l’empresa organitzadora del Mundial, busca que la seva integració en els circuits sigui una realitat com més aviat millor: a partir de 2024, les MotoGP usaran un mínim del 40% del combustible d’origen no fòssil, fins a aconseguir el 100% d’ús l’any 2027. Aquests carburants renovables són compatibles amb els motors de combustió i una de les apostes per a descarbonitzar la competició.

Es preveu que pel 2027 tota la graella de MotoGP faci servir aquest nou combustible / MotoGP
De moment, les esperances estan posades en els biocombustibles avançats, un tipus de combustible renovable produït a partir de residus sostenibles d’origen orgànic com a olis de cuina usats, restes d’olis vegetals, deixalles de la indústria agroalimentària, l’agricultura o la ramaderia. El més interessant d’això és que, en elaborar-se a partir de residus, aconsegueixen reduir fins a un 90% les emissions netes de CO₂ en tot el cicle de vida del combustible, des de la seva fabricació fins al seu ús. Tenen, així mateix, altres avantatges afegits. “A més de reduir la petjada de carboni, aquests combustibles renovables tenen propietats molt semblants, gairebé idèntiques, als combustibles que avui utilitzem, per la qual cosa són totalment compatibles amb els motors de combustió dels nostres vehicles”, destaca Dolores Cárdenas, experta en Desenvolupament de Combustibles en Repsol Technology Lab.
És la seva versatilitat i compatibilitat amb els motors de combustió, encara dominants en moltes d’aquestes disciplines, la qual cosa ha enviat als combustibles renovables a la primera línia dels plans de descarbonització de l’esport de motor. Un producte innovador i un exemple d’economia circular, el desenvolupament de la qual beneficia no sols a la competició, sinó també a la indústria. “En l’esport de motor està l’avantguarda tecnològica del sector”, explica Dolores Cárdenas. “És un entorn d’estreta col·laboració tecnològica entre els fabricants de motors, de combustibles i en el qual es donen les condicions més extremes en les quals volem exposar als nostres productes. Per això, és un banc de proves excepcional per a desenvolupar i avaluar els nostres productes”, afegeix.
El cas de MotoGP no és una excepció. Isidre Esteve va culminar aquest gener el seu vuitè Dakar, i ho va fer a bord d’un Toyota Hilux T1+, un vehicle que feia servir un 75% de combustible d’origen renovable. El campionat francès de Fórmula 4 va convertir-se aquest 2022 en l’única competició a utilitzar combustible 100% renovable en tots els monoplaces. El futur són aquests nous combustibles. Un futur que afavorirà el medi ambient i que, sota cap circumstància, afectarà el rendiment de la competició