Site icon FormulaRapida.net

Vettel encapçala el primer dia de test a Barcelona

xxxx during day one of F1 winter testing at Circuit de Catalunya on February 22, 2016 in Montmelo, Spain.

Sébastian Vettel i Lewis Hamilton han portat el control d’aquests primers tests de pretemporada. Especialment l’anglès, que ha destacat especialment per la seva aclaparadora xifra de 156 voltes al circuit, una dada que evidencia una gran fiabilitat en el nou Mercedes. Ferrari s’ha quedat en només 69 voltes, però almenys ha mantingut el millor temps del dia marcat amb el compost mitjà. Daniel Ricciardo ha superat a Valtteri Bottas a la tarda per ocupar el tercer lloc, encara que tots dos han fet un treball similar en pista. El McLaren no s’ha trencat i comença a donar millors sensacions que l’any passat amb les seves 84 voltes realitzades.

Matí atípic

El dia començava amb les presentacions oficials de diversos equips com Red Bull, Haas, Mercedes i Force Índia, i més endavant, un cop començada la sessió, també Manor ens mostrava el seu nou projecte. El matí començava fred i plujos, amb diversos xàfecs d’aigua amb fang que deixaven la pista humida. Això provocava que els pilots comencèssin el dia amb pneumàtics intermedis, i d’aquesta manera alguns es reservaran les voltes. Tot i així, Mercedes i Red Bull eren els que més rodaven en aquestes condicions, acompanyats per Sainz, Palmer i Bottas. La resta feia al llarg de la primera part del matí una volta de formació i poc més.

Un cop sortit el sol la pista s’anava assecant i amb això els temps començaven a desplumarse. Mercedes continuava fent un treball excel·lent sobre la pista, mentre que la resta entrava i sortia de forma més irregular. McLaren ho solucionava just sortir el sol, els problemes amb un sensor que li havien apartat de la pista dues hores, i un cop sense aquest contratemps, començaven a rodar sense problemes aparents.

Els temps anaven baixant fins que passades les dotze del migdia Sebastian Vettel marcava un gran crono de 1:24.939, que el situava quatre dècimes davant de Lewis Hamilton, que fins al moment estava arrasant en tots els sentits. Ferrari era el segon equip més treballador en aquell moment, però ni a la sola de la sabata de la feina feta per Mercedes, que sorprenia per el seu quilometratge incansable durant tot el dia.

Ensurt de Grosjean en el debut de Haas

L’únic ensurt del dia ens el emportàvem cap a les 12:15h aproximadament, quan presenciàvem que Romain Grosjean havia perdut l’aleró davanter. En un primer moment es creia que havia sortit així per fer proves aerodinàmiques, però al llarg de la tarda es va començar a saber que el problema va estar motivat per l’explosió sobtada del seu frontal en plena recta quan anava a 320km/h. Aquest gran ensurt podria haver acabat pitjor, i un problema de fabricació tan gran posa en dubte l’enorme treball de Haas, que ha perdut gran part del dia en comprovar que tots els sistemes estiguessin correctes i sense problemes com aquests.

La jornada matinal acabava amb Vettel al capdavant perseguit per Hamilton i Bottas. Daniel Ricciardo, malgrat rodar només en aigua pràcticament, havia fet al final una volta ràpida que el deixava quart, davant de Carlos Sainz. McLaren de moment completava 35 girs, una xifra més que correcta si la comparem amb el matí del primer dia de test de Jerez de l’any passat. Renault, Manor, Haas, Force India i Sauber marcaven poques voltes al matí però ja havien pogut situar els seus monoplaces en pista, en excepció de ningú aquesta vegada.

Tarda plena d’acció en pista

A la tarda l’acció es multiplicava i els equips incrementaven el seu treball en pista. El que més Mercedes, que s’atrevia amb tandes de fins a 20 voltes seguides, el que els feia arribar fins a la sorprenent xifra de les 156 voltes. Un fet que demostra que el nou W07 és totalment fiable, ja que ha cobert la distància de dos Grans Premis d’Espanya en tot el dia. Sens dubte, sembla un altre any més el rival a batre, però encara és aviat per jutjar i hi ha altres factors que poden determinar l’ordre jeràrquic de la nova graella d’aquest 2016.

Situació totalment contrària a la de Ferrari, que ha mantingut el millor crono del dia tot i que la pista estava en millors condicions i ells amb prou feines han rodat molt més del que han fet al matí. Vettel arribava a les 69 voltes després de no sortir en tota la part final de la sessió per raons que es desconeixen. Tot i això, bones sensacions per als italians que volen donar caça a Mercedes, però si volen aconseguir-ho hauran de posar-se les piles a l’hora de treballar, ja que els de Brackley els han doblat les voltes de treball en el dia d’avui.

Un dels que més aprofitat la tarda també ha estat Daniel Ricciardo, que després de només 17 girs matinals ha augmentat la xifra de voltes fins a les 87 en total. L’australià ha fet tota mena de tandes i proves, i fins es atrevit a buscar més velocitat, que l’ha deixat en tercera posició a poc més d’un segon de distància de Vettel. L’australià ha millorat el temps de Valtteri Bottas, el qual no ha millorat a la tarda els seus millors temptatives matinals. El finlandès ha buscat la constància després d’algunes aturades llargues sense sortir a pista.

El Top 5 l’ha completat el més debutant de tots avui, Alfonso Celis Jr, que després d’un matí discret en què va ser dels que menys va rodar, el pilot mexicà es va posar les piles a la tarda i fins i tot es va atrevir amb el compost tou, per marcar aquest temps a un segon i tres dècimes de Sebastian Vettel. El mexicà deixa el volant als seus companys titulars havent acumulat gairebé seixanta voltes al circuit, que de ben segur li serviran de gran experiència per al futur.

McLaren no falla per primera vegada i el Toro Rosso es trenca

Sisè ha finalitzat el McLaren de Jenson Button, amb un crono decent a un segon i set dècimes de Vettel, i havent sumat fins a 84 voltes al circuit, tota una gesta recordant la pretemporada de 2015 en la qual no van arribar a córrer aquesta distància pràcticament en els 12 dies que va haver de test. McLaren ha transmès avui millors sensacions, malgrat un problema matinal amb un sensor, ara toca confirmar aquesta fiabilitat en els pròxims dies per intentar estrènyer més i buscar el rendiment del cotxe i el nou propulsor Honda.

Carlos Sainz ha estat el que menys ha aprofitat la tarda per culpa del trencament de la caixa de canvis del seu Toro Rosso, que l’ha deixat en només 55 voltes completades, gairebé totes al matí i primera part de la tarda. Tot i així, bons quilòmetres d’adaptació al nou cotxe i al nou motor Ferrari, i donant als seus enginyers les primeres informacions per millorar el cotxe de cara a la resta de dies. Van arribar justos a Montmeló, de manera que aquests bons quilòmetres de bé segur han estat ben valorats dins de Toro Rosso.

La resta de posicions les han completat el Sauber de Marcus Ericsson, el Manor de Pascal Wehrlein, el Haas de Romain Grosjean i el Renault de Jolyon Palmer. Ericsson ha estat dels que més ha rodat a la tarda, encara que de poc serveix tots aquests quilòmetres al portar el monoplaça de 2015. Tot i així, sempre és bo rodar i el suec podrà acumular algunes dades d’interès per al seu equip de cara al debut del C35 la setmana que ve. En el cas de Manor, després d’un matí complicada per posar a punt el cotxe, la tarda ha estat més profitosa i han arribat a les 54 voltes, que ja és molt més del que van rodar els dos últims anys en els tests.

Dia agredolç per Haas i Renault

Finalment, el dia ha estat molt dur per Haas i Renault, els dos equips que han rodat menys i més problemes han patit. En el cas de Haas, el cotxe és totalment nou i ha estat difícil posar-lo a pista evitant problemes mecànics per la seva jove experiència encara. Malgrat això ho han aconseguit i han sumat fins a 13 voltes al matí, fins que abans de l’aturada de migdia han patit aquest estrany accident amb l’aleró frontal, que els ha fet perdre gran part del dia en tot tipus de comprovacions. A la tarda, un cop solucionat el problema, han rodat perfectament fins a completar 31 girs en el seu primer dia com a equip oficial de Fórmula 1.

El retorn de Renault ha estat més gris, ja que han fet només 37 voltes amb Palmer, de les quals gran part han estat en les dues últimes hores de la tarda. La resta del dia, molts problemes per adaptar el xassís de l’antic Lotus al nou motor Renault i les adaptacions de 2016, el que ha estat tot un repte. El cotxe no serà ni de bon tros dels millors, però han de treballar molt més per posar-lo a punt i que tingui un ritme decent en comparació als seus rivals. Per avui les sensacions no han estat bones, a més Palmer ha fet un crono totalment despenjat dels altres, a quatre segons del cap. Veurem com evoluciona el nou Renault en els pròxims dies.

Això ha estat tot per avui, demà l’acció es reprendrà amb un dia que es preveu assolellat i més calorós que el que hem tingut avui, de manera que els equips voldran rodar molt més per seguir provant els nous monoplaces de 2016. Demà podrem presenciar les actuacions en pista de Nico Rosberg (Mercedes), Sebastian Vettel (Ferrari), Valtteri Bottas (Williams), Daniel Ricciardo (Red Bull), Sergio Pérez (Force Índia), Jolyon Palmer (Renault), Max Verstappen (Toro Rosso), Marcus Ericsson (Sauber), Fernando Alonso (McLaren), Pascal Wehrlein (Manor) i Esteban Gutierrez (Haas).

Taula de temps:

Posición Piloto Equipo Tiempo Diferencia Vueltas
1-. Sebastian Vettel Ferrari 1:24.939 69
2-. Lewis Hamilton Mercedes 1:25.409 +0.470 156
3-. Daniel Ricciardo Red Bull 1:26.044 +1.105 87
4-. Valtteri Bottas Williams 1:26.091 +1.152 80
5-. Alfonso Celis Force India 1:26.298 +1.359 58
6-. Jenson Button McLaren 1:26.735 +1.796 84
7-. Carlos Sainz Toro Rosso 1:27.180 +2.241 55
8-. Marcus Ericsson Sauber 1:27.555 +2.616 88
9-. Pascal Wehrlein Manor Racing 1:28.292 +3.353 54
10-. Romain Grosjean Haas 1:28.399 +3.460 31
11-. Jolyon Palmer Renault 1:29.356 +4.417 37