Aquest és el primer article que escric que no està relacionat amb un GP. Però tenia ganes de comentar i expressar la meva opinió sobre aquest tema, i de pas intentar aclarir una mica el que sabem.

Avui s’ha fet oficial que el Max Verstappen correrà per Red Bull al GP d’Espanya, mentre que el pilot rus, en Daniil Kvyat, tornarà a Toro Rosso. El primer que s’ha de saber és que això no ha passat mai. S’ha de tenir en compte que Red Bull és l’únic equip que en té 2 dins de la màxima categoria. Però, mai havia intercanviat un pilot de Red Bull per un de Toro Rosso. A més, mai un pilot de Toro Rosso que hagués pujat a Red Bull havia tornat al germà petit de l’estructura del toro. Això ens fa veure que el que està passant és, si més no, rellevant.

Que què en penso jo? Doncs ja us avanço que no m’ha agradat gens. I no malpenseu: ni sóc un hater del Verstappen, ni un superfan del Kvyat. Simplement no estic gens d’acord ni amb la decisió de canviar-los ni en la manera que s’ha fet. Per què? Doncs perquè canviar-los tot just quan ha començat la temporada no em sembla que sigui bo: ni pels equips, ni pels pilots, ni pels enginyers… Però està clar que el màxim perjudicat és el pilot rus. Penso que serà un cop molt dur per ell, ja que no és fàcil d’assimilar. Encara no ho he assimilat jo. Tornant al tema que ens interessa: per què no estic d’acord amb la decisió? Bé, això és més complex.

Se’m acudeixen dues possibles causes d’aquest canvi sobtat. La primera és la més fàcil: Kvyat va envestir a Vettel i això és una espècie de càstig. Bé, si fos aquest el motiu, jo el rebutjo perquè penso que no n’hi ha per tant. He sigut pilot i sé que tots cometem errors. Per tant, em semblaria un càstig desmesurat, i poc professional. A més, s’ha de tenir en compte que el pilot rus porta una trajectòria impecable pel que fa als incidents de cursa. Si especulem una mica, jo he arribat a pensar que el càstig es du a terme perquè el pilot envestit va ser Vettel (el millor pilot de la història de la escuderia, el que els hi ha donat tots els títols…) Podria tenir encara Vettel una influència dins del seu antic equip? Difícil de creure, però possible. L’altre causa podria ser el rendiment del pilot rus. Si mirem la classificació del mundial veiem que Kvyat té 21 punts, pels 36 de Ricciardo. O sigui 15 menys. Veig ridícul baixar al Daniil per una diferència de 15 punts quan només portem 4 GPs. I com bé diu en Jenson Button, sembla que s’haurien oblidat del podi que va aconseguir en el GP de la Xina.

És per tots aquests motius que no m’ha agradat gens la notícia que hem rebut avui. Cap dels dos motius em semblarien suficients per fer el que Red Bull ha fet. I l’únic que aconseguiran és demostrar que no confien en els seus pilots, i que a la primera de canvi ja els estan castigant.

Ai, se m’oblidava. El comunicat oficial ve a dir que el Vertappen es mereix l’ascens pels resultats aconseguits amb Toro Rosso, i que és una bona oportunitat per en Daniil per seguir desenvolupant-se com a pilot. Si us dic la veritat, aquest comunicat no diu res, o no diu res que tingui sentit.