Volkswagen ha completat una jornada excel·lent a Portugal a copar les tres posicions de podi d’aquesta prova. La victòria ha estat per Jari-Matti Latvala, que s’ha imposat a Sébastien Ogier i Andreas Mikkelsen.

Després de no poder sumar punts en els tres ral·lis precedents, Latvala ha finalitzat 8.2 segons per davant del líder del Campionat del Món de Ral·lis de terra a la cita lusitana de terra de quatre jornades per reclamar la seva primera victòria des de l’octubre de l’any passat.

Andreas Mikkelsen ha completat el podi a 20.4 segons del francès per completar el triplet de Volkswagen Motorsport amb els seus Polo R WRC.

“Després dels tres últims ral·lis algunes persones dubtaven si podria tornar”, ha dit Latvala. “Ha estat una de les pitjors situacions de la meva carrera en els ral·lis i poder guanyar aquí és fantàstic. Realment estima aquesta victòria “.

Aquesta és la tretzena victòria del pilot finlandès de 30 anys, que es va beneficiar d’una posició de sortida retardada i les condicions de pista més netes per guanyar un sòlid avantatge divendres i fer-se amb el liderat.

Tot i saltar-se un encreuament ahir al matí, va superar els desafiaments, primer amb Kris Meeke i després amb Ogier, per escalar del novè al cinquè lloc en el campionat de pilots.

L’elecció i gestió dels pneumàtics van jugar un paper crucial en la primera cita del WRC des de 2001 que es disputava al nord del país. La pel·lícula de graveta que presentaven els trams van passar factura als pilots que sortien al capdavant, i les roques que sobresortien incrementaven la dificultat durant les segones passades.

Ogier va patir les pitjors condicions durant les dues primeres etapes, escombrant la grava solta dels camins. No obstant això, va progressar ahir a la classificació des de la sisena fins a la segona posició, reduint el seu desavantatge de gairebé 26 segons a menys de vuit, mentre amenaçava amb prendre a Latvala una improbable victòria.

El segon lloc va ser suficient a Ogier per incrementar a 42 punts el seu avantatge com a líder del campionat després de la cinquena de les tretze cites que componen el campionat.

Mikkelsen va liderar a l’inici, en el seu debut amb el Pol R de 2015, i es va batre al segon amb Meeke pel tercer lloc del podi. Amb 0.4 segons de diferència entre tots dos, el trencament d’una barra estabilitzadora en el DS 3 de Meeke durant la penúltima especial va decidir el resultat.

Meeke va finalitzar el ral·li a 20.1 segons del noruec, però el pilot nord-irlandès, que venia d’aconseguir feia un mes la seva primera victòria en el WRC al Ral·li de l’Argentina, va ser l’únic capaç de competir amb el trio de Volkswagen.

Ott Tänak va acabar cinquè, mostrant confiança en el seu debut amb el nou Ford Fiesta RS, per davant del Hyundai de Dani Sordo, qui va concloure el ral·li al capdavant del trio de pilots que lluitaven per la sisena places, entre ells, el seu company Hayden Paddon i Mads Østberg.

Østberg perdre temps en l’etapa d’ahir a causa d’un problema en el turbo del seu DS 3, i encara que avui va superar a Paddon, es va quedar a només 4.3 segons de sobrepassar també a Sordo. Robert Kubica i Martin Prokop van completar les deu primeres places de la general.

La sisena cita del campionat conduirà als pilots fins al Mediterrani per disputar a terra al Ral·li Itàlia Sardenya (11 – 14 de juny).