Sam Sunderland ha aprofitat les errades dels preferits del ral·li per ser el més ràpid del dia, i com a nou líder de la classificació general en una etapa reduïda per les condicions meteorològiques.

La cinquena etapa del Dakar començava amb la confirmació d’una hora de penalització a les quatre Monster Energy Honda Team de Joan Barreda, Micael Metge, Ricky Barbec i Paulo Gonçalves per culpa de repostar en una zona no autoritzada.

D’aquesta manera, Joan Barreda que era líder, finalitzava el dia a 40 minuts de Pablo Quintanilla (Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing).

La etapa d’avui era la continuació de mala sort per Honda que veia com un Michael Metge començava marcant el ritme i s’ubicava a la roda de Barreda. Però el castellonenc es sortia de la ruta i perdia temps, produint un efecte bumerang a altres pilots que l’estaven seguint com era el cas de Metge, Xavier de Soultrait, Stefan Svitko i Pablo Quintanilla.

Barreda aconseguia tornar a l’itinerari ideal molt abans que De Soultrait  o Quintanilla que es desviaven encara més. El de Honda perdia fins a 37 minuts, mentre que De Soultrait i Quintanilla perdien 29 i 18 minuts respectivament.

També es perdia de la ruta Adrien Van Beveren (Yamalube Yamaha Official Rally Team) que tot i l’errada acabaria tercer del dia.

Tot pintava molt bé per Matthias Walkner (Red Bull KTM Factory Team) que obria l’etapa i estava essent el més ràpid sense cometre errors. Fins que el austríac feia mitja volta, pensant que anava equivocat de la ruta. El de KTM perdia fins a 33 minuts, i el seu company eslovac, Svitko cometria la mateixa errada, perdent fins a 49 minuts avui.

I tot això només succeïa a la primera part de la especial. La segona part no es podia celebrar degut a una pista impracticable per les males condicions meteorològiques, això significava que els preferits com Walkner, Svitko o Barreda no podien recuperar l’avantatge perdut.

A tot això, Sam Sunderland (Red Bull KTM Factory Team) que no cometia cap error de navegació aconseguia la victòria de la etapa i es situa com a nou líder del ral·li amb 12 minuts d’avantatge sobre Quintanilla i 16 sobre Van Beveren. Gerard Farres (Himoinsa Dakar Team) puja a la quarta posició a 21 minuts del britànic. Walkner completa el top5 a 29 minuts.

Paulo Gonçalves es situa com a la millor Honda oficial en la classificació general en desè lloc, a una hora i 8 minuts de Sunderland, mentre Barreda és dotzè a una hora i dotze minuts.