Site icon FormulaRapida.net

Rosberg obre el Mundial amb victoria a Austràlia

Li ha costat molt a Mercedes però ho ha aconseguit: nou doblet dels actuals campions del món! A la sortida han perdut el liderat en benefici de Ferrari, però després d’un esgarrifós accident de Fernando Alonso amb Esteban Gutierrez, direcció de cursa ha decidit treure la bandera vermella, el que ha condicionat molt l’esdevenir de la prova. Les variants estratègiques han estat claus i han beneficiat a uns i han perjudicat a uns altres. Sebastian Vettel ha errat en la seva estratègia i ha perdut una victòria que tenia a l’abast de la mà, quedant tercer després dels Mercedes. Toro Rosso també ha errat a l’hora de triar els seus compostos, i podent lluitar per la quarta i la cinquena plaça, han acabat tancant la zona de punts amb molts problemes per avançar i moltes discussions entre tots dos pilots.


Sortida espectacular de Ferrari
El Gran Premi començava amb una sortida que s’avortava en el seu primer intent. El motiu era la parada sobtada del Red Bull de Daniil Kvyat, que per problemes mecànics no arribava fins a la seva posició de partida i quedava aturat enmig la recta de meta. El pilot rus baixava del cotxe i abandonava la cursa abans de començar-la, tal com ja li va passar en l’edició de l’any passat d’aquesta prova inaugural a Austràlia.

Després d’aquest contratemps, el Mundial i la cursa començaven sense problemes, però amb una gran sorpresa al davant. El Ferrari de Sebastian Vettel sortia com una bala des de la tercera posició, i es ficava entre els dos pilots de Mercedes, que al primer revolt es molestaven i feien que Kimi Raikkonen prengués la segona posició. A tot això, Rosberg mantenia el tercer lloc, però Lewis Hamilton s’anava fins al sisè lloc, veient-se superat per Max Verstappen i Felipe Massa, aquest últim l’acabaria passant poques voltes després amb l’ajuda del DRS.

A partir d’aquí començava una cursa diferent del que s’esperava, amb Vettel tirant fort al capdavant, amb Raikkonen bloquejant l’avanç de Rosberg i amb un Hamilton atrapat darrere d’un pletòric Max Verstappen. Per darrere, Kevin Magnussen queia a l’última posició després de punxar a la sortida, mentre que Esteban Gutierrez patia problemes puntuals de potència, que podrien resoldre des del Pit Wall. A tot això, Carlos Sainz es mantenia setè per davant del Red Bull de Ricciardo, mentre que Fernando Alonso ascendia a la desena posició, aguantant les envestides de Sergio Pérez per darrere.

El violent accident d’Alonso trenca la cursa
Anaven passant les voltes i els pilots amb el compost supertou començaven a tenir alguns problemes. La varietat de pneumàtics entre els pilots de la graella era notable, amb la majoria amb supertous i uns pocs amb el compost tou, sense ningú que s’atrevís a col·locar el mitjà, de moment. Carlos Sainz, atrapat darrere d’un Massa amb molta degradació, obria la finestra de pit stops, caient a la vintena plaça però podent fer el ‘undercut’ al brasiler quan aquest parés voltes després.

Poc temps després entrarien els dos grans protagonistes de la cursa: Nico Rosberg i Sebastian Vettel, separats per una volta en aquest ordre respectiu. L’alemany de Mercedes a punt va estar de superar el pilot de Ferrari, però aquest es va poder defensar bé dels atacs de Nico. A partir d’aquí, Vettel podia establir una distància de seguretat per mantenir la primera posició, que el va permetre fins i tot avançar de forma magistral a Hamilton, cosa que no va aconseguir fer Rosberg. A la volta següent, entrava el líder actual, Kimi Räikkönen, i per darrere el seguia Lewis Hamilton a la mateixa volta. Va ser llavors quan el britànic va sorprendre en aparèixer amb el compost mitjà, que ningú havia usat en tot el cap de setmana.

Però dos voltes després la cursa patia un gir vital. Fernando Alonso, poc després de fer la seva parada, intentava superar el Haas d’Esteban Gutierrez. En una maniobra de carrera involuntària per part de tots dos, Alonso xocava a alta velocitat contra la part posterior del monoplaça americà, i posteriorment impactava contra el mur, arribant a la grava del revolt 3 de forma lateral, el que li va provocar un tomb impressionant i diverses voltes de campana que van donar un ensurt enorme a tots els espectadors. Tots dos pilots estaven bé, però el McLaren estava desintegrat i els desperfectes de la pista obligaven a treure la bandera vermella, reagrupant tots els vehicles al carril de box.

Mercedes encerta i Ferrari falla en l’estratègia
Després de més de vint minuts amb la carrera paralitzada per l’accident d’Alonso i Gutierrez, la cursa reprenia la marxa sota el Cotxe de Seguretat, que una volta després abandonaria la pista. Allà començaven de nou les hostilitats, amb Vettel escapant de Rosberg i Raikkonen, i per darrere Ricciardo en quart lloc fent un gran tap: Verstappen i Sainz intentaven superar-lo sense èxit tenint el constant alè de Hamilton en al seu darrere.

Però poc després sorgia una altra de les imatges del Gran Premi. Kimi Räikkönen patia problemes de motor quan rodava tercer i entrava precipitadament al box, a baixa velocitat i amb un fum transparent sortint de la part posterior del cotxe, que al parar-se davant del box de Ferrari sortien fins i tot flames del cotxe. Una pena per al finlandès que tenia la gran possibilitat d’optar a podi en aquesta cursa. Això posava a Ricciardo en zona de podi, a Verstappen quart lluitant per ficar-se dins les posicions previlegiadas, i Sainz cinquè aguantant com podia a Hamilton.

Al capdavant, Vettel amb supertous no podia escapar més de tres segons de Rosberg amb el pneumàtic mitjà. A la llarga la diferència s’aniria desfent per l’alta degradació del compost supertou, el que obligaria a l’alemany de Ferrari a parar al box una altra vegada per posar el compost tou. Vettel sortia en quarta posició, lluny de Hamilton i sobretot a excessius segons de Rosberg per intentar la remuntada per una victòria que semblava estar a l’abast de la mà.

Hostilitats entre els Toro Rosso
Abans de l’aturada de Vettel, Carlos Sainz feia una parada precipitada a boxes per treure’s de sobre el compost tou, ja que es veia encallat darrere de Ricciardo i Verstappen, i no podia contenir més a Hamilton darrere. Per això, el madrileny parava i sortia en 12a posició. Poc després, Verstappen feia la mateixa maniobra després de queixar-se per ràdio de no haver entrat primer. A més, l’holandès va veure com perdia temps al agafar desprevingut als seus mecànics, que no tenien ni les rodes preparades. Això va fer que Sainz el passés, i el madrileny, després de superar a Pérez, s’estanqués darrere del Renault de Jolyon Palmer, el que va fer que Verstappen s’enganxés darrere seu.

Verstappen va començar a pressionar Sainz en pista i per ràdio, dient al seu equip que el deixessin passar perquè estava perdent molt de temps. Sainz es va negar a deixar passar a ningú, i després de molts intents va superar al primer revolt a Palmer. Tot seguit, Verstappen es posava a rebuf del britànic i al revolt tres feia una arriscada però impressionant passada al pilot de Renault, per seguir darrere de Sainz fins arribar al grup que lluitava per la sisena plaça.

El focus de la cursa es centrava en aquesta part final en la lluita encapçalada per un sorprenent Romain Grosjean. El francès estava fent una cursa perfecta, beneficiat sobretot per la bandera vermella, ja que no havia entrat a posar pneumàtics i es va estalviar parar a boxes posant el compost mitjà en el Pit Lane durant la neutralització. El ritme del Haas era bo i el va fer poder mantenir a ratlla a tot un Nico Hulkenberg i un Valtteri Bottas desesperats per la situació.

Els Toro Rosso es van afegir a la lluita, i fins i tot es van tocar entre ells quan Verstappen va pecar d’optimisme en intentar superar a Sainz al penúltim revolt, el que va provocar la virolla de l’holandès. Finalment, es van quedar en aquesta novena i desena plaça, tot i els nombrosos intents de superar Bottas a la part final, una acció que es va fer impossible tot i el bon ritme del STR11, per culpa de la gran velocitat punta del Williams, que a sobre es beneficiava de la potència extra del DRS.

Vettel falla en la lluita final
Al capdavant de la cursa també hi havia moltes incògnites per resoldre. Nico Rosberg anava a la seva amb un ritme constant i bo, que deixava als seus rivals per sobre dels deu segons, una distància que va anar caient a mesura que passaven les voltes, però que mai va arribar a preocupar a l’alemany. Però darrere, Hamilton amb més de trenta voltes amb el compost mitjà, veia com s’acostava per darrere perillosament Vettel, que muntava els tous amb moltes menys voltes.

Vettel va acabar aconseguint arribar a Hamilton, i va començar a pressionar-lo per intentar l’avançament a escasses voltes del final. A dues voltes de la conclusió, Vettel en un dels seus últims intents, es passava de frenada en el penúltim revolt i s’anava a l’herba, perdent la distància amb Hamilton i les opcions d’aconseguir la segona posició en aquesta cursa que ja se li havia escapat per l’estratègia.

D’aquesta manera, Nico Rosberg arribava eufòric a la meta aconseguint la seva 15a victòria i la quarta consecutiva després d’obtenir el triomf en les tres últimes de 2015. Malgrat veure’s tot el cap de setmana per darrere de Hamilton, l’alemany va minimitzar els danys en la sortida i això va ser clau per aprofitar l’encert del seu equip en l’estratègia i mantenir-se amb un bon coixí de temps sobre el seu company Lewis Hamilton. El britànic va salvar els mobles amb la bandera vermella i en posar els mitjans, però de no ser per això podria haver patit molt per arribar al podi, en arribar a caure a la setena posició.

Sebastian Vettel ha completat un podi agredolç, sabent que podria haver guanyat aquesta cursa i a més perdent l’oportunitat d’avançar a Hamilton per ser segon en la part final. Just darrere, Daniel Ricciardo ha estat quart davant la seva afició, fent una bona estratègia que li va permetre avançar a Felipe Massa en la part final, que va tancar el Top 5 tot i el discret rendiment del seu Williams. En el cas del brasiler, l’estratègia també va ser clau per mantenir aquest resultat, ja que de no ser per això un altre gall cantaria.

En sisena posició va acabar un fenomenal Romain Grosjean, en una de les millors curses després de sortir de la 19a posició en l’estrena de l’equip Haas. El regal als americans és immens després de les grans dificultats que han afrontat aquesta pretemporada i aquest mateix cap de setmana. Sens dubte serà un cop de moral molt alt per a tot l’equip, i podran agafar una línia ascendent en les pròximes curses. Nico Hulkenberg, Valtteri Bottas i els dos Toro Rosso han tancat la zona de punts. Jolyon Palmer es quedava a les portes en el seu debut amb el Renault malgrat fer una bona cursa. El britànic va finalitzar davant del seu company Magnussen, Pérez, Button, Nasr i Pascal Wehrlein.

La propera cursa del Mundial de Fórmula 1 es disputarà d’aquí a dues setmanes al circuit de Sakhir, que acollirà la prova nocturna del GP de Bahrain de l’1 al 3 d’abril.

Resultats finals del GP d’Austràlia 2016:

Pos. Car Driver Team
1 6 Nico Rosberg Mercedes AMG  57 Laps
2 44 Lewis Hamilton Mercedes AMG + 8,060
3 5 Sebastian Vettel Ferrari + 9,643
4 3 Daniel Ricciardo Red Bull Racing + 24,330
5 19 Felipe Massa Williams + 58,979
6 8 Romain Grosjean Haas F1 Team + 72,081
7 27 Nico Hülkenberg Force India + 74,199
8 77 Valtteri Bottas Williams + 75,153
9 55 Carlos Sainz Toro Rosso + 75,680
10 33 Max Verstappen Toro Rosso + 76,833
11 30 Jolyon Palmer Renault Sport F1 Team + 83,399
12 20 Kevin Magnussen Renault Sport F1 Team + 85,606
13 11 Sergio Pérez Force India + 91,699
14 22 Jenson Button McLaren + 1 Lap
15 12 Felipe Nasr Sauber + 1 Lap
16 94 Pascal Wehrlein Manor F1 Team + 1 Lap
17 9 Marcus Ericsson Sauber + Out
18 7 Kimi Räikkönen Ferrari + Out
19 88 Rio Haryanto Manor F1 Team + Out
20 21 Esteban Gutiérrez Haas F1 Team + Out
21 14 Fernando Alonso McLaren + Out
22 26 Daniil Kvyat Red Bull Racing + Out