9.500 kilòmetres de competició, 13 etapes passant per Xile, Bolivia i Argentina. 406 participants dels quals sols 216 han aconseguit acabar. Aquestes son les dades d’un dels Rallys més mítics i importants d’arreu del món. El Rally Dakar, on en l’edició de 2015 hem viscut situacions i etapes espectaculars.

El recorregut d’aquesta edició 2015 amb inici i final de la prova  a la ciutat de Buenos Aires. Es creuarien els Andes vaires vegades, realitzant etapes a grans altituds (5.000 metres aprox.), superant el ja famós Salar de Uyuni i combatint la tempesta a Salta per acabar altre cop a la capital Argentina.

recorregut

137 cotxes prenien la sortida d’aquest Dakar del qual sols 68 van poder completar el recorregut on el gran dominador fou el pilot de Mini, Nasser Al-Attiyah, aconseguint el seu segon Dakar per al seu palmarés.

Pilots d’altíssim nivell formaven part de la categoria de cotxes en aquesta edició del Rally. Al-Attiyah, Terranova, Roma i Peterhansel amb els Mini. Al-Rajhi i De Villiers amb els Toyota. Sainz i Despres amb els nouvinguts Peugeot i finalment Robby Gordon amb el seu Hummer Gordini. Tot apuntava a un principi de Rally frenètic i molt lluitat vistes les configuracions dels diferents equips capdavanters però el Dakar 2015 no podia començar més malament per al campió de la passada edició, Nani Roma.

I es que al kilòmetre 3 de la primera etapa el Mini del pilot català es va aturar a causa d’un problema mecànic a la bomba de l’oli. Això li va fer perdre més de 7 hores i haver de ser remolcat durant gairebé 700 km. Per tant era molt complicat tornar a veure el doblet Roma i Coma per a aquesta edició del Rally Dakar.

Avançava el Rally amb Nani Roma sense opcions però amb els Mini dominant etapes seguits de molt aprop dels Toyota. L’argentí Orlando Terranova i el sudafricà Giniel De Villiers intentaven fer front a Al-Attiyah que seguia imposant-se a tots els seus rivals.

Una de les grans decepcions van ser els Peugeot. La fàbrica francesa portava els seus Boogie prototips al Rally i s’esperava molta més competitivitat i menys fiabilitat però els Peugeot no van estar a l’alçada deixant els lideratges als Mini i Toyota.

Seguia el Rally sense novetats, amb el pilot qatarí de Mini liderant amb mà de ferro la classificació general. Com a novetat aquest any en la categoria de cotxes, es recuperava l’etapa marató però el pilot espanyol Carlos Sainz va haver d’abandonar abans de poder-la disputar a causa d’un accident que va deixar el vehicle totalment destrossat. En l’etapa marató s’imposava Orlando Terranova per davant del debutant Al-Rajhi i vigent campió del Rally d’Egipte, que a partir d’aquesta etapa va protagonitzar un Rally espectacular. Tant és així, que es va proclamar guanyador de l’etapa següent i  podia assolir les posicions de podi al final del Rally.

Arribaven les últimes etapes amb Peterhansel i Despres molt lluny de les posicions capdavanteres. Nani Roma aconseguia guanyar una etapa després d’haver perdut practicament el Rally a la primera etapa però al dia següent un fort accident a causa d’un perill no marcat al Road Book el va deixar fora del Rally tot i arribar a meta pero havent-se saltat varis “white points”.

El pilot de Toyota Yazeed Al-Rajhi podia haver fet un Dakar de somni i pujar al podi però a falta de dues etapes per a la finalització del Rally el pilot saudí va haver d’abandonar la prova a causa d’una averia en el seu cotxe. Això va fer que Krzysztof Holowczyc adoptés la plaça de podi.

Finalment Nasser Al-Attiyah es proclamava guanyador del Dakar 2015 completant unes últimes etapes sense córrer riscs i amb un Orlando Terranova (que havia tingut problemes i havia perdut molt temps) i Giniel De Villiers molt lluitadors fins al final.

Cal també fer menció al gran Dakar fet pel pilot andorrà Albert Llovera, que amb el seu Boogie va aconseguir una magnífica 41 posició i també en Xavi Foj aconseguint el subcampionat en la nova categoria T3 al volant d’un Toyota.

Ja només queda esperar un altre any per poder tornar a disfrutar d’aquesta gran competició i esperem veure un Rally molt més emocionant i amb lluites entre les tres grans marques i els seu brillants pilots i copilots.