9.500 kilòmetres de competició, 13 etapes passant per Xile, Bolivia i Argentina. 406 participants dels quals sols 216 han aconseguit acabar. Aquestes son les dades d’un dels Rallys més mítics i importants d’arreu del món. El Rally Dakar, on en l’edició de 2015 hem viscut situacions i etapes espectaculars.

 

Sembla que fos ahir 137 quan els pilots començaven l’aventura. Recordem doncs, el recorregut d’aquesta edició 2015 on l’inici i final de la prova es situava a la ciutat de Buenos Aires. Es creuarien els Andes vaires vegades, realitzant etapes a grans altituds (5.000 metres aprox.), superant el ja famós Salar de Uyuni i combatint la tempesta a Salta per acabar altre cop a la capital Argentina.

recorregut

161 participants prenien la sortida del Rally però sols 79 han pogut completar tot el recorregut amb èxit, un d’ells el guanyador d’aquesta edició, Marc Coma, que ja acumula 5 victòries en la categoria de motos i dos d’elles consecutives.

Començava el Rally i ja feia moltíssima calor a la segona etapa. A l’arribada a San Juan els pilots van patir molts problemes amb el “Mouse” dels pneumàtics (pasta que va dins l’interior del pneumàtics per poder seguir rodant en cas de punxada) que es va desintegrar a causa de les altes temperatures. El pilot de KTM, Marc Coma, perdia 12 minuts respecte Joan Barreda (Honda HRC). El pilot de Castelló rodava molt confiat i controlant molt bé el ritme que imposava Coma. Tant és així que fins la setena etapa el pilot d’Honda liderava la prova fins que va patir un fort accident al kilòmetre 200 trencant el manillar de la seva moto. En aquella etapa Joan Barreda obria pista i Coma sortia darrera seu. Tot i amb el manillar trencat sols va perdre 6 minuts respecte el pilot de KTM. Un fet excepcional tenint en compte que rodava a velocitats de 160 km/h. Mentrestant la catalana Laia Sanz i també pilot oficial d’Honda realitzava una primera part de llibre, marcant ritmes punters i situant-se molt aprop o inclús dins del seu objectiu del TOP 10 de la classificació.

Però arribava l’etapa decisiva, el punt d’inflexió d’aquesta edició del Rally Dakar 2015. La segona part de l’etapa marató. Ens situàvem al Salar de Uyuni amb una climatologia molt adversa, fred, pluja i sorgeix un dels conflictes més importants amb l’organització al considerar, els pilots, que la situació no era apta per sortir a disputar l’etapa. Però el circ ja estava montat i l’organització no tenia cap mena d’intenció en suspendre l’etapa tot i tenir un ruta alternativa amb un road book alternatiu.

Es donava la sortida i la barreja de la sal amb l’aigua formava una pasta que s’incrustava als motors i radiadors de les motos. Ja que amb l’escalfor s’evaporava l’aigua i es quedava la pasta de sal sobre les aletes de refrigeració. Això ocasionava greus problemes elèctrics també on un dels afectats va ser Joan Barreda que perdia tota opció de victòria i disputa del Rally al parar-se la moto i ser remolcat més de 140 kilòmetres. Pero Marc Coma també patia les conseqüències del pas per el Salar de Uyuni quan a l’arribar al refuelling era incapaç de posar en marxa la seva KTM, Al final però amb l’ajuda de Jordi Viladoms tirant aigua al motor van poder refredar-lo i arrancar la moto per acabar una etapa que guanyava Hélder Rodrigues. Laia Sanz tot i ser molt crítica amb la decisió presa per l’organització  de disputar l’etapa va fer una magnífica vuitena posició.

A partir d’aquest moment, Marc Coma va controlar molt bé les diferents etapes amb una KTM que funcionava a la perfecció tot i no voler canviar el motor i fer tot el Rally amb sols una unitat de potència.

En les últimes etapes, Barreda, es va tornar a retrobar amb la victòria però ja no era suficient per poder lluitar amb Coma. A falta d’una etapa per finalitzar la prova, una de les promeses i debutant del Rally Dakar, l’australià Toby Price guanyava una etapa on el màxim perseguidor de líder era Paulo Gonçalves que havia canviat motor i per tant  rebia una penalització i donava la victòria virtual a Coma.

Però el Rally Dakar no deixa descans ni tan sols en l’última etapa on els pilots es van trobar molt fang i on es va haver de neutralitzar els últims kilòmetres finals. Marc Coma arribava exultant obtenint el seu 5è Dakar per davant de Paulo Gonçalves i Toby Price, i on Laia Sanz feia història quedant en novena posició.

Ara ja sols queda esperar un any més per la propera edició, veure a si la Laia Sanz pot quedar dins del TOP 5 i qui sap si veurem a Marc Coma fent el salt de categoria a les quatre rodes.