La nova temporada de Fórmula 1 està apunt d’iniciar-se i té pinta de convertir-se en la que les curses seran més ràpides. Moltes incertes i novetats encara s’han de revelar per a la primera cursa que es disputarà a Melbourne aquest cap de setmana.
Novetats tècniques
Enguany el canvi principal que pateix la Fórmula 1 és el canvi de la regulació tècnica que ha permès tenir uns cotxes més pesants, més potents, amb més adherència i amb més càrrega aerodinàmica; en definitiva estem davant dels cotxes més ràpids de la història de la Fórmula 1.
- Pneumàtics
Els pneumàtics enguany són un 25% més amples que l’any passat per tal de augmentar l’adherència. Els pneumàtics davanters han passat de 245 mm a 305, mentre que els posteriors han augmentat de 325 mm a 405.
Com l’any passat, Pirelli administrarà els pneumàtics durs, mitjans, tous, super-tous i ultra-tous, els quals ara tenen més durabilitat i per tant veurem menys aturades a box.
- Aerodinàmica
Els cotxes han passat d’una amplada de 1800 mm a 2000, i el aleró davanter també ha augmentat de 1650 mm a 1800 i el seu estil ara és en forma de fletxa. Els canvis en el “bargeboard” i en els “sidepods” s’han deixat de prohibir i ara podem veure un gran treball aerodinàmic en aquestes parts.
L’altura del aleró posterior ha disminuït de 950 mm a 800, mentre que l’amplada ha augmentat de 750 mm a 900. També han tornat les “aletes de tauró” que es poden veure al damunt de la tapa motor, encara que alguns equips han innovat amb el “T-Wing”.
- Altres novetats
El pes mínim del cotxe ha passat de 702 kg a 722. Els motors ara es podran evolucionar lliurament durant la temporada, si no excedeixen els 4 motors per pilot que hi ha com a limitació.
La capacitat de càrrega de combustible del cotxe augmenta fins als 105 kg.
Moviment de pilots i equips
Un dels canvis més importants és que la graella passa de 22 a 20 pilots amb la desaparició de l’equip Manor. Això significa que hi haurà un equip amb motor Mercedes menys enguany. Recordem que els altres equips que el porten són el propi Mercedes, Williams i Force India.
Toro Rosso s’ha canviat de motorista i deixa el motor Ferrari per unir-se amb el Renault –el qual ha presentat problemes de fiabilitat en el sistema ERS, la marca francesa a part de subministrar-se motors a ells mateixos, de nou subministraran a Red Bull però sota la marca TAG Heuer.
Pel que fa als motors Ferrari, la marca italiana competirà amb motors de 2017 amb el Haas i l’equip Ferrari, mentre que Sauber ho farà amb la especificació de 2016.
Un equip Sauber que ha rebut la incorporació de Pascal Wehrlein a l’equip en substitució de Felipe Nasr, que juntament amb Esteban Gutiérrez abandona la Fórmula 1.
Però el moviment de pilots més importants han estat a Mercedes, on el campió Nico Rosberg va decidir retirar-se i no competir enguany. El seu lloc l’ocuparà Valtteri Bottas que deixa l’equip Williams on, Felipe Massa –després d’anunciar la seva retirada, seguirà competint al costat del més jove de la graella, el campió de la FIA Formula 3 Europea, Lance Stroll.
Dos pilots que contarien com a debutants però que com que l’any 2016 van disputar alguna cursa, ja no tenen aquesta denominació són Esteban Ocon i Stoffel Vandoorne. Ocon deixa Manor per unir-se a Force India en el lloc de Nico Hulkenberg que se’n va a Renault en el lloc de Kevin Magnussen, que s’uneix a Haas. Vandoorne ocuparà el seient que ha deixat el retirat Jenson Button a McLaren.
Canvis en el calendari
La temporada 2017 de Fórmula 1 es redueix a 20 curses i no a 21 com el 2016, degut als problemes financers del Gran Premi d’Alemanya, i a més a més és l’edició en que més tard comença el campionat des de 2011. A més a més el Gran Premi de Europa que es disputava a Bakú, ha canviat el seu nom per a Gran Premi d’Azerbaidjan.
Com arriba cadascú a Austràlia
Després de 8 dies d’entrenaments de pre-temporada en el circuit de Barcelona-Catalunya i comprovar que aquests cotxes són els més ràpids de la història, té pinta que els que estan per davant de la resta enguany són els Mercedes (Hamilton-Bottas) i els Ferrari (Vettel-Räikkönen).
Un pas més endarrere es situa Red Bull (Ricciardo-Verstappen) amb problemes amb el motor TAG, juntament amb el Williams (Massa-Stroll) que s’ha demostrat molt fort i molta gent encara no sap de que és capaç de fer el FW40.
A la zona mitja podríem trobar segurament al Renault (Hülkenberg-Palmer), el Force India (Pérez-Ocon) i el Haas (Grosjean-Magnussen), mentre que a la zona baixa situaríem el Sauber (Ericsson-Wehrlein), el McLaren (Alonso-Vandoorne) i el Toro Rosso (Sainz-Kvyat).