La inducció de l’halo a la Fòrmula 1 ha creat diversitat d’opinions. Els més fidels a la categoria pensen que aixó soposarà un impacte molt gran en el disseny de la Fórmula 1 tal i com la coneixem. Però, realment l’halo farà que tinguem els pitjors dissenys de la història de la màxima categoria? En Fòrmula Ràpida hem volgut fer un recopilatori dels pitjors dissenys tant aerodinàmics com gràfics. Si penseu que l’halo es “lleig”, canviareu d’opinió després d’aquest article.

 

Manor MR03 (2015)

Comencem aquest article amb un cotxe bastant actual. No és lleig en si però, no us recorda més a un cotxe d’una categoria inferior? Pot ser per rendiment podria haver participat, ja que no només no semblava un Fòrmula 1, era també més lent que la resta dels seus companys de graella.

 

Merhi Russia 2015.jpg

Copyright: Creative Commons

Minardi PS02  (2002)

L’any anterior van fer un cotxe bastant bonic combinant el blanc i el negre. A 2002 van presentar un cotxe… diferent. No crec que el morro amb els colors de la bandera d’Egipte (sense cap motiu aparent) els hi fes bé, així com tampoc la bandera de Malaïssia que va portar Alex Yoong al aleró darrer durant el Gran Premi de casa.

 

Copyright: Minardi

Sauber C31 (2012)

L’equip suís no passava pel seu millor momento econòmic fins que van portar a Sergio Perez com a pilot titular, fet que va portar una injecció de capital molt important. Això no va portar ni molt menys un cotxe estètic. Els seus colors quedaven molt lluny d’agradar i el seu esglaó a la part davantera acabaven de confirmar que no era la millor versió de Sauber. Tot i això, el cotxe si que va conseguir bons resultats amb un podi al segón Gran Premi.

 

Copyright: Creative Commons

Honda RA107 (2007)

La marxa de les empreses de tabac com a patrocinadors van proporcionar que els japonesos deixessin de portar Lucky Strike i per tant el color blanc amb el cercle vermell i negre. La solució? Van proposar un cotxe més “ecológic” (tot el que es pot ser amb els motors V8).  Com ho van aconseguir? Amb aquesta decoració del planeta Terra en tot el cotxe.

 

Rubens Barrichello 2007 Malaysia.jpg

Copyright: Creative Commons

Renault R27 i R29 (2007-2009)

Una altra escuderia que va ser afectada per la marxa del tabac va ser Renault. Però desprès de guanyar un campionat és més fàcil trovar un patrocinador i així va ser com ING va pintar els seus cotxes de taronja.

 

Resultado de imagen de Renault r27 wikipediaCopyright: Creative Commons

 

Però si aquest disseny impactava, amb el disseny aerodinàmic de 2009 l’equip francès va trencar amb tot.

 

Renault R29

Copyright: Creative Commons

 

I no s’acaba aquí, després del famós Crash-gate de Singapur 2008, ING no va patrocinar més a Renault portant-los a tenir un cotxe sense patrocinadors amb uns colors no molt bonics.

 

File:Romain Grosjean 2009 Japan 1st Qualify.jpg

Copyright: Creative Commons

Williams FW20 i FW21 (1998-1999)

Quatre mundials de pilots en els últims 6 anys amb quatre pilots diferents. Aixó era el palmarés de Williams fins 1997, amb motor Renault. Va marxar Renault i amb ells Rothmans. Però, feia falta també que marxès el blau de Williams? Dues temporades amb el vermell deixaven un Williams irreconeixible.  El karma per deixar els seus mítics colors va portar a Williams a no guanyar més títols i no sembla que puguin canviar aquest any.

 

1998:

Copyright: Creative Commons

1999:

Alex Zanardi 1999 Canada.jpg

Copyright: Creative Commons

Minardi  M01 i M02 (1999-2000)

Els equips petits acostumen a fer dissenys vistossos per trobar espai a televisió, i el Miñardi de 1999 vistós va ser…

 

Minardi M01 1999 года

Copyright: Creative Commons

I el del 2000 va trencar esquemes. En que pensaven?

 

Mazzacane en Minardi F1 2000.jpg

Copyright: Creative Commons

Brabham BT60 (1992)

Al començar la temporada no portaven aquesta decoració. No sé encara qui va pensar que ficar aquests colors seria una bona idea per un equip històric en hores baixes.

 

Copyrigth: Silverstone

BAR B01 (1999)

Tota història té el seu inici i BAR va aterrar a la F1 al 1999 amb una proposta diferent: 2 cotxes amb 2 colors; 1 blau de 555 i un blanc i vermell de Lucky Strike.

 

Copyright: British American Racing

Els cotxes eren molt bonics però Bernie Ecclestone no va deixar que cada cotxe anès diferent i… Les imatges parlen per si soles…

 

Copyright: Creative Commons

Shadow  DN9 (1979)

Si volien fer por, ho van aconseguir, però no per rendiment. Aquesta pintada va crear més d’un malson.

 

File:Shadow DN9 2008 Silverstone Classic (1979).jpg

Copyright: Creative Commons

Lotus E22 (2014)

Lotus portava un bon rendiment amb motors V8 i l’any 2014 van optar per continuar amb Renault per començar l’era Turbo. Tenien un bon motor, llavors que va fer que el seu rendiment no fós l’óptim? Jo ho tinc clar, només s’ha de veure el seu aleró…

 

Resultado de imagen de lotus f1 2014 wiki

Copyright: Creative Commons

Catterham CT05 (2014)

I parlant d’alerons de 2014, Catterham proposava l’antítesi.

 

Resultado de imagen de caterham f1 2014 wiki

Copyright: Creative Commons

BMW-Williams FW26 (2004)

Anomenat “la morsa”, Williams va plantejar un cotxe lleig. L’aleró davanter era… emm… diferent, però era un cotxe guanyador. No va estar a l’altura del seu predecessor però va guanyar curses.

 

Resultado de imagen de fw26

Copyright: Creative Commons

Ligier JS5 (1976)

Arribat a aquest punt ja entrem en un altre nivel. Us agrada el Rock and Roll? Sembla que a aquest Ligier si. Heu vist quin tupé?

 

Resultado de imagen de ligier 1976

Copyright: Ligier

March Engineering 711 (1971)

Era un altre época, llibertat de disseny i ara no entendriem perquè March va optar per posar l’aleró per sobre del morro.

 

Resultado de imagen de march 711Copyright: Creative Commons

Tyrrell P34 (1976)

Pot ser, tenien més rendiment però impacta veure 6 rodes en un F1. Tyrrell ho va fer i era completament LEGAL!! Avui seria impensable, fa 40 anys era real. Us imagineu quant trigaria a fer el canvi de rodes?

Resultado de imagen de tyrrell p34

Copyright: Creative Commons

Arrows A2 (1979)

“Arrow” vol dir fletxa i al 1979, l’equip britànic va ser més ambiciós presentant… UNA BALA? No era tant rápid com una però si tenia la seva aparença.

 

Resultado de imagen de arrows a2

Copyright: Creaative Commons

Lotus 49B (1969)

Que fer quan pateixes de sobreviratge? Lotus et dona la solució: iguala la part davantera a la part del darrera amb el mateix aleró. Sort que només va durar unja  Gran Premi.

 

Ensign Racing N179 (1979)

Qui pateix problemes de refrigeració es perquè vol, debien pensar en Ensign quan van presentar el seu N179. No un, ni dos, sino TRES radiadors al morro. Ja sabem per què no aconseguien clasificar-se per la cursa del diumenge.

 

Resultado de imagen de ensign n179