Després de l’hivern ja tenim aquí la nova temporada de la Fórmula 1. Una temporada de canvi, que es presenta totalment incerta. El canvi de reglament ens ha portat solucions molt diferents entre els equips. Els tests, que havien de servir per situar una mica als equips, han servit pel contrari, amb l’aparició de versions encara més agressives, especialment el Mercedes, en els testos de Bahrain. 

Si fa temps que se senten veus favorables a igualar els cotxes a la F1, compartint peces fins i tot dels elements aerodinàmics, per reduir costos i igualar el rendiment a la recerca de més espectacle, la solució que ha proposat la F1 és la contrària. El nou reglament ha donat als enginyers múltiples vies per explotar el rendiment i cada equip ha optat per solucions diferents. Des dels pontons gegants de l’Aston Martin als inexistents de Mercedes, les suspensions push-rod i pull-rod tornant a conviure a la graella, una variabilitat que fa molt difícil establir qui té l’avantatge.

Al Shakedown del circuit de Barcelona-Catalunya, també es va observar el gran problema que es trobaran a l’inici d’aquesta temporada els equips, el purposing. És una conseqüència de l’efecte terra, una de les grans novetats del nou reglament. consisteix en unes vibracions a alta velocitat que poden arribar a ser perilloses pels pilots, ja que dificulten la visió i en casos extrems, frenar massa fort en plena vibració pot desestabilitzar el cotxe. La solució d’emergència és elevar lleugerament el cotxe, però això també perjudica el rendiment aerodinàmic i ningú vol ser l’únic que cedeixi. S’està parlant d’un canvi en el reglament que forci als equips a prendre aquesta decisió, però aquests canvis sempre són delicats, sobretot tenint en compte que el problema no té la mateixa intensitat en tots els equips.

Els 3 dies de Test a Bahrain ens han donat poques pistes al respecte de favorits, revelacions i decepcions, però si que es pot valorar el rendiment als tests i començar a traçar objectius inicials.

Mercedes: segurament la incògnita més gran. Es van presentar a Bahrain amb un monoplaça sense els típics pontons laterals. El rendiment als tests, però, no ha aclarit si és una genialitat o una excentricitat. Els de Brackley a més són els que més han patit amb el purposing.

Red Bull: L’equip del campió del món ha tingut uns testos molt sòlids, completant els programes sense gaire contratemps i donant sensació de poder treure els temps facilment, seràn la referència.

Ferrari: Els reis de les pretemporades han tornat a deixar molt bones sensacions, segurament els més ràpids en el conjunt, però caldrà comprovar en un Gran Premi si segueixen sent tant ràpids. Tot i així, motius per l’optimisme a Maranello.

McLaren: Els de Woking han anat de menys a més, amb un progrés sòlid. Han tingut més entrebancs que els seus rivals, com el positiu per covid de Ricciardo, o sigui que tot i les bones sensacions, McLaren ha tingut una pretemporada lleugerament pitjor que la de Ferrari i Red Bull.

Alpine: El Plan no ha caigut dret a la pretemporada, Alpine ha sigut un dels equips amb més problemes durant el Shakedown i el test de Bahrain, obligant a escurçar programes. El que preocupa més és la fiabilitat, ja que quan van ser capaços de completar una jornada sense problemes, el ritme va ser bo.

Alpha Tauri: La gran sorpresa, que cada cop ho és menys. aquest test deixa la pregunta de si un Alpha Tauri pot aspirar al podi amb regularitat, grans expectatives, però que signifiquen que es treballa en la direcció adequada.

Aston Martin: L’equip de Lawrence Stroll ha acumulat moltíssims quilòmetres, demostrant un ritme sòlid. La incògnita és si això els donarà una bona posició d’inici a la classe mitjana, que aquest any apunta a ser més àmplia, o els donarà el suficient per sortir-ne.

Williams: la línia de progrés de les últimes temporades sembla que segueix endavant. Queda per veure si la pèrdua de Russell, la cara de l’equip, afecta a la seva capacitat per sumar punts tot i la millora.

Alfa Romeo: Progrés també del nou projecte d’Alfa Romeo, però es poden trobar amb una lluita pels punts tant densa que no n’hi hagi prou per entrar-hi de forma regular.

Haas: Amb una pretemporada convulsa a causa de les sancions a Rússia, el rendiment a pista ha passat desapercebut. Sobre l’asfalt, una millora notable del rendiment (era difícil seguir tant avall) i l’adquisició d’un pilot de bon nivell, són punts positius de cara a un any on esperen fer passes endavant.

Tot això són sensacions prèvies, la primera prova, Aquest cap de setmana.