Site icon FormulaRapida.net

Opinió: Alonso i Piastri, passat i futur lluiten pel present

Oscar Piastri (AUS) Alpine Academy Driver. Russian Grand Prix, Sunday 26th September 2021. Sochi Autodrom, Sochi, Russia.

Ferando Alonso serà el pilot més veterà del campionat aquest 2022, intentant aprofitar el canvi de reglament per ajudar a Alpine a fer un pas endavant i lluitar per ser protagonistes. Però darrera seu, el flamant campió de la GP2 i pilot de proves d’Alpine, Oscar Piastri no té cap intenció de simplement esperar que Alonso decideixi retirar-se i posarà tot el que pugui de la seva part per accelerar la transició.

El 4 de març de 2001, a Melbourne, Fernando Alonso debutava a la Fórmula 1 amb Minardi, acabant la cursa en 12a posició. 33 dies després, també a Melbourne, naixia Oscar Piastri. en els següents 21 anys, Alonso s’ha convertit en llegenda de l’Automobilisme, amb 2 corones de campió del món, reconegut i respectat per tota la graella. Per la seva banda, Piastri ha recorregut el camí que en el seu dia va fer l’asturià fins a arribar a la categoria reina. Amb una carta de presentació potent dels seus anys al Karting, tal com va fer el seu veterà company d’equip, quan se li va presentar la oportunitat dels monoplaces no la va desaprofitar.

Des de finals de 2016 fins a l’actualitat, Piastri ha participat en 6 campionats i només ha baixat de la 2a posició final en 2 ocasions, en el seu debut en monoplaces a la F4 UAE (6e) i en el seu any de debut en la Formula Renault Eurocup (8e). A partir de 2019, Piastri ha convertit en or tot el que ha tocat. Primer va guanyar la Formula Renault Eurocup al 2n intent, l’any 2019. Això li va valer la oportunitat de disputar la F3 de la mà d’un gran equip, Prema. No va necessitar temps d’adaptació i va guanyar la seva primera cursa d’una temporada en la que va acabar enduent-se el títol després d’una aferrissada lluita a 3 amb Théo Pourchaire i Logan Sargeant. Després d’això, Prema li va donar la oportunitat per saltar al següent nivell, la F2 i Piastri va superar totes les expectatives.

Amb una sòlida posada en escena, a l’equador de la temporada, amb 4 rondes disputades, Piastri ja havia tastat la victòria i s’havia acostumat al podi, pujant-hi en 5 ocasions de 12 possibles i liderant el campionat per 5 punts. Semblava un inici inmillorable, res més lluny de la realitat. En les darreres 4 rondes, el de Prema va guanyar les 4 curses llargues, que donen 25 punts en front dels 15 de les curtes, deixant tothom enrere i sent coronat campió amb 60’5 punts de diferència respecte el 2n classificat.

Semblava que aquesta actuació li garantia un seient a la F1 com a pilot titular, però sense grans patrocinadors darrera, finalment la temporada 2022 la passarà com a pilot reserva d’Alpine, equip que el va fitxar per la seva acadèmia de pilots el 2021. Així, Alpine manté una parella equilibrada entre joventut i experiència sense renunciar al talent novell.

Però la situació d’Alpine no és totalment còmode, si bé aquesta solució servirà per introduir Piastri al gran circ i que acumuli experiència mentre segueixen confiant en el tàndem Alonso-Ocon, Piastri sap que ja té les credencials per ser pilot titular i la resta d’equips també ho saben. Si bé aquest any no li ha sorgit un seient, costarà retenir-lo més enllà d’aquesta temporada sense oferir-li un seient a temps complet.

Aquí sorgeixen aquells problemes que qualsevol Team Principal vol tenir, massa talent per triar. Sembla evident que a mig termini la idea d’Alpine és que Ocon i Piastri siguin la parella, però com de lluny està aquesta situació ho marcarà el rendiment de Fernando Alonso, el fitxatge estrella del canvi d’imatge de Renault a Alpine que espera que el canvi de reglament li doni una última oportunitat de sumar podis, alguna victòria i si hi ha un cataclisme en l’ordre del campionat qui sap si un 3r campionat. És una opció remota, però és cert que 2022 és l’any en que un daltabaix d’aquestes proporcions sembla menys impossible.

Per a solucionar això s’obren els següents escenaris:

  1. El progrés d’Alpine no és suficient. Si les coses no funcionen com Alonso volia i en vistes de seguir vagant per la zona mitja, Alonso podria decidir acabar la seva carrera, obrint un espai que Piastri ocuparia. Aquesta opció permetria a totes les parts una resolució amistosa, però alhora seria la pitjor de totes perquè implicaria que s’ha malbaratat l’oportunitat de situar Alpine en la situació que es vol.
  2. Alpine progressa, però Ocon supera a Alonso. la temporada 2021 va acabar amb Alonso 7 punts per davant d’Ocon, un lleuger avantatge, però que denota que tot i que el moment més brillant va ser per Ocon, l’asturià va ser més sòlid. Si això s’invertís, i Ocon millorés prou com per convertir-se en primera espasa d’Alpine, obriria la possibilitat d’accelerar el traspàs de poders, i ascendir a Piastri. En aquest cas, suposaria assegurar a l’australià a costa de tancar de forma negativa la relació amb Alonso. La F1 és un negoci brutal i no seria el primer cop que es produeix una situació així. També és cert que als Team Principals els paguen per fer el millor pel seu equip, no per fer amics.
  3. Alpine progressa sota el lideratge d’Alonso. En aquesta situació és molt difícil creure que es pogués produir un canvi de pilots, “si no està espatllat no ho arreglis”. Però això té ramificacions, mantenir la mateixa alineació per 2023 posa a Piastri en el mercat, que sumant l’any d’experiència com a pilot reserva, serà encara més atractiu. Per molt que Alpine el volgués retenir, ja no dependria d’ells. Allargar un any una parella que funciona és el més sensat, però que el jove talent que vas deixar escapar triomfi a un altre lloc és un malson que cap Team Principal vol haver de viure.

Passi el que passi, el que sembla segur és que Piastri no es passarà l’any de braços plegats, sinó que intentarà fer tot el que pugui per tenir un seient a la graella del 2023, sigui amb Alpine o amb qualsevol equip que en tingui un de lliure, si una cosa podem tenir clara és que Piastri té gana. Per la seva banda, Alonso no es queda curt, si va tornar a la F1 és perquè no en tenia prou i ha demostrat sobradament la seva capacitat d’extreure fins a la última gota de rendiment de qualsevol cotxe.

No serà una lluita cara a cara, però Alonso i Piastri, el passat i el futur, s’enfrontaran cada dia per conquerir el present, el veterà per engrandir la seva llegenda, el jove per començar-la.