Després d’un cap de setmana frenètic a Àustria fa dues setmanes, MotoGP aterra al Circuit de Barcelona-Catalunya, un traçat molt especial per als pilots catalans.

El Campionat del Món de MotoGP torna a casa. De l’1 al 3 de setembre, el Circuit de Barcelona-Catalunya, situat a localitat barcelonina de Montmeló, es vesteix de gala per un dels caps de setmanes més importants de l’any per al motociclisme català. Els pilots de les tres categories del Campionat s’enfronten a l’onzena cita del calendari, mentre que el traçat també acollirà una nova cita del Campionat de MotoE.

Es tracta d’una pista de 4.675 metres, fet que la converteix en una de les més llargues del Campionat de MotoGP. La seva espectacular recta, molt reconeguda per ser presidida per la seva emblemàtica torre, també és especialment llarga, ja que compta amb 1.047 metres. El revolt número 1 és una de les corbes més espectaculars del Campionat, pel fet que sol ser escenari de grans avançaments i un punt de màxima tensió en el moment de la sortida de les curses. Pel que fa a detalls tècnics, disposa de 14 revolts, 8 a dretes i 6 a esquerres.

El Circuit de Barcelona-Catalunya acull aquest cap de setmana MotoGP / Michelin

La realitat és que el Circuit està molt vinculat a la tradició esportiva. Va ser l’any 1989, gràcies als esforços de la Generalitat de Catalunya, l’alcaldia de Montmeló i el Real Automòbil Club de Catalunya (RACC), quan es va iniciar la tasca de construir un circuit que estigués a l’altura d’una de les més atractives capitals europees. El traçat es va afegir al calendari del Mundial l’any 1991 per aprofitar la gran afició que hi havia a Catalunya al món de les dues rodes. Precisament aquell mateix mes, va acollir la seva primera prova internacional, el Gran Premi d’Espanya de Fórmula 1. Amb una capacitat per a més de 104.000 espectadors, el Circuit de Catalunya és considerat un dels traçats més moders a nivell internacional.

Pel que fa a l’àmbit competitiu, la passada temporada, la victòria a la categoria reina se la va endur Fabio Quartararo, a qui se li dona especialment bé aquest traçat. Van tancar el podi Jorge Martín i Johann Zarco, respectivament. Està sent un any especialment bo per les Ducati. Pecco Bagnaia arriba a Barcelona amb quatre victòries a la butxaca, l’última a Àustria. L’italià va firmar un cap de setmana brillant fent la pole position i guanyant les dues curses del cap de setmana, ja que també es va endur la Sprint Race. El pilot Ducati arriba líder del Campionat amb 251 punts, 62 per davant del seu perseguidor, Jorge Martín.

Pecco Bagnaia va endur-se la victòria a la categoria de MotoGP el passat curs / MotoGP
Pecco Bagnaia, dominador d’aquesta temporada / MotoGP

Pel que fa a les categories inferiors, a Moto3, l’any passat es va endur la victòria Izan Guevara, qui actualment es troba a la categoria de Moto2. David Muñoz i Tatsuki Suzuki van completar el podi. No obstant això, en l’anterior cita al Red Bull Ring, la victòria va ser per Deniz Öncü, i molt de prop el va seguir Dani Holgado, que va ser segon. Ambdós poden ser dos clars candidats aquest cap de setmana. De fet, el pilot valencià arriba líder del Campionat amb 161 punts, 26 per davant del segon classificat, Ayumu Sasaki.

La temporada passada, va ser un italià qui es va endur la victòria al Circuit a la categoria de Moto2. Celestino Vietti va imposar-se a Aron Canet i Augusto Fernández. Precisament, Vietti va endur-se la victòria a Àustria, seguit de Pedro Acosta i Ai Ogura. Acosta es troba actualment líder del Campionat, i li treu 12 punts a Tony Arbolino, a qui també hem de tindre en compte per aquest cap de setmana.