Mari Boya ja és un pilot de la Fórmula 3. El català hi puja després de quedar 10° a la Fórmula Regional Europea d’Alpine. A continuació repassem la seva trajectòria.

José María Navalón Boya és el seu nom real, però se’l coneix com a Mari Boya. Va néixer un 13 d’abril de l’any 2004 a Lés, un poble de la Vall d’Aran. Ara, puja a la Fórmula 3 amb divuit anys i ho fa de la mà de MP Motorsports, fixant-se sempre en Fernando Alonso, el seu referent de tota la vida.

Inici al kàrting

Però, el jove aranès va començar la seva carrera a l’automobilisme des de ben petit. De fet, al llarg d’aquests anys ha consolidat un gran palmarès. Amb onze anys va debutar al Campionat d’Espanya de Kàrting i la seva actuació a sobre d’un kart el va portar a guanyar la competició en categoria “cadete“. Un any més tard, l’any 2016, va tornar a repetir en el Campionat d’Espanya i el va tornar a guanyar. Més tard, el 2018, va tornar a guanyar aquest campionat, encara que aquesta vegada va ser en categoria junior. Aquell mateix any va aconseguir la primera posició de la general en la IAME Winter Cup. En quatre anys va fer-se amb quatre títols, una petita mostra de tot el que era capaç Boya.

Dels karts als fórmules

En 2020 va canviar els karts per els fórmules. Va iniciar la seva carrera amb aquests monoplaces a la F4 Espanyola de la mà de MP Motorsports. Tot i ser el seu primer any competint amb fórmules, va aconseguir el subcampionat. De fet, al circuit de Motorland Aragó, va completar una brillant actuació. Allà va fer seva la victòria de les dues primeres carreres i un podi a l’última. Això el va deixar amb un palmarès espectacular. 3 victòries, 3 podis i 14 pole positions feien de Boya un pilot en qui valia la pena fixar-se.

El català compta amb el suport de Monlau Competició que li acompanya i l’ajuda a extreure tot el talent que té. A més, des del 2021 també porta a RACC al seu costat.

Després d’això, l’any 2021 va començar el seu camí per la Fórmula Regional Europea d’Alpine. A la primera temporada que va disputar, va obtenir un podi a València, encara que només va poder ser 14° a la general. Però, tot i això, va ser coronat com el tercer millor rookie de l’any. La temporada següent va tornar al campionat i va acabar-ho en 10° posició, tot i haver canviat d’equip a la meitat. També va aconseguir 1 podi i 2 voltes ràpides.

El gran pas endavant de Boya

En l’actualitat, Boya està competint a la Fórmula Regional Middle East abans de fer el salt a la Fórmula 3. Pel català, pujar a la F3 significa un pas endavant en la seva carrera. No existeix una competició igual, ja que parlar de la F3 són paraules majors. Ell afrontarà la competició amb objectius realistes i anar assolint-los pas a pas. Ho farà de la mà de MP Motorsports, equip que ja ha treballat amb ell a la F4 Espanyola i a la segona meitat de la Fórmula Regional Europea d’Alpine al 2022.

Mari Boya és un dels pilots espanyols més prometedors dels últims anys. Haurem de seguir-ho de prop per veure com es va adaptant a la categoria. Tanmateix, els que l’envolten diuen que té una gran capacitat d’adaptació i que amb el seu estil de pilotatge, agressiu però intel·ligent, podrà arribar allà on vulgui.