La 29a edició de la prova de resistència comptarà amb 54 equips de 6 nacionalitats diferents, un total de 216 pilots i 7 marques representades.

Circuit de Barcelona-Catalunya (Montmeló).- El Circuit de Barcelona-Catalunya ja ha entrat en la setmana de les 24 Hores de Catalunya de Motociclisme, una de les proves més mítiques i màgiques del seu calendari. La 29a edició de la prova de resistència, a més, pinta més interessant que mai, amb un total de 54 formacions disposades a lluitar per la corona, fet que suposa un augment de participació d’un 58% respecte a l’any anterior.

Molt a prop de veure les tres dècades d’història, les 24 Hores de Catalunya de Motociclisme de 2024 demostren una vegada més el prestigi i el reconeixement del qual gaudeixen enguany. Prova d’això són les 6 nacionalitats presents, amb un clar domini de les formacions procedents de França (34), seguides de les espanyoles (14). També han formalitzat la seva participació 3 equips procedents d’Alemanya, un de Bèlgica, un altre d’Irlanda i un de Suïssa.

La diversitat també té presència en forma de marca, ja que hi haurà 7 fabricants diferents sobre l’asfalt català: Yamaha (27), Kawasaki (11), Honda (8), Suzuki (3), BMW (3), Ducati (1) i Triumph (1). Seguint amb la dinàmica dels últims anys, Yamaha és la marca més representada i, a més, la que ostenta més victòries en la història de la prova.

Justament l’equip més llorejat en la història de les 24 Hores de Catalunya de Motociclisme és el Yamalube Folch Endurance, onze vegades campió. Enguany, la formació que liderava Josep Maria Folch ha tornat a la competició després d’una aturada de tres edicions. La seva filla, Carmina Folch, vol retre homenatge al que va ser el Team Manager més exitós de la prova de resistència, que va morir l’any passat. Per a l’ocasió, el conjunt de Reus ha reunit els pilots David Checa, Marc Miralles, Camille Hedelin i Joan Zamorano. Tots ells, habituals en el campionat del món de resistència, pilotaran una Yamaha YZF R-1 dins de la categoria Endurance World Championship (EWC). L’última victòria del Yamalube Folch Endurance va ser la de 2017, que va venir seguida de dos abandonaments en les edicions de 2018 i 2019.

El seu etern rival és i serà el Kawasaki Català Aclam. L’equip d’Eduard Català compta amb nou victòries en la seva trajectòria. Les últimes medalles d’or les van signar en 2021 i 2022, sent un dels conjunts més potents en l’actualitat. La formació de Molins de Rei repeteix amb Julien Pilot (guanyador de la EWC World Cup en SST) i Gabriel Pons (guanyador de les 24H de Le Mans); i enguany suma  l’espanyol Dani Sáez i  l’alemany Max Schmidt. Sáez va ser vencedor del ESBK en SST100 i va participar com a Wild Card en Moto3 a València. De manera que l’aposta de Català torna a ser forta amb la Kawasaki ZX10R en la mateixa categoria que l’equip de Folch, la EWC.

Representant a la nova escola, l’FR Moto Racing Team. L’equip local compta amb una curta història en la prova que va inaugurar el 2019, però també amb una trajectòria ascendent sense precedents. El conjunt presenta enguany el dorsal 1, en honor a la seva victòria de l’any passat. A més, l’FR Moto és un equip infal·lible a una volta, sent l’amo de la pole de les últimes tres edicions. En el seu primer any ja van pujar al tercer esglaó del podi, i avui dia compten amb una segona posició i una victòria en tan sols quatre edicions disputades. Els seus aliats aquest any seran Pedro Rodríguez, Daniel González i David Sanchis, tots ells repetidors, juntament amb Doriano Vietti, que s’estrena amb els de Bigues i Riells als comandaments de la Yamaha YZF R-1.

Entre l’abundant participació francesa destaca el BMD Performance-B Motorsport. El conjunt format per Mathieu Gines, Asrin Rodi Pak, Chris Leesch i Dylan Buisson va ser el vencedor del 2019, una edició marcada per l’abandonament dels dos favorits, Folch Endurance i Kawasaki Català Aclam. En aquesta edició justament també va destacar un equip català que està habitualment en el top 5, el Box 69 Racing Marvea (Marc Guillamet, Felix Rodríguez, Christian Palomares, Luis Miguel Verdugo). Aquests dos conjunts, a més, podrien ser clars candidats a la victòria de la categoria Open Superbike (O-SBK).

Pel que fa als participants, Martimotos torna a atrevir-se amb fins a tres unitats de competició diferents: #74 Dream Rt-martimotos.com, #77 Martimotos.com, #81 Martimotos.com. Any rere any són diversos els projectes de formació que culminen en el Circuit de Barcelona-Catalunya amb la participació en aquesta prova tan especial. Es tracta d’escoles que participen amb l’assistència a les motos feta per part d’alumnes i professors. En aquesta divisió es troba l’Institut Castellarnau (Alex Valls, Iván Romero, Gatón García, Jordi Pocorull), però també Terrassa Èxit-CET SXX (Jeroni Basté, Jean-Paul Fritsch, Mario Litrán, Toni Angulo).

Entrades a www.circuit.cat
Les entrades per assistir a l’esdeveniment es poden adquirir al web del Circuit. Es venen en forma d’abonament de dos dies (dissabte i diumenge) i inclouen accés general de manera ininterrompuda durant els dos dies de l’esdeveniment, incloent-hi la fase nocturna. Aquestes entrades tenen un preu de 10€ (més 2€ de despeses de gestió).