L’equip britànic passa per un moment de gràcia en la Fórmula 1, sent una de les seves millors temporades (sinó la millor) dels últims anys. No obstant això, aquesta collita de bons resultats per part de l’elenc liderat per Lando Norris i Oscar Piastri entela una situació a nivell de marca que realmante ha fet, i està fent, saltar les alarmes en Woking.
L’arrel d’aquest problema financer apunta en 2020, en plena pandèmia del COVID-19, on tota marca automobilística d’una forma o una altra es va veure greument danyada. Sense acabar de solucionar aquests problemes que van arrossegar a McLaren a desenvolupar entre poc i res els seus monoplaces en Fórmula 1 en el 2021 i el 2022, la prestigiosa marca va llançar al mercat la seva nova joia, d’altra banda una miqueta enverinada.
Parlem del McLaren Artura, la nova aposta en superdeportivos de la marca i la primera amb hibridació integrada. Destinat a ser el desatascador juntament amb l’evolució dels equips de competició en Fórmula 1 i IndyCar, aquesta acció va actuar com a espasa de doble tall i el seu va girar en contra seva. A causa dels retards de l’arribada de la majoria d’unitats, sumat als problemes tècnics que el propi cotxe ha estat originant des de la seva sortida al mercat, han fet que McLaren es vegi en una situació més que compromesa.
La gravetat arriba fins a tal punt, que hi ha hagut que vendre una gran part de la col·lecció patrimonial de vehicles històrics que posseïa la marca. I el pitjor no ha estat l’haver de vendre’ls per a ingerir quantitats altes de diners, el pitjor ha vingut quan per necessitat d’injectar-se diners «ràpids» aquesta col·lecció i les seves unitats han hagut de ser malvenudes, és a dir, indirectament, més pèrdues.
Un altre aspecte a destacar és la venda que ja va realitzar la pròpia marca en 2021 de la seva llegendària seu en Woking. Amb la missió d’obtenir liquiditat i de començar a esmenar les greus estocades de la pandèmia, es va realitzar la venda de Woking per una xifra pròxima als 197 milions de dòlars a l’empresa americana Global Net Lease (GNL). I en efecte, això no ha provocat la marxa de McLaren de la seva històrica seu ja que la marca va quedar a pagar un lloguer a GNL amb l’objectiu final de no moure’s, però guanyar liquiditat gràcies a la pròpia venda.
Si parlem de xifres, en els resultats financers de 2022, McLaren va reportar unes pèrdues de 249 milions de dòlars estatunidencs. En efecte, una autèntica barbaritat. Aquest fet a la fi de l’any passat va ser la gota que va satisfer el got, i els inversors més capdavanters de la marca van haver d’acostar-se a tirar una mà amiga que està ajudant al fet que el mític segell britànic remunti el vol en això 2023, a velocitats molt minorades.
L’ajuda més gran que han rebut fins al moment ha vingut per part del fons de riquesa sobirana de Bahrain, Mumtalakat Hòlding Co. que (sorpresa, sorpresa) avui dia és l’entitat que posseeix més accions de McLaren, amb pràcticament el 60% d’aquestes. 123 milions de dòlars són la suma de quantitat que aquest Hòlding va injectar en Woking per a «salvar» una situació que de no haver estat abordada a temps, podria haver portat a la fallida, de la qual va estar molt a prop, a una de les marques i escuderies més llegendàries de la història de l’automobilisme.
En aquest apartat també rellueix el perquè d’aquest «ànsia» de voler treure fins a l’últim centau en ‘El cas Alex Palou’, quan es va denunciar a l’equip Xip Ganassi i al propi pilot espanyol en IndyCar, per una suma entre 24 i 25 milions dòlars per aquest presumpte incompliment de contracte. D’altra banda, el ‘push’ que ha llançat McLaren en Fórmula 1 des del Gran Premi de Gran Bretanya tampoc és casualitat.
L’equip necessita puntuar sense parar amb els seus dos pilots (com bé està fent) per a aspirar el Top3 en el campionat de constructors, posició que per descomptat aporta una gran quantitat econòmica com a premi, i que sens dubte McLaren rebria amb els braços ben oberts.
D’algun mode podem dir que una gran crisi barrejada per les pèrdues en un nou model, el COVID-19 i els mals anys recents en la màxima competició, gairebé posa fi a la vida de McLaren en 2022 i principis de 2023, però el sanejament està arribant i s’està duent a terme d’una forma lenta, prudent i correcta. Segurament trigarem a veure una estrena a nivell mundial d’un nou superdeportivo per part de McLaren perquè no es repeteixi aquesta formula que estava destinada a la glòria, i que pel contrari va acabar transformant-se en pur verí.»