Simeó Ubach, pilot de motocròs, porta uns anys competint a un nivell molt alt, demostrant del que és capaç en cada cursa

Simeó Ubach ens ha detallat la seva experiència en el Campionat de Catalunya i d’Espanya de Motocròs, destacant la seva anterior temporada, on va aconseguir dos títols.

Aquesta temporada l’ha començat molt bé, pujant al podi en la primera cursa, però seguidament va patir una lesió que li ha complicat una mica les coses. No obstant això, no s’ha donat per vençut i té clars els seus objectius.

PREGUNTA: QUI ÉS SIMEÓ UBACH?

Simeó Ubach: Un pilot de motocròs que es va endinsar en aquest esport als quatre anys. Els meus pares em van regalar una moto i vaig començar a practicar, sense saber fins a on arrivaria. Durant els següents anys, aquesta afició va seguir creixent, ja que m’agradava i gaudia molt. Als sis anys vaig començar a competir i no vaig trigar gaire a obtenir bons resultats.

P: QUI ET VA INTRODUIR EN AQUEST MÓN?

SU: Si he d’agrair a algú per haver-me ensenyat l’esport és al meu pare. Ell estava molt aficionat a l’enduro, i, de fet, vaig començar compaginant curses de motocròs i d’enduro. Va ser ell qui m’ho va ensenyar tot sobre aquest món.

P: COM VA SER EL TEU INICI EN AQUEST MÓN?

SU: Penso que si algo t’agrada ho veus molt ràpidament. Al principi tens una mica de nervis, però quan ja estàs competint, ho gaudeixes molt i tens ganes de fer-ho de la millor manera possible. Per a mi, el món de la competició és addictiu.

P: COM DE DIFÍCIL VA SER LA SITUACIÓ DE LA PANDÈMIA?

SU: El motocròs es va veure molt afectat, ja que no es pot practicar a casa. Va ser força dur. Només vaig poder mantenir-me en forma i cuidar-me al màxim. En el motocròs necessites estar constantment en contacte amb la moto.

P: CREUS QUE ÉS COMPLICAT COMPETIR EN DIFERENTS COMPETICIONS DURANT LA MATEIXA TEMPORADA?
SU: La Federació Espanyola hi posa bastanta ajuda, ho he de reconèixer. Fan possible que no coincideixi el Campionat d’Espanya amb altres curses internacionals. Amb el Campionat de Catalunya no passa el mateix, ja que a vegades es solapa amb el Campionat Nacional. Quan comences una temporada has de tenir clars els teus objectius i saber en quines competicions vols córrer. Hi ha hagut anys que no he participat en el Campionat de Catalunya i he competit en curses internacionals per a poder formar-me el millor possible.
P: PENSES MOLT EN LES CURSES ABANS DE DISPUTAR-LES?
SU: Evidentment. Els objectius que em marco van variant de cursa en cursa. També depèn de si estàs perfectament físicament o arribes a la cursa després d’una lesió.
P: TENS UNA BONA RELACIÓ AMB TOTS ELS RIVALS?

SU: Com en qualsevol esport, amb alguns m’entenc millor i amb altres pitjor, però mai intento buscar problemes. Intento estar en un entorn sa i centrar-me molt en mi mateix. Sempre pot haver-hi alguna acció que em pot fer enfadar, però intento no mostrar-ho als altres.

P: QUI ÉS EL TEU RIVAL A PISTA?

SU: És complicat, ja que cada any hi ha variacions. Aquest serà el tercer any que estic en aquesta categoria, i m’he anat trobant amb rivals ben diferents. Ara mateix, els rivals a batre són Antonio Butrón i Carlos Campano.

P: COM ÉS LA TEVA RELACIÓ AMB L’EQUIP?

SU: És bona. Porto tres anys amb ells i tot segueix igual. El mecànic és el meu pare, ja que li encanta això, i a mi també em dona més confiança. De cara a anar als circuits, ho intento fer per la meva banda, també pensant en fer-ho de la manera més econòmica possible.

P: QUÈ SIGNIFICA PER A TU HAVER GUANYAT EL CAMPIONAT D’ESPANYA DUES VEGADES?

SU: És algo que lluites en cada entrenament, en cada cursa. Haver guanyat aquests dos títols em dona molta satisfacció, és tot per a mi, ja que quan ets petit aspires a ser campió i a tenir campionats. És un objectiu complert.

P: COM DE DIFÍCIL ÉS COMPETIR A UN NIVELL TAN ALT?

SU: És una mica més dur que qualsevol altre esport. Has de practicar diferents disciplines per estar bé físicament, no només és estar a sobre de la moto. Requereix temps i esforç. El motocròs està entre els cinc esports més durs del món.

P: COM VALORES EL TEU INICI DE TEMPORADA?

SU: La primera cursa va ser genial, ja que vaig aconseguir el podi. No obstant això, vaig patir una petita lesió a l’abductor, i va ser complicat de gestionar. Vaig competir en dues curses sense estar del tot recuperat, no vaig poder gaudir, però he mantingut les opcions en el campionat.

P: COM QUALIFICARIES LA TEVA ANTERIOR TEMPORADA?

SU: Va ser bastant bona, ja que vam aconseguir el Campionat de Catalunya de Motocròs MX Elit i el Campionat d’Espanya d’Autonomies. El meu rendiment en aquests tres anys a la màxima categoria ha anat en ascens.

P: COM VEUS EL TEU FUTUR? QUINS SÓN ELS TEUS OBJECTIUS?

SU: Ja porto molts anys competint, no crec que hi estigui per tota la vida. Falten recursos i més implicació de patrocinadors, està complicat. Vull donar el màxim en aquests anys que em queden.