Oriol Solsona, el pilot català que arriba amb moltes ganes a la nova edició del Campionat d’Espanya d’Enduro

PREGUNTA: QUI ÉS ORIOL SOLSONA?

Oriol Solsona: Un adolescent de divuit anys que porta anant en moto des dels tres anys gràcies a la seva família, ja que tenen un negoci i em van transmetre la seva passió. Més tard, quan tenia catorze anys, em van regalar la primera moto per competir. I des de llavors he estat competint a motocròs, en concret a enduro, però mai em vaig poder focalitzar totalment en l’esport fins fa dos anys. Actualment, estic estudiant en la universitat, i competeixo en el Campionat de Catalunya i en el d’Espanya.

P: COM DE DIFÍCIL VA SER LA SITUACIÓ DE LA PANDÈMIA?

OS: Complicada. Vaig estar quatre mesos sense entrenar, però físicament em vaig poder mantenir fent bicicleta. La moto la vaig utilitzar molt poc durant aquells mesos.

P: COM DE COMPLICAT ÉS COMPETIR EN DIFERENTS COMPETICIONS DURANT UN ANY?

OS: A enduro no és complicat, perquè hi ha cinc curses a cada campionat i es pot gestionar bastant bé. Tot i això, hi ha un problema, i és que, per tema mediambiental, del juny al setembre no hi ha curses, i, degut a això, s’ajunten més curses durant la resta de l’any. 

P: PENSES MOLT EN LES CURSES ABANS DE DISPUTAR-LES?

OS: Quan hi ha molt en joc, com en el Campionat d’Espanya, sí, a més que hi ha més rivalitat que a nivell català. Abans d’una cursa sempre hi ha nervis, i és algo que agrada, s’han de gestionar d’una manera positiva.

P: TENS UNA BONA RELACIÓ AMB TOTS ELS RIVALS?

OS: Sí, som una família. És un esport on hi ha molts viatges, i això fa que hagis de passar moltes hores amb tota la resta de pilots. 

P: QUI ÉS EL TEU RIVAL A PISTA?

OS: L’any passat, el meu principal rival va ser el Marc Truyols, i segurament aquest any també ho serà. 

P: TENS UNA RELACIÓ PROPERA AMB L’EQUIP?

OS: Totalment, també som una família. Estic més content que amb l’anterior equip. Som deu pilots i anem a entrenar junts, ens ajudem els uns als altres…

P: COM ÉS COMPETIR EN EL CAMPIONAT DE CATALUNYA I D’ESPANYA D’ENDURO?

OS: Soc un afortunat, sempre els hi dic als meus pares. Poder córrer a nivell espanyol és increïble. Soc molt feliç.

P: QUINA ÉS LA TEVA RUTINA EN TEMPS DE COMPETICIÓ?

OS: Agafem el vol el dimecres i fins divendres fem les especials, que funcionen una mica com el Dakar. Ja el divendres verifiquem la moto, i dissabte comença la cursa. Diumenge hi ha una altra que és totalment independent a la primera. Normalment, el diumenge m’aixeco a les set, escalfo, i fins a les tres de la tarda no acabem de córrer. 

P: COM QUALIFICARIES EL TEU ANY?

OS: Va ser una temporada d’aprenentatge, van haver-hi moltes coses noves per a mi, com el Campionat d’Espanya. Va anar millor del que em pensava. Vaig estar quart en algunes curses, així que crec que he fet un pas endavant. 

P: JA ESTÀS PENSANT EN LA PROPERA TEMPORADA?

OS: Sí, en dues setmanes ja comença la primera cursa. Hem fet una gran pretemporada, on hem treballat molt en el gimnàs. La moto l’he agafat entre dos i tres cops per setmana, així que crec que arribo ben preparat. 

P: COM VEUS EL TEU FUTUR? QUINS SÓN ELS TEUS OBJECTIUS?

OS: Vull estar aquí la major quantitat d’anys possibles, sempre que l’esport em continuï motivant. És un esport molt sacrificat, però em veig competint molts més anys. El meu objectiu és ser campió d’Espanya aquest any.