Iván Ortolá s’està posicionant com un gran talent amb molta projecció de futur. Ara està competint en la categoria de Moto 3 amb l’equip MTHelmets i promet posar les coses difícils als seus rivals per a aconseguir alçar-se amb el títol. En FórmulaRápida hem estat amb ell i això és el que ens ha explicat.
Com t’estàs sentint en aquest Gran Premi de Catalunya?
La veritat que molt bé. Des del primer entrenament m’he trobat molt còmode tot i que en el segon entrenament no vaig poder millorar el temps. La diferència és que amb el pneumàtic usat no he millorat. La volta ràpida que he fet ha estat completament sol, sense cap rebuf ni cap referència. Satisfet amb el treball.
Arribes a Catalunya molt fort, Quin és el teu objectiu, lluitar per la victòria?
Si, l’objectiu sempre és lluitar per la victòria i si no es pot, el podi. Però si, l’objectiu clar és la victòria perquè ja portem podis llavors toca una.
Per què creus que t’està costant aquesta anhelada victòria amb l’equip MTHelmets?
No està sent fàcil. El treball és bo. Moltes vegades hem tingut una mica de mala sort en carrera. Jo crec que ho estic fent bé. Crec que haig de continuar així i al final crec que arribarà.
Està sent el teu primer any amb aquest equip, com de diferent és afrontar la temporada amb un equip nou?
La veritat que no se m’ha fet tan complicat. Des del primer dia de tests que vaig fer amb ells ja em vaig adaptar bastant bé a la seva manera de treballar i a agafar confiança amb el meu tècnic. No m’ha suposat cap problema i m’he entès bastant bé amb ells des del principi.
És molt diferent la manera de treballar de MTHelmets amb la del teu anterior equip?
Cada equip té el seu mètode i cada pilot també té el seu mètode. Llavors és trobar una mica l’equilibri entre l’un i l’altre i buscar la millor manera perquè al pilot li vingui bé i surti tan bé com sigui possible.
En relació amb aquest 2024, et veus amb opcions d’alçar-te amb el títol?
Si, crec que sí. Estem ara una miqueta lluny, a 44 punts del líder (abans del GP de Catalunya) i encara queden moltes carreres i molts punts per disputar-se. És clar que en la nostra categoria fins a l’última carrera es pot lluitar pel títol.
A qui consideres els teus rivals més forts?
Tots els pilots que tinc davant en el campionat (Folgat, Alonso i Veijer). Han estat més regulars que jo, però jo he tingut la mala sort de caure’m en algunes carreres. El GP de les Amèriques va ser un cap de setmana complicat i es va travessar una mica i al final vaig caure en carrera. Però per exemple, carreres com Catar en les que em veia molt fort per a poder lluitar per la victòria em van tirar en la primera volta i allà vaig perdre molts punts.
La veritat que ets un pilot bastant alt, creus que això pot jugar en contra teva en aquesta categoria?, seria millor Moto 2 per a tu?
Si, crec que sí. La veritat que de pes estic bastant bé i no és cap problema. Sí que ho és una mica la embergadura, soc una mica alt. Estic amb ganes de fer el salt a Moto 2 perquè soc un pilot que se li pot donar bastant bé la moto gran. Ja aquesta pretemporada m’he estat preparant i he estat anant amb motos més grans perquè quan es faci el salt no sigui tan complicat.
Creus que ho tens fàcil per a saltar a Moto 2 l’any que ve?
Bé, no se sap fins que no estàs damunt de la moto. Però si, crec que està bastant fàcil i depèn només de mi.
Si et donessin l’oportunitat de pujar a Moto 2 ara mateix, l’acceptaries? O prioritzes alçar-te amb el títol de Moto 3 abans?
Sens dubte prioritzo intentar ser campió del món. Al final, ser campió del món no es pot sempre així que, si em veig amb oportunitat per a poder ser-ho, sempre triaré anar per un mundial.
Parlant de la pressió, molts pilots professionals sofreixen pressió i més en un mundial com aquest, tu sents aquesta pressió?
Sempre he estat un pilot que em fico pressió jo mateix la veritat. Si per altres factors tinc pressió la sé manejar bastant bé. Sempre l’he manejat bé i no ha estat res complicat.
La figura del psicòleg esportiu és important en un esport com aquest?
Si estàs bé psicològicament no crec que sigui necessari, però si estàs malament, per què no? Un pilot té el seu dietista, té el seu preparador físic i jo crec que és una part molt important si fa falta. Però si estàs bé no crec que sigui important.
Se sent més pressió en el Gran Premi de casa, que en el teu cas just és l’últim de la temporada?
Si. Bé, pressió com a tal no. Ganes de fer-ho bé i de donar el millor resultat.
D’on et neix aquesta passió pel motociclisme?
Des de petit. En molts casos s’han donat pilots que han estat pels pares que son moteros o els ha agradat molt les motos. En el meu cas va venir de mi mateix. Al meu pare pràcticament no li agradaven les motos. Quan hi havia carrera en la tele la passava, ni la veia.
Se t’ha relacionat amb Lando Norris. Va estar amb tu en graella en Silverstone i aquest any, dona la casualitat que Quadrant és un dels teus patrocinadors, com s’ha arribat a donar això?
L’any passat, quan vaig estar amb Lando, ja estava gairebé tancat. No sé si a aquella data estava ja 100% tancat, crec que sí. Va venir a la carrera. No sé si per això, pel tema de Quadrant o per una invitació, però va vindre a la graella amb mi, a saludar-me.

El patrocini es va donar la temporada passada. Quan portàvem 4 o 5 carreres i ja havia aconseguit les dues victòries, que van estar bastant bé i, pel que jo sé, li van manar un correu a la meva mare. Sempre penses que és una estafa o alguna cosa perquè solen arribar molts correus. Aquest just ens va cridar molt l’atenció. Ho vam veure, li vam enviar al meu mánager i a partir d’aquí ja vam començar la relació fins a arribar al patrocini.