Site icon FormulaRapida.net

Els que marxen: Sebastian Vettel

Sebastian Vettel, Aston Martin,

Sebastian Vettel és sense cap mena de dubte la baixa de més prestigi per la temporada 2023 de la Fórmula 1. El 4 cops campió del món va anunciar la seva retirada per sorpresa al Gran Premi de França. Una decisió precipitada després del Gran Premi d’Àustria, però que venia gestant-se des de que l’aposta d’Aston Martin per fer un pas endavant aprofitant el canvi de reglament va fracassar estrepitosament.

L’alemany posa punt final a una carrera que el situa com a 4t pilot amb més campionats mundials de la història, només per darrera de Fangio, Hamilton i Schumacher i empatat amb Prost. Vettel és el 3r pilot amb més victòries, amb 53, també el 3r amb més podis, amb 122, el 4t amb més pole positions, amb 57 i el 7è amb més grans premis disputats, amb 300.

Sebastian Vettel va debutar en un Gran Premi el 17 de juny de 2007, substituint Robert Kubica, que en l’anterior Gran Premi, a Canadà, va patir un fort accident. En el seu debut es va convertir en el pilot més jove a puntuar en aquell moment, amb 19 anys. Per el següent Gran Premi, Kubica va tornar al seu lloc, però Vettel ja havia aprofitat la seva oportunitat.

3 Grans Premis més tard, debutava amb Toro Rosso per les últimes 7 curses. Amb els de Faenza va tornar a fer història, convertint-se en el pilot més jove en guanyar una cursa, i en fer la pole, al GP d’Italia de 2008. A dia d’avui segueixen sent les úniques victòria i pole de la història de l’equip satèl·lit de Red Bull. Aquella primera temporada completa va acabar sumant més punts (34) que Webber, Coulthard i Bourdais junts (33), els seus 3 companys als equips de Red Bull, en l’única temporada en que l’equip satèl·lit ha superat a Red Bull.

Aquesta espectacular progressió li va valer el salt a Red Bull després de tan sols 1 temporada i mitja. 2009, l’any dels difusors dobles, Red Bull va ser l’únic equip capaç de seguir el ritme als extraordinaris Brawn GP i va representar un canvi total en la posició de l’equip al campionat de constructors, passant d’equip de mitja taula a candidat. En el moment perfecte van coincidir l’arribada del primer pilot amb potencial de campió i el progrés a nivell tècnic que li permetria tenir un monoplaça per aconseguir-ho. i no van haver d’esperar gaire per culminar el projecte, l’any 2010, Sebastian Vettel es va convertir en el pilot més jove de la història en guanyar un mundial. 3 temporades més de domini van seguir, convertint a Vettel en tetra-campió.

L’arribada de la era híbrida va frenar en sec el conte de fades i va posar a Vettel contra les cordes. Després d’un any més a Red Bull va fitxar per Ferrari, intentant tornar a la glòria amb una escuderia que necessitava tornar a guanyar un campionat desesperadament. 6 anys de lluita infructuosa van ser el resultat. Especialment dolorosa va ser la temporada 2017, on 2 abandonaments a Singapur i Suzuka el van privar d’arribar al final de temporada amb opcions. Finalment l’any 2020 va canviar Ferrari per Aston Martin, en un intent de portar un equip modest a cotes més altes per qui sap si tenir una nova oportunitat d’aconseguir un seient guanyador.

Vettel va dir en aquell moment que ell no estava a la F1 per lluitar per punts, i que si veia que no podia lluitar per coses importants, marxaria. La primera temporada, tot i no puntuar en les primeres 4 curses, va acabar arribant al podi en 2 ocasions, Bakú i Hungaroring (tot i que va ser desqualificat per falta de combustible en la darrera). No va aconseguir elevar el nivell de l’equip, però la següent temporada, amb el canvi de reglament més agressiu que s’havia vist en molt de temps semblava una bona oportunitat. Aston Martin va plantejar un  disseny molt diferent de la resta d’equips, prenent el risc de fer un gran pas, endavant o enrere. L’aposta va sortir malament i Aston Martin va començar la temporada lluitant amb Williams per no ser el pitjor equip. Vettel, que no va poder disputar les 2 primeres curses per Covid, no va poder replicar la millora de l’any anterior i, fidel a la seva paraula, va decidir anunciar la seva retirada.

Sebastian Vettel és juntament amb Lewis Hamilton el gran dominador de la última dècada i mitja de Fórmula 1, guanyant 4 mundials i sent 3 cops subcampió. Tot això el converteix també en un dels grans noms de la història de la F1. També és lloat al paddock com a una bona persona i el seu compromís activista en diverses causes li han servit per contribuir amb el seu altaveu especialment a la lluita contra el canvi climàtic.