Unes setmanes abans del final de temporada 2022 de MotoGP, la direcció del Mundial va anunciar la implementació de curses a ‘sprint’ els dissabtes, una novetat que modificarà els horaris de tot el cap de setmana

La FIM, la IRTA, la MSMA i Dorna anunciaven fa unes setmanes un nou format de cap de setmana que s’introduirà a MotoGP a partir de 2023. Les curses a ‘sprint‘ es duran a terme en tots els Grans Premis, brindant un altre tipus de format diferent del conegut fins ara. Les curses ‘sprint‘ ja s’han vist a campionats com el WorldSBK o la Fórmula 1, en el cas d’aquest últim tan sols de manera ocasional.

S’ha comentat molt durant les últimes setmanes si aquest format afavorirà a l’espectacle o si, d’altra banda, perjudicarà els pilots o a la competició, però, saps com funciona? T’ho expliquem. En primer lloc, has de saber que aquesta ‘cursa ràpida’ només s’implementarà a la categoria de MotoGP. No obstant això, afectarà de manera directa a les categories inferiors (Moto2 i Moto3), ja que els seus horaris es veuran modificats, i inclús se suprimirà algun dels seus entrenaments.

Format del cap de setmana de MotoGP

En primer lloc, a partir de 2023, i a diferència del que passava fins ara, els entrenaments, classificacions i curses de MotoGP seran sempre els últims de la jornada, per darrere de Moto3 i Moto2. Els lliures de MotoGP, que fins ara es denominaven ‘FP’, passen a dir-se ‘P’ (pràctica), per la qual cosa els divendres hi haurà una P1 (pràctica 1) i P2. En el cas de MotoGP duraran 45 i 60 minuts, respectivament. Els temps combinats de P1 i P2 decidiran els deu participants que passen directes a la Q2. MotoGP tindrà un entrenament lliure de 30 minuts el dissabte al matí, denominat ‘FP’ (pràctica lliure) equiparable a l’actual FP4 del dissabte al migdia. La classificació de la Q1 començarà a les 10.50, mentre que la Q2 de MotoGP començarà a les 11.15. Un horari totalment diferent al plantejat fins ara.

Malgrat que els Warm Up de diumenge havien desaparegut en la proposta presentada inicialment, per petició dels pilots de la Comissió de Seguretat, el diumenge al matí se celebrarà un calentament, només per a la categoria de MotoGP, que es reduirà dels 20 minuts actuals a només 10 minuts. Ni Moto3 ni Moto2 tindran un contacte previ amb la pista abans de la cursa.

La poleposition determinara la posició a graella de la cursa sprint i de la del diumenge
La poleposition determinarà la posició a graella de la cursa sprint i de la del diumenge / MotoGP

Format cap de setmana Moto2 i Moto3

Els Pel que respecta a les categories de Moto2 i Moto3, els pilots gaudiran de tres sessions d’entrenaments, seguides de la classificació Q1-Q2. Els entrenaments 1 i 2 de Moto3 tindran una durada de 35 minuts, cinc minuts menys que les sessions vistes amb el format actual. Els entrenaments 1 i 2 de Moto2 continuaran sent de 40 minuts. Aquestes sessions tindran lloc el divendres i determinaran l’entrada automàtica a la Q2. Tant per a Moto2 com per a Moto3, la tercera sessió d’entrenaments tindrà lloc el dissabte al matí i durarà 30 minuts. Aquesta sessió no es tindrà en compte per a l’entrada a la Q2.

D’altra banda, no hi haurà sessions de Warm Up per a Moto2 i Moto3 el diumenge al matí. Les distàncies de cursa per a totes dues categories també s’escurçaran, i la durada aproximada de les proves serà de 36 minuts per a Moto2 i de 34 per a Moto3.

Format curses ‘sprint’

Pel que fa a les curses al ‘sprint‘ tindran lloc a les 15.00 (hora local) del dissabte de cada Gran Premi i seran aproximadament el 50% de la distància de la cursa completa. Sempre que el nombre sigui imparell, es rondejarà cap avall. És a dir, si la cursa del diumenge en té 26, la del dissabte en tindrà 12, tot i que la meitat és en realitat 13. El procediment de graella serà diferent del del diumenge, ja que comptarà amb 15 minuts, i les normes esportives seran les mateixes que les d’una cursa normal i corrent.

La graella de sortida de les dues curses de MotoGP (la sprint i la principal) serà l’establerta en les classificacions de la Q1 i Q2. No obstant això, si un pilot ha de complir una penalització de graella per pilotatge irresponsable o qualsevol altre tipus de sanció, aquesta penalització en la graella només es complirà el diumenge.

El repartiment de punts per al diumenge es manté sense canvis, premiant als primers 15 pilots. Pel que fa a les puntuacions de l’sprint, els primers nou pilots classificats sumaran punts de cara al mundial. Aquí t’expliquem el repartiment:

  • 1a posició (guanyador al sprint): 12 punts
  • 2a posició: 9 punts
  • 3a posició: 7 punts
  • 4a posició: 6 punts
  • 5a posició: 5 punts
  • 6a posició: 4 punts
  • 7a posició: 3 punts
  • 8a posició: 2 punts
  • 9a posició: 1 punt

Tal i com explica la direcció del campionat, “la introducció de les Carreres al Sprint permet que tots els dies d’un cap de setmana de carreres ofereixin als aficionats i als broadcasters la millor experiència possible dins i fora de la pista, amb l’acció en pista del divendres, dissabte i diumenge centrada en el màxim espectacle per a mostrar el millor de MotoGP”. “A més, el nou format proporcionarà majors oportunitats de engagement per als aficionats, els broadcasters i els mitjans de comunicació en tot l’esdeveniment i augmentarà l’impacte de la categoria de MotoGP sense reduir el de Moto2 i Moto3”, expresa Dorna.