El BMW #46 de l’equip Marc VDS Racing, pilotat per Luhr/Paltalla/Catsburg s’ha fet amb la victòria en les 24 hores de Spa. Una carrera on hem tingut de tot i on l’Audi #2 ha estat segon i l’Audi #5 tercer. Desafortunadament, cap dels pilots espanyols ha pogut acabar.


 

La carrera va començar amb una intensa pluja. Els dos McLaren van ser a per totes des del principi, aconseguint col·locar-se primer i segon en les primeres corbes. Per darrere trobàvem a l’Audi #1 i a l’Audi #2.

En els primers compassos de carrera, teníem els primers incidents. Dos Audi es tocaven en l’eixida dels Combes, sense majors conseqüències. El que sí que tenia més problemes era Toni Vilander en el Ferrari #52, qui perdia el control en Rivage i acabava en la grava.

Però passats 20 minuts, teníem el primer Safety Car. El Ferrari #90 perdia el control en l’entrada dels Combes, impactant fortament contra el mur interior i destrossant tot el frontal del cotxe. Açò va fer que tot l’avantatge que havien aconseguit els dos McLaren s’esfumara.

A causa del Safety Car, la carrera es va trencar. Els dos McLaren de Von Ryan i l’Audi #1 es van separar de la resta del grup. Rast en l’Audi #1 va superar al McLaren #59 de Parente, col·locant-se segon. Però no passaria molt de temps fins que el Safety Car tornara a aparéixer. Un accident igual que el del Ferrari #90, només que esta vegada protagonitzat pel BMW #15.

Després d’un llarg període de Safety Car, alguns pilots van decidir entrar a canviar a slicks, ja que va deixar de ploure sobre el circuit. Però va ser una mala decisió, ja que al poc de temps va començar a ploure molt fort i van haver d’entrar a tornar a posar rodes d’aigua.

Va ser necessari neutralitzar la carrera, amb un Full Course Yellow, a causa de la forta pluja. Açò junt amb les parades en boxs, va deixar els líders perduts per la classificació. Els McLaren van arriscar molt, i els va costar perdre molt de temps respecte a l’Audi #1.

Durant el període de Full Course Yellow, vam tindre un accident on es va veure involucrat l’Audi #3, que es va tocar amb un Ferrari. L’Audi va poder tornar a boxs, encara que molt danyat.

Les condicions de pista van millorar, i l’Audi #1 continuava primer, seguit dels dos Bentley i el BMW de ROAL Motorsport. D’altra banda, els McLaren estaven remuntant des d’arrere, ja que tenien un molt bon ritme.

Ja havien passat 4 hores des de l’inici de la carrera, i vam tindre un nou període de Safety Car degut a un accident en Blanchimont de l’Audi #75.

Els BMW de Marc VDS es van mostrar molt forts, i inclús van arribar a lluitar amb l’Audi #1 entre alguna parada en boxs. Però va sortir un altre Safety Car, per un accident del BMW #888 en el mateix punt que l’Audi #75.

Es feia de nit i açò dificultava molt la visibilitat. Es va haver de tornar a interrompre la carrera per un toc en La Source entre el Ferrari #11 i el Mercedes #29.

Es complien les primeres 6 hores de carrera i l’Audi #1 que havia dominat des del primer Safety Car, s’havia de ficar en boxs per problemes mecànics.

Açò va deixar la carrera oberta novament, amb el Mercedes #99 de Dani Juncadella primer, després d’un molt bon stint del pilot espanyol. Després d’ell les distàncies eren mínimes, i tant l’Audi #2, com els McLaren, els Bentley i els BMW de ROAL i Marc VDS podien optar a la victòria.

Però llavors, el Bentley 7 va tindre un problema en la frenada dels Combes i se’n va anar recte, acurtant la chicane i perdent el control del cotxe. Meyrick va acabar en el mur, danyant també altres cotxes. No va haver-hi Safety Car, però si Full Course Yellow.

El Mercedes de Dani Juncadella liderava, fins que per culpa d’un Safety Car, provocat per un Ferrari de Kessel Racing, va perdre molt de temps i li va cedir el lideratge a l’Audi #2.

Els McLaren van començar a tindre problemes de fiabilitat, com ja vam dir que els podia passar en el nostre previ. El #59 va tindre problemes amb el turbo, i es va veure fora de la lluita per la victòria. L’altre 650s GT3, el #58, va perdre també molt de temps en boxs per reparacions.

Dusseldrop en el Mercedes #99 es va marcar un molt bon stint, retallant la distància que li portava l’Audi #2 i avançant-ho per a recuperar el lideratge.

El BMW #45 va tindre un drive trought per culpa d’un toc amb el Bentley #8. Per desgràcia, el Bentley de Soucek es va veure obligat a abandonar, deixant a l’equip oficial Bentley sense cap cotxe.

El Mercedes #99 de Juncadella va haver de fer una parada llarga, perdent una volta amb el líder de la carrera. Una pena ja que pareixia que tenien la carrera molt de cara.

Entràvem en les últimes 8 hores de carrera amb l’Audi #2 al capdavant. Segon estava el BMW #45, però direcció de carrera li va posar un altre drive trought, esta vegada per avançar amb banderes grogues.

Però quan pareixia que tot estava de cara per a Audi, direcció de carrera va retirar el Drive Trought al BMW #45, per la qual cosa en eixe moment, podia continuar primer. Després d’ell, l’Audi #2 i el Mercedes #99 a punt d’entrar en la volta del líder.

Entravem en les últimes 6 hores de carrera, i quan pareixia que el BMW #45 tenia la carrera en la butxaca, de sobte el cotxe es va parar, obligant a l’equip a retirar-se i deixant a l’Audi #2 al front, seguit del BMW #46 i del Mercedes #99.

Ortelli rodava molt lent i Catsburg en el BMW #46 del Marc VDS li va aconseguir i li va superar. Amb açò BMW tornava al lideratge de la carrera mentre que per darrere, Bastian en el Mercedes #99 estava a menys de 15 segons del cap de carrera.

Però el BMW #46 era més ràpid que els seus perseguidors i en les següents hores de carrera, es distanciava cada vegada mes de l’Audi #2. D’altra banda, el Mercedes #99 ara pilotat per Juncadella s’havia de fixar mes en el cotxe que li perseguia, l’Audi #5 pilotat per Thiim, que era de vegades 2 segons per volta més ràpid que l’espanyol.

La fiabilitat li va jugar una mala passada al Mercedes de Juncadella, que es va haver de retirar a falta de menys d’una hora per al final. Açò deixava tercer a l’Audi #5 de l’Audi Sport Team Phoenix.

La victòria finalment va ser per al BMW #46 de Luhr/Paltalla/Catsburg, primera victòria de BMW en les 24 hores de Spa des de 1998, quan es corrien amb cotxes de turisme.

Després d’ells han acabat dos Audi, segon el #2 de Stippler/Müller/Ortelli i tercer el #5 de Thiim/Mies/Mamerow. Audi a banda va protagonitzar un emotiu moment al final de la carrera, ja que van entrar els 4 R8 LMS 2015 en paral·lel.

Ha sigut una edició de les 24 hores de Spa on hem tingut de tot, des de pluja fins baralles per la primera posició en diverses ocasions. BMW ha demostrat ser superior, a pesar que en un principi els Audi i els McLaren eren millors.