Fa una setmana fèiem un anàlisis del que podíem esperar dels test, ara amb la primera setmana de test ja completa podem saber on està tothom, o com a mínim descriure el nostre punt de vista, que segurament la setmana que ve serà un altre.
Estem preparant una de les temporades de Formula 1 que més tard començaran, i com és habitual el circuit de Barcelona-Catalunya és el lloc que té la oportunitat d’acollir la preparació exprés de la temporada per als pilots i equips de la Fórmula 1.
Després de 4 dies de proves amb diverses condicions (fred, calor, aigua, vent…), ja podem treure les primeres conclusions de la mà del nostre enviat especial: Arnau Viñals.
Mostrant força: Mercedes i Ferrari
La primera sensació que ens va portar el primer dia va ser: “tot està igual”, en veure com el Mercedes de Lewis Hamilton era el més ràpid del dia. El 3 vegades campió del món preferit pel títol va treure pit amb el millor temps i amb un gran ritme de cursa. El mateix podem dir del nouvingut de Brackley, Valtteri Bottas que va ser l’únic que va patir un problema electrònic en el Mercedes tot i les 558 voltes i el millor temps de la setmana amb un 1:19.705 amb pneumàtics ultra-tous.
Al darrere, o igualats estan els de Maranello. Ferrari ha arribat a Catalunya amb un cotxe aerodinamicament atrevit i un motor millorat que els fa tenir esperances. Amb Räikkönen essent el més ràpid en 2 dels quatre dies, Ferrari pot presumir de no haver patit cap contratemps durant els entrenaments i a més, pot fanfarronar de no haver rodat amb pneumàtics super-tous i ultra-tous i tot i això marcar el segon i tercer millor temps de la setmana. Clarament un equip a tenir en compte.
A la espera: Red Bull
I Red Bull? Està clar que Red Bull també estarà amb els dos grans equips lluitant per victòries però ara mateix no ho han demostrat. En una setmana amb problemes, poc greus, però problemes l’equip no va aconseguir els seus objectius de voltes per dia fins dimecres, per tant, podríem afirmar que han estat rodant per la fiabilitat aquesta setmana. Els propers quatre dies, Red Bull es prepara per millorar. Això sí, competitivitat i demostrar que els de Red Bull són ràpids, sí ho han demostrat.
Sorpresa: Haas i Renault
Juntament amb Ferrari, el seu equip fals “B”, Haas ha estat l’únic equip que ha rodat segons el establert i fora de problemes. Els nord-americans ja van rebre bones sensacions amb el nouvingut Kevin Magnussen, però Romain Grosjean els dies següents va confirmar que el Haas es un cotxe fiable i amb l’ajuda del millorat motor Ferrari, és un equip que reuneix bona qualitat de pilots, equip i amb les opcions de estar constantment als 10 primers. Això sí, encara pot canviar molt les coses.
Decepció: Force India, McLaren i Williams
Que succeeix amb els equips privats britànics? On són? Analitzem-ho fredament:
Force India, ha presentat problemes d’adherència, el cotxe de moment no sembla tant competitiu com esperaven i a sobre han rodat poc tot i veure que el cotxe té potencial. Ara mateix és incert saber on estan però el que està clar és que necessiten més rodatge o sinó aniran curts de voltes per Austràlia.
McLaren sempre pressionat, però, tant malament van? Si ens ho mirem bé, el cotxe té un nivell de mitja taula de classificació però els múltiples problemes dels primers dies i les poques voltes, sumat a la gran pressió mediàtica, sembla que els de Woking visquin un 2015B, fet que no és ni de bon tros el cas.
I d’altra banda el estrany cas de Williams. Inici de test prometedor amb Felipe Massa amb 103 voltes i el tercer millor temps. En aquell moment sensacions positives i tot seguia el pla establert fins que Lance Stroll va ficar-se al voltant del cotxe. Dos accidents de rookie, és a dir excusables, han fet endarrerir la feina a Williams que no va poder rodar dijous, i el dimarts només va poder completar 12 voltes. Al equip de Clarie Williams hi ha molta feina de cara els propers quatre dies.
Últims sense reconeix-ho: Sauber i Toro Rosso
Radicalment renovats en el color del cotxe i del motor. Toro Rosso sembla que només hagi tret com a positiu el canvi de “look” més que el canvi de motor Ferrari a Renault, el qual està causant molts problemes de fiabilitat, fins al punt de que els de Faenza només han rodat 183 voltes en 4 dies, els qui menys de tota la graella.
Al contrari de Sauber, que amb un cotxe simple, fiable, però amb motor de 2016, ha patit problemes però tot i això, tots els problemes s’han solucionat. El cotxe no es presenta competitiu encara, però tots esperem del que pugui fer el campió del més jove del DTM, Pascal Wehrlein.
Conclusió: Esperem-nos que encara falten 4 dies més de test que podreu seguir en directe a FormulaRapida.net