Site icon FormulaRapida.net

Adéu al escuder, adéu a Mark Webber

Avui repassem la llarga trajectòria de Mark Webber a la Formula 1 on ha corregut durant 12 temporades senceres amb Mirandi, Jaguar, Williams i Red Bull, arribant a guanyar fins a quatre Mundials de Constructors amb els de Milton Keynes, i acabant tercer en les generals de 2010, 2011 i 2013 amb nou victòries a les seves vitrines.

Tot va començar el 3 de març de 2002, on davant de la seva afició va debutar al GP d’Austràlia al volant d’un Mirandi PS02, que el va portar fins el cinquè lloc al final de la cursa, fent una excel·lent remuntada des de la divuitena posició, sorprenent a tothom. Tot i així, sense treure-li el mèrit, cal dir que és va veure molt beneficiat per la gran col·lisió múltiple de la sortida on van abandonar fins a vuit pilots. Després de Melbourne Webber va viure una temporada bastant pobre, ja que el seu monoplaça no era gens fiable ni tampoc gens ràpid, cosa que el va portar abandonar en set ocasions, i sense tornar a puntuar en tota la temporada.

L’any següent va fer un pas més fixant per Jaguar, on s’hi va estar les campanyes de 2003 i 2004 com a company d’Antonio Pizzonia, Justin Wilson i Christian Klein. Allà va fer grans actuacions, encara descobrint el món de la Formula 1, i el millor cas va ser en el GP de Brasil de 2003, on després de sortir en una sorprenent tercera posició va tenir un greu accident a l’ultim revolt del circuit, on també hi va estar involucrat Fernando Alonso. Tot i aquell dur episodi l’australià va seguir fent bones curses, destacant els seus sisens llocs aquell any a Nurburgring, Magny-Cours i al Hungaroring -després de tornar a sortir tercer-, que el van deixar en una gran desena posició a la general. Al 2004 l’any va ser més discret, va arribar a finalitzar setè al GP d’Europa, -com a millor resultat-, i va fer bones actuacions en les qualificacions, estan a punt d’aconseguir la Pole Position a Sepang i arrancant des del tercer lloc a Suzuka. Tot en general el van fer acabar 13º al Mundial de Pilots amb set punts, deu menys que l’any anterior.

Les bones actuacions amb Jaguar el van portar a fitxar per la mítica escuderia de Frank Williams, on s’hi va estar durant tot el 2005 i el 2006. La primera temporada amb Williams va ser força bona per Webber, i es que va arribar aconseguir el seu primer podi durant el GP de Mònaco, a més de fer grans resultats acabant als punts regularment, excepte sis curses que va abandonar i tres més que va quedar-hi fora. A més a més va estar lluitant varies vegades per aconseguir la Pole Position, mencionant les grans qualificacions a Melbourne, Montmeló, Montecarlo i Nurburgring. Al 2006 la situació va canviar notablement, i es que el seu FW28 no era gaire ràpid ni fiable, cosa que el va portar abandonar fins a onze vegades i a entrar als punts només en tres ocasions; Bahrain, Austràlia i Xina. En qualificacions tampoc va fer grans papers, exceptuant la de Mònaco on va fer el segon millor temps i la d’Hongria que va fer el cinquè.

La mala situació amb Williams aquell 2006 el va portar a entrar al nou projecte de l’equip Red Bull al 2007, on va poder aprendre moltes coses del seu veterà company, David Coulthard, fins que l’escocès és retires al 2008. Les dues primeres temporades amb l’escuderia austríaca no van decepcionar al australià, i es que va tornar a pujar al podi en el primer any durant el boig GP d’Europa sota l’intensa pluja al Nurburgring, i va fer grans actuacions en les curses, destacant el quart lloc a Mònaco al 2008. Tot i així els resultats no arribaven regularment, i es que al 2007 va finalitzar 12º amb deu punts i numerosos abandonaments, mentre que al 2008 va anar millor acabant 11º amb només 21 punts.

Al 2009 va arribar una petita revolució a la Formula 1, això Red Bull ho va aprofitar per posar al jove talent, Sebastian Vettel, al seu costat en l’equip. Aquell any va ser molt satisfactori per Webber, i es que ja amb força experiència sota el braç va aconseguir les seves dues primeres victòries a la disciplina, durant el GP d’Alemanya i el GP de Brasil. A més a més l’australià va pujar el podi en cinc ocasions més i va arribar a fer la seva primera Pole Position al circuit de Nurburgring. Tot plegat van deixar a Mark al quart lloc del Mundial de Pilots amb 69,50 punts, molt a prop dels tres primers classificats. Tot i així aquell any ja és va començar a veure a l’ombra del seu company d’equip, Sebastian Vettel, que va aconseguir quatre victòries i el subcampeonat en el seu primer any amb Red Bull.

Al 2010 Webber va seguir a Red Bull, i possiblement va disputar el seu millor any a la Formula 1. Va aconseguir guanyar quatre curses; Espanya, Mònaco, Gran Bretanya i Hongria, a més va pujar el podi sis vegades més, i va fer cinc Pole Positions a Sepang, Montmeló, Montecarlo, Istanbul i Spa-Francorchamps. Aquests grans resultats el van portar a liderar el certamen gran part del any, i disputar-se el Títol fins l’ultima cursa a Abu Dhabi. Allà el seu equip li va fer una estratègia massa conservadora i per poder despistar a Ferrari, van condemnar a l’australià al vuitè lloc, en contra de la victòria de Vettel que li donava el Campionat Mundial. Les relacions amb el seu company van començar a torçar-se aquella temporada, i tot arran del accident entre ells a Turquia, que els hi va fer perdre el doblet, en benefici de McLaren. A més l’equip beneficiava més al alemany amb noves peces i millors estratègies que al australià, relegant-lo a un clar segon pilot.

Al 2011 la temporada de Webber és va torçar encara més, anava al volant d’un monoplaça que arrasava per complet a les pistes, cosa que el va portar a guanyar el GP del Brasil i pujar el podi en nou ocasions més. També va fer la Pole al GP d’Espanya, Gran Bretanya i Alemanya, però tot va quedar en un no res veient els resultats del seu company d’equip. Vettel va aconseguir onze victòries, va pujar al podi a totes les curses excepte Alemanya i l’abandonament a Abu Dhabi, i a més va fer catorze Poles, que ajuntant-ho tot va portar-lo a guanyar el Mundial amb més de cent punts d’avantatge. Webber aquell any va acabar en tercer lloc amb 258 punts, però va acabar a 134 del seu company. Allà ja va destacar com a segon pilot i escuder de Red Bull i Vettel.

La següent temporada va seguir la mateixa línia, i Webber només va guanyar les curses de Mònaco i Gran Bretanya a més de dos podis a Corea i Índia. També va fer dues Pole Positions a Montecarlo i Yeongam, que tot plegat el va deixar en sisè lloc a la general, per darrere del seu company, Alonso i els dos McLaren. Tot i això cal dir que la primera part de temporada la va dur a terme millor que Vettel, i es que abans de la parada estiuenca és trobava en segon lloc al Mundial, només per darrere d’Alonso. La segona part de l’any Vettel va arrasar i és va endur la seva tercera corona per davant del asturià, mentre que l’australià tornava a quedar a l’ombra de l’alemany amb unes actuacions no tan bones com les del inici del any. Al final sisena posició amb 179 punts i amb una bona regularitat als punts en una temporada amb gran igultat entre els pilots, que el deixava molt a prop dels dos McLaren de Hamilton i Button.

Arribava el 2013, i després de que numerosos rumors el situessin fora de Red Bull, l’australià seguia un any més amb els de Milton Keynes. Aquest any Webber no ha obtingut grans resultats, i es que ha patit bastants incidents durant tot l’any que l’han perjudicat notablement. Abandonat quatre vegades, no ha obtingut cap victòria, però per contra s’ha pujat al podi vuit vegades i a fet la Pole al Japó i Abu Dhabi. Tot plegat i gràcies a la retirada anticipada de Kimi Raikkonen al Mundial, l’han deixat en una bona tercera posició a la general com ha comiat a la Formula 1. Tot i així ha estat clarament superat de nou per Vettel, però aquest any l’alemany ha arrasat per complet el campionat i ningú li podia disputar res. El pilot de Queanbeyan és va acomiadà a Interlagos de la Formula 1, amb una bonica volta d’honor sense casc i amb la recollida del trofeu de segon classificat al podi, amb el seu gran amic Fernando Alonso i el seu company d’equip, Sebastian Vettel al costat.

Així doncs Mark Webber s’acomiada de la Formula 1 amb 9 victòries, 13 Pole Positions, 42 podis i 19 voltes ràpides amb tres bronzes als Mundials de 2010, 2011 i 2013 més 1047,5 punts en dotze temporades disputades amb Mirandi, Jaguar, Williams i Red Bull. L’australià ha estat un gran pilot amb molt de talent, i ara als 37 anys deixa la competició per passar-se al Mundial de Resistència amb Porsche. Des d’aquí desitgem molta sort a Webber en la nova etapa de la seva trajectòria esportiva.