Treballen juntament amb l’organització de la IndyCar per a una possible implantació de cara a un futur.


La seguretat dels monoplaces és un dels temes que més ha estat a l’ordre del dia en els últims temps a la F1. La introducció de l’Halo no ha acontentat tothom i malgrat ser una peça en la seva fase d’iniciació, la FIA no tanca portes a altres vies.

La IndyCar va estrenar, aquest passat dijous en els tests celebrats a l’oval de Phoenix, el “Windscreen”. És la solució que la competició vol adoptar en termes de seguretat, per protegir els caps dels pilots. Una mena de cúpula que ha cridat l’atenció de la FIA que seguirà la seva evolució de prop.

Scott Dixon no va deixar males paraules després d’haver provat el windscreen, tot i que es va queixar una mica de la visibilitat quan el sol està caient. La visió a la nit va dir que va ser “bona“. La FIA va desestimar al seu dia les dues cúpules que van provar per finalment decantar-se per l’Halo. A paraules de Laurent Mekies, delegat de seguretat de la FIA, treballen amb diferents categories del motor per optimitzar la seguretat: “Treballem amb la resta d’accionistes de motor. Quatre vegades l’any ens reunim en el nostre grup de recerca amb tots els principals agents per investigar la seguretat. Així que vam parlar amb la IndyCar, la NASCAR, els Supercars australians … Som completament conscients del que cada un està fent”, afirmava Laurent.

Així és la visió del windscreen desde la càmara On Board de Scott

El delegat de la FIA avançava que aviat es reuniran amb els encarregats de la IndyCar per discutir sobre el tema: “És molt bo que la IndyCar estigui posant energia en intentar desenvolupar solucions i potser un dia puguin complementar el treball que estem fent. Parlarem amb ells molt aviat, en un parell de setmanes”, deia el delegat de la FIA.

A més, afirma que el treball de desenvolupament de l’Halo i del windscreen pot beneficiar a cadascuna de les solucions adoptades: “Hem demanat a la IndyCar que faci proves d’impacte en les seves solucions basades en les proves que hem fet. S’està anant en ambdues direccions, així que una podria beneficiar a l’altra i viceversa”.

Sobre les cúpules que va provar la FIA en els monoplaces de F1, Mekies apunta a una protecció menor que la que aporta el Halo: “L’escut’ que vam provar a Silverstone l’any passat tenia un nivell de protecció lleugerament menor”.

La principal dificultat que Laurent Mekies troba en l’aspecte de seguretat és la unió de les diferents visions que té cada categoria del motor. Cadascuna tracta d’aconseguir frenar un risc diferent, tan vàlid com qualsevol altre: “Un dels aspectes principals a tenir en compte és saber de què vols protegir-te. No hi ha una veritat absoluta sobre això, ningú s’equivoca i ningú té raó. Pots triar de què vols protegir-te i després d’això has d’acceptar que, si passa alguna cosa més a part d’això, no servirà”.

El windscreen de la Indy està previst ser implantat de cara a 2019, encara que no es descarta veure-ho a final d’aquest any. Per la seva banda, la FIA ja ha implantat el Halo per a la present temporada en F1, F2 i en un futur, també vol que estigui present en la Fórmula E i categories inferiors com la Fórmula 3 americana.