Aquest cap de setmana el nou campionat mundial de Rallycross ha aterrat a Barcelona per disputar un gran cap de setmana de motor al Circuit. A la categoria reina, la Supercar, va acabar guanyant el líder del certamen, Petter Solberg, que es va anteposar a Johan Kristoffersson i Timmy Hansen.

FIA World Rallycross Championship. Així s’anomena la nova categoria creada el 2013 i posada en pràctica el passat 2014 amb un calendari mundial que se centra sobretot en proves europees. Aquest campionat està compost per diferents categories: la Supercar, la Super1600, la Touring Car i la RX Lites, on participen diferents pilots de tot el món.

El cap de setmana està compost per quatre ‘Heat Points’ que són petites classificacions en les quals s’atorguen punts per al campionat i els dotze primers classificats de la general passen a la semifinal, que es reparteixen en dues tandes on els tres primers de les dues componen una definitiva final que decideix el vencedor de la ronda. Les classificacions són el dissabte i les curses de sis voltes són el diumenge, en les quals una d’aquestes sis voltes s’ha de passar per la ‘Joker lap’, un tros de traçat que et fa perdre temps per oferir major espectacle i crear un joc d’estratègia vital.

DSCF4816
Sortida de la final de Supercar. ©Eric Calduch

Dit això, els lectors ja poden fer-se la idea de que és aquest nou esport del món de l’automobilisme. Doncs aquesta categoria ha estat aquest cap de setmana al Circuit de Barcelona-Catalunya, on ha ofert un gran espectacle a més de 25.000 persones que s’han acostat aquests dos passats dies a la zona de l’Estadi, on es va habilitar un circuit especial per a la ocasió.

A la categoria Supercar, la principal, Petter Solberg va tornar a la victòria després d’estar absent al cim del podi en sis proves des de la ronda a la Gran Bretanya. El dues vegades campió del món de ral·lis i vigent campió d’aquesta especialitat es va classificar com a segon en la semifinal guanyada per Johan Kristoffersson, però a l’hora de la veritat aquesta vegada no va donar treva als rivals i després d’una gran sortida ningú va poder parar-li els peus .

En segona posició va finalitzar el mateix Kristoffersson amb el Volkswagen Polo R WRX. El podi el va acabar de completar Timmy Hansen, segon a la general, que va perdre en els últims compassos el segon lloc de la cursa després de veure’s superat pel pilot suec. Davy Jeanney (Peugeot), Tanner Foust (Marklund Motorsport) i Robin Larsson (Jernberg Larsson Racing) van completar la final, encara que aquest últim abandonant a l’inici de la cursa.

DSCF4717
Jeanney i Solberg lluitant a la semifinal. ©Eric Calduch

Grans pilots com Mattias Ekström (EKSRX), Andreas Bakkerud (Ford OlsbergsMSE), Reinis Nitiss (Ford OlsbergsMSE) i Toomas Heikkinen (Marklund Motorsport) no es van poder classificar per a la final després de tenir un mal resultat a la semifinal, per la qual cosa no van poder lluitar contra Solberg per la victòria. A més, també es va poder veure en acció la figura de Timo Scheider, bicampió del DTM i guanyador de diverses proves de resistència.

Al campionat europeu de Rallycross la victòria se la va emportar Ole-Christian Veiby (Volkswagen) per davant d’Alexander Hvaal i Joni-Pekka Rajala. Veiby li va treure dos segons al seu màxim perseguidor, pel que no va tenir problemes per endur-se el triomf i acostar-se als líders de la general. El líder del campionat, Tommy Rustad, va tenir problemes i va finalitzar sisè, encara que no va perdre molts punts amb el segon classificat, Jerôme Grosset-Janin, que va acabar cinquè. Qui va retallar més va ser Rajala, que ara és tercer a 31 punts de Rustad.

Sense dubte un dels atractius del públic va ser a la categoria RX Lites, on Laia Sanz va participar de forma accidentada. Sense molta fortuna dissabte amb problemes mecànics, diumenge no va estar exempta de contratemps i va finalitzar en cinquena posició durant la semifinal, encara que el públic va estar molt agraït per la seva presència en pista. La victòria d’aquesta categoria va ser per a Thomas Bryntensson que apreta el campionat i es posa a quinze punts de Kevin Hansen, que va finalitzar tercer a la final per darrere de Cyril Raymond. La imatge curiosa d’aquesta categoria va estar marcada per la bolcada de Texas Hirani, que va deixar el cotxe tirat del revés enmig la pista.

DSCF4536
Laia Sanz al acabar cinquena a la semifinal de RX Lites. ©Eric Calduch

Per finalitzar, una altra de les categories complementàries a la Supercar va ser la Super 1600 a la qual Andréa Dubourg es va endur la victòria amb tres segons de marge sobre Krisztian Szabó, que retalla un punt a Janis Baumanis a la general, ja que aquest va finalitzar tercer després d’ell. Misyulya, Medici i Staponkus van completar la final d’aquesta categoria inferior després de deixar fora anteriorment a Ulrik Linnemann, tercer de la general, que va tenir un pèssim cap de setmana. Recordeu que la competició també conté la Touring Car, que no va estar present a Montmeló.

Així doncs, aquesta és una crònica general de les curses principals que va oferir el Circuit aquest cap de setmana amb el Rallycross, que tornarà el 2016 i 2017 com a mínim. Per ara aquest 2015 queda la ronda de Turquia, Itàlia i Argentina per completar el segon Mundial de la seva història, que tot pinta que també guanyarà Petter Solberg a la categoria Supercar. Una disciplina intensa i molt divertida que está creixent i progressant de manera espectacular i sorprenent dins el món de l’automobilisme, d’una manera completament sorprenent i que està atraient a grans pilots i marques de tot el món.