El màxim responsable de l’escuderia del rombe, Cyril Abiteboul ha parlat de situació “aterridora” si han de començar de zero en la fabricació dels seus motors.


La F1 viu en constant canvi. Els canvis de normatives de tant en tant suposen un repte per a totes les escuderies del campionat. Suposen fins i tot canvis de cicle. De fet, molts d’aquests canvis estan preparats per acabar hegemonies. Va passar amb els quatre campionats consecutius de Red Bull i els diferents canvis de l’era híbrida van encaminats a reduir distàncies amb Mercedes, el gran dominador dels últims anys.

De cara 2021, els directius i caps de la F1 han començat a discutir el canvi de reglamentació que s’implantarà passada la temporada 2020. Sobre la taula hi ha la següent proposta: que el concepte turbo híbrid de 1,6 litres es mantingui, però amb canvis que inclourien l’eliminació del MGU-H, restriccions en el desenvolupament i un límit de revolucions més elevat.

Els principals motoristes del campionat, i que tants problemes han tingut per adaptar i fer competitius els motors híbrids que van entrar en vigor la temporada 2014, estan molt atents a aquests canvis. El director executiu de Renault, Cyril Abiteboul, no vol que els canvis derivin en un canvi total a nivell tècnic: “Ens agradaria evitar haver de començar de zero de nou, començar des de zero de nou és bastant aterridor”.

Un adjectiu que dóna una visió de la dificultat que han tingut els motoristes per construir aquest motor. Cyril apuntava sobretot al tema del cost: “Si miro la inversió que s’ha fet en el motor, si miro el temps que ha costat arribar a una situació on no hi ha igualtat en la graella … però el motor no és un handicap ja per a la gent del xassís. Això és el que vols: una disparitat en la qual un equip no es vegi condicionat per el seu proveïdor de motors per guanyar carreres o fer una bona feina”, deia Abiteboul

La decisió final sobre la nova normativa no té data de ser aprovada, però des Renault es vol tenir garanties per confirmar els seus plans de futur: “No anem a comprometerem amb un nou motor sense saber com serà la F1 el 2021”, afirmava de forma contundent Abiteboul.