Marc Márquez ha sabut gestionar millor que ningú el canvi de moto en començar la cursa amb pluja i l’ha portat a dominar a plaer aquest GP de la República Txeca. El català li va acabar traient més de 12 segons a Dani Pedrosa i gairebé 20 a Maverick Viñales, que torna al podi després de 4 curses.

La mateixa pluja que obligava a aturar la cursa de Moto2 feia que els pilots de la categoria reina saltessin a la pista amb compostos de pluja, i sabent que si deixava de ploure com estava previst haurien de passar pel carril de boxes a canviar de moto. Aquest pronòstic va començar a confirmar-se amb una sortida plena d’intercanvis per la pluja, que en dues voltes es veia que era escassa en pista.

A la sortida Marc Márquez mantenia la pole però de seguida Jorge Lorenzo se li tirava a sobre després d’una bona arrencada, i al cap de poqus revolts es col·locava en primera posició. A partir d’aquí, el pilot mallorquí va començar a obrir forat mentre Marc provocava un gran tap darrere. Aviat pilots com Rossi, Dovizioso, Pedrosa o Viñales el superaven amb relativa superioritat, fent caure a Marc fins al desè lloc.

Però a les poques voltes d’haver començat, el català emprenia el camí de box al costat d’altres pilots per canviar de moto i posar la que porta pneumàtics de sec, el que el va fer caure fins al vintè lloc. Mentre al capdavant de la cursa Lorenzo, Rossi, Dovizioso i Zarco s‘escapaven i lluitaven entre ells pel liderat, per darrere els temps dels pilots amb pneumàtics de sec començaven a ser molt superiors i els pilots començaven a canviar de moto ràpidament.

Al box hi va haver un ensurt destacat i va ser la caiguda d’Andrea Iannone després d’un toc amb Aleix Espargaró, que s’està investigant després d’acabar la carrera. Per davant, els quatre primers seguien sense parar mentre Márquez volava amb temps nou segons més ràpids i els atrapava en qüestió de temps. Finalment, acabarien parant i caient al 12è i 14è lloc Rossi i Dovizioso, mentre la pitjor part se la va emportar Lorenzo (19è) i per útim Zarco (16è).

Sens dubte es va veure que l’estratègia encertada era aturar-se com més aviat millor, ja que els temps en sec eren millor que els que feien amb el compost de pluja. Es va demostrar amb l’avantatge que va agafar Marc Márquez en aturar-se tots els pilots de la graella, i és que el d’Honda liderava amb 20 segons de marge sobre Aleix Espargaró, que s’acabava de posar segon en superar a Redding.

Durant la cursa van succeir algunes caigudes, però tot i la fragilitat de l’asfalt secant-se, tan sols van ser de pilots de meitat de taula, com el cas d’Álvaro Bautista i Loris Baz. A final de cursa també es va retirar la KTM de Bradley Smith.

L’última part de cursa es va centrar en dos focus, d’una banda la carrera de Marc que era seguir un ritme ferm, tranquil i fiable per portar la victòria a casa sense problemes. Mentre que per l’altre costat, la lluita era a copar les dues posicions vacants de podi, de la qual ràpidament Pedrosa es va assegurar una en avançar a Redding i Aleix, escapant-se una mica del grup i així confirmar el doblet d’Honda a Brno.

Poc després començarien a arribar altres pilots veloços que trencarien les esperances de podi d’Espargaró, com són en un primer moment Cal Crutchlow i Danilo Petrucci, qui al final de cursa es van veure superats per les Yamaha de Maverick Viñales i Valentino Rossi. Aquests dos últims pilots van haver de remuntar i superar a molts pilots per escurçar distàncies amb el líder, que a més amb aquest resultat podia escapar-se molt al Mundial.

Finalment, nova victòria de Marc Márquez aquesta temporada, el que li fa augmentar encara més el seu avantatge al Mundial en aquesta tornada a la competició després de l’aturada estiuenca. El de Cervera és líder amb 14 punts de marge sobre Viñales, qui torna a aixecar el cap després de quatre curses molt dolentes. Més distanciats comencen a estar Andrea Dovizioso i Valentino Rossi, amb 21 i 22 punts de diferència, respectivament. Una mica més despenjat segueix Pedrosa a 31 punts del seu company.

En cursa, el cinquè lloc va ser per Crutchlow, que va poder mantenir finalment les envestides de Dovizioso. L’italià venia d’avançar en els últims girs a Petrucci, que es va quedar bastant per davant dels germans Espargaró, separats per dues dècimes amb Aleix per davant de Pol. Jonas Folger i Alex Rins van tancar la cursa separats per mil·lèsimes, quedant el català fora del Top 10 en onzè lloc. La zona de punts la va tancar Zarco, Abraham, Miller i un descafeïnat Lorenzo.

MotoGP tornarà dintre d’una setmana perquè del 11 al 13 d’agost es disputi el GP d’Àustria en el circuit del Red Bull Ring, situat entre les bucòliques muntanyes de Spielberg.