La FIA GP2 Series, rebaptitzada aquest any com FIA Formula 2, comença aquest cap de setmana al Circuit de Sakhir, a Bahrein. Per tant, és hora de conéixer les claus de la nova temporada de la categoria de promoció a la F1 més important.

Des que ho fes Romain Grosjean l’any 2012, cap pilot ha debutat a la Formula 1 l’any després de proclamar-se campió de la GP2 tot i ser, teòricament, el pas immediatament previ a la màxima categoria. El pilotatge de pilots com el propi Grosjean o Pastor Maldonado ha provocat que, sovint, els pilots procedents d’aquesta categoria siguin titllats d’inconscients. Això ha provocat que, en els últims anys, hagin debutat més pilots procedents de la Formula Renault 3.5 (Kevin Magnussen i Daniel Ricciardo, entre d’altres).

Llavors, Red Bull va canviar el joc fent debutar pilots que no havien passat per cap d’aquests campionats de promoció, com Max Verstappen i Daniil Kvyat. Avui dia, i tot i que la Formula Renault 3.5 ja no existeix, cap pilot de la graella de GP2 de 2016 correrà a l’F1 aquest any (amb l’excepció de la substitució de Pascal Wehrlein per part d’Antonio Giovinazzi).

Amb el canvi de nom a Formula 2, la FIA pretèn establir una nova dinàmica en el cami cap a la Formula 1 que comenci amb les F4 nacionals, restant importància als campionats satèl·lit i evitant que el pilots passin de F3 a F1.

 

Equips i pilots:

Aquesta temporada participaran deu equips al campionat de Formula 2, amb dos pilots cadascun:

Prema Racing: Charles Leclerc (1) i Antonio Fuoco (2)

Prema Racing va ser la gran sorpresa de l’any passat, ja que en la seva primera temporada es van endur el campionat de pilots, el d’equips i el Rookie de l’any. Ubicant els seus dos pilots en els dos primers llocs de la general. Aquest any partiran com a favorits amb dos Rookies al volan dels seus monoplaces: Charles Leclerc i Antonio Fuoco, campió i tercer classificat de la GP3 Series, respectivament. El repte per aquests pilots serà doble, doncs els dos estan en l’òrbita de Ferrari i hauran de demostrar a l’escuderia italiana que tenen nivell per arribar a l’F1.

Racing Engineering: Louis Delétraz (3) i Gustav Malja (4)

Al llarg dels últims anys, Racing Engineering ha demostrat ser un equip capaç d’estar per damunt d’equips teòricament superiors. Aquesta temporada, l’equip espanyol ha confiat en el subcampió de la Formula V8 3.5 Louis Delétraz i en Gustav Malja, que va aconseguir diversos podis l’any passat amb Rapax. Si bé el campionat de pilots sembla una tasca difícil, l’equip podria ser, un cop més, un mediador en la lluita pel títol.

 

Russian Time: Luca Ghiotto (5) i Artem Markelov (6)

Russian Time ha crescut de manera constant des de la seva reestructuració interna en 2014. Avui, l’equip és la tercera força del campionat i no oculta les seves intencions de lluitar pel campionat, com ja van fer en 2013. Artem Markelov, a priori el més fort dels seus pilots, va progressar molt com a pilot l’any passat, en el qual va obtenir la seva primera victòria en la categoria; mentre que Luca Ghiotto, subcampió de GP3 en 2015, tindrà l’oportunitat de demostrar de què és capaç amb un cotxe ràpid del qual no va disposar l’any passat.

 

ART Grand Prix: Nobuharu Matsushita (7) i Alexander Albon (8)

Tot i el seu domini en GP3, la temporada de l’equip francès a GP2, on defensaven els títols de pilots i equips, no va complir les expectatives. Les contínues errades de Sergei Sirotkin i Nobuharu Matsushita van marcar una temporada prometedora, com va demostrar el tercer lloc del rus en la general. ART GP tractarà de recuperar-se aquest 2017 amb Matsushita a l’equip per tercer any consecutiu i l’arribada d’Alexander Albon, revelació l’any passat a la GP3, on va ser subcampió amb l’equip francès.

 

DAMS: Oliver Rowland (9) i Nicholas Latifi (10)

Igual que ART, DAMS va tenir una temporada difícil el 2016 tot i les tres victòries d’Alex Lynn. L’equip francès es va haver de conformar amb la cinquena plaça al campionat d’equips, en part degut a la falta de rendiment de Nicholas Latifi, que tot i això ha sigut renovat. Oliver Rowland, l’últim campió de la Formula Renault 3.5, s’uneix a l’equip després de deixar MP Motorsport i es postul·la com a candidat per lluitar per victòries.

 

Campos Racing: Ralph Boschung (11) i Stefano Coletti* (12)

Amb tan sols una victòria l’any passat, Campos també va patir l’inesperada millora d’altres equips. A més, la sortida de Jagonya Ayam provoca que l’equip només tingui un pilot confirmat, Ralph Boschung, guanyador de curses a la GP3. Per la primera ronda de la temporada, el monegasc Stefano Coletti torna al campionat dos anys després.

 

MP Motorsport: Sérgio Sette Câmara (14) i Jordan King (15)

L’equip holandès va tenir l’any passat la seva millor temporada amb la parella Rowland-De Jong. Aquest any tractaran de continuar en aquesta línia ascendent amb l’antic membre de l’equip junior de Red Bull i guanyador de l’F3 Masters Sérgio Sette Câmara i Jordan King, que deixa Racing Engineering en el seu tercer any en la categoria.

 

Trident: Nabil Jeffri (16) i Sergio Canamasas* (17)

L’any passat, Luca Ghiotto va ser l’únic pilot capaç d’aconseguir punts per Trident de manera regular, davant la clara falta de rendiment de Philo Paz Armand. Avui, el malai Nabil Jeffri és l’únic pilot confirmat per tota la temporada; mentre que Sergio Canamasas, que ha completat tot el programa de tests d’hivern amb l’equip i participarà en la primera ronda, no està confirmat per la temporada completa.

 

Rapax: Nyck de Vries (18) i Johnny Cecotto (19)

Després d’una bona campanya en 2015 amb Sirotkin, Rapax va tenir un 2016 complicat amb Gustav Malja i Arthur Pic. No obstant, la pretemporada ha demostrat que Nyck de Vries té un bon ritme amb aquest cotxe i hauria de ser capaç de lluitar per posicions capdavanteres juntament amb el seu company, el veterà Johnny Cecotto, que afronta la seva novena temporada en GP2/F2.

 

Pertamina Arden: Norman Nato (20) i Sean Gelael (21)

Aquest any, Arden es beneficiarà del suport econòmic de Jagonya Ayam, portat per Sean Gelael amb l’objectiu de fer-se un lloc entre els equips capdavanters. El francès Norman Nato torna a l’equip amb el qual va debutar després d’una gran temporada a Racing Engineering.

 

Calendari:

El calendari de 2017 presenta quatre canvis respecte a 2016: la ronda de Sepang es cancel·la per motius financers i serà subtituïda pel retorn de Bahrein. Amb la cancel·lació del GP d’Alemanya, es disputarà un event independent a Jerez.

Data Grand Prix Circuit
14-16/04 Bahrain Grand Prix Iternational circuit of Sakhir
12-14/05 Spanish Grand Prix Circuito de Catalunya (Barcelona-Montmeló)
25-27/05 Monaco Grand Prix Monte-Carlo
23-25/06 Grand Prix of Azerbaïdjan Circuit of Baku
07-09/07 Austrian Grand Prix Red Bull Ring (Spielberg)
14-16/07 British Grand Prix Silverstone
28-30/07 Hungary Grand Prix Hungaroring (Budapest)
25-27/08 Belgian Grand Prix Spa-Francorchamps
01-03/09 Italian Grand Prix Autodromo nazionale di Monza
06-08/10 Stand-alone event Jerez de la Frontera
24-26/11 Abu Dhabi Grand Prix Yas Marina